”Jag kommer aldrig att röka igen” – Berättelser från Sverige

Hur håller svenskar sig rökfria? Den frågan ställer sig Vejpkollen och Convenience Stores Sweden i en serie reportage som går att läsa på Vejkollen och på Convenience Stores News.

Vilka är de egentligen? Svenskarna som inte röker längre. Det var utgångspunkten när jag påbörjade den här reportageserien om nikotnbruket i Sverige. Jag ville intervjua svenskar, lyssna på deras berättelser om hur de förhåller sig till sitt nikotinbruk – och hur resan från den första ciggen till ett rökfritt liv gick till egentligen. Det blev i slutändan åtta reportage, åtta nedslag i vardagen, åtta berättelser om konsten att hålla sig rökfri i en tid då nikotinbruk är mer varierat än någonsin.

Men varför göra det här då? Vem bryr sig om förde detta rökare i vårt avlånga land i ett kallt hörn av världen?

Sverige röker knappt längre

Artikelserien är egentligen ett försök att förstå verkligheten bakom påståendet att Sverige snart är ”ett rökfritt land”. Det är ett påstående som används flitigt, inte minst av de som förespråkar skademinimering som metod för att minska skadorna av rökningen i världen. För även om en halv miljon svenskar fortfarande röker, så utgör de bara 6 procent av den vuxna befolkningen. Det är riktigt lågt. Enligt WHO:s och EU:s kriterier är det på gränsen till definitionen på ”rökfritt”. Det är ju det ”stora målet” med WHO:s tobakskonvention, en överrenskommelse som såg dagens ljus för över 20 år sedan. Men trots att rökningen minskar i många (väster)länder så går det snabbare i Sverige. Mycket snabbare till och med. Vi ligger långt före alla andra.

Tuff politik mot rökning?

Jag frågade nyligen gång en inflytelserik läkare som jobbar med tobaksprevention i Sverige vad han trodde det här berodde på. Han dyker ofta upp som expert när tankesmedjan Tobaksfakta håller seminarier och som debattör i olika medier. Enligt honom, och många andra aktiva inom anti-tobaksrörelsen, beror Sveriges låga andel rökare på hård lagstiftning och en mycket lyckad tobaksprevention: förbud, lite fler förbud och en bra dos stigmatisering. Enligt en samlad anti-tobaksrörelse har rökningen har försvunnit på grund av en tuff och restriktiv tobakspolitik, något som, av en händelse, just anti-tobaksrörelsen förespråkat i decennier.

Inte en bra förklaring

Problemet med den förklaringen är att Sverige inte varit ensamt om att driva den här hårda linjen mot rökningen. Vi har sett en liknande lagstiftning i många andra länder, i princip varje Europeiskt land har hårda regler på plats, regler som bygger på WHO:s tobakskonvention. Snittet inom EU ligger på 23 procent rökare. I Sverige är det sex procent. Bland unga är siffrorna ännu lägre. Hårda regler verkar inte var nyckeln här, utan det är uppenbarligen något annat. Också.

Snusets roll?

Som de flesta redan vet så snusar väldigt många i Sverige. Närmare 20 procent av männen. 10 procent av kvinnorna. Bland unga, där mindre än 2 procent röker dagligen, har det fortsatt minska i takt med att bruket av nikotinpåsar och e-cigaretter ökar. Bruket av e-cigaretter och vitt snus märks i synnerhet bland unga kvinnor, en grupp som i Sverige alltid har rökt mer än männen.

En alternativ förklaring till att så få röker här i Sverige verkar onekligen vara upptaget av alternativ till cigaretterna, bland både vuxna och unga. Vi ser ett liknande mönster i Norge och för den som höjer blicken och tittar på länder som Storbritannien, Nya Zealand och Japan kan man se ett liknande mönster som i de nordiska länderna. Ett undantag är Finland, där svenskt snus inte varit tillåtet att sälja sedan 20 år tillbaka och e-cigaretter kraftigt begränsade genom ett smakförbud. I Finland röker 14 procent av befolkningen. Nyligen släppte dock Finska regeringen försäljningen av nikotinpåsar, med tanken att reglera dem som tobaksprodukter.

En lyckad kombination

Jag tror personligen att förklaringen till våra låga röktal i Sverige inte är så enkel att den går att finna i varken det ena eller det andra. Bakom de där 6 procenten döljer sig tusentals komplicerade berättelser. Det handlar inte bara om en anti-röklinje inom politiken ELLER tillgången till alternativa nikotinprodukter. Det handlar snarare om reaktioner och interaktioner, ibland i linje med politiken, ibland som en motreaktion mot politiken, ibland helt bortom politiken. Hur många rökande svenskar blev nyfikna på snus och nikotinpåsar sedan rökförbudet på krogarna blev ett faktum? Hur många 20-åringar har snappat upp en glättig och färglad engångeecigg i närbutiken när de ska på fest, bara för att de syns bättre än både cigaretter i närbutiken? Det här spelar nog större roll än våra myndigheter någonsin kommer att acceptera. Men det är inte mindre verklighet bara för det.

Njutning och stigmatisering

En röd tråd är nog insikten att vattnet alltid söker den enklaste vägen nedför berget. Niktonbruk har många dimensioner. Det band som många har till rökningen handlar inte bara om ett beroende av nikotin. Det handlar lika mycket om en social knytpunkt, om självförtroende, självbild och givetvis njutning. Vi pratar sällan om rökning som något TREVLIGT, bara som en dålig vana. Det är en väldigt snäv bild, en stigmatisering, driven av en ideologisk kamp mot tobaksindustrin som inte lämnar plats för vare sig empati eller förståelse för vad rökningen egentligen betyder för en individ. Det vittnar tyvärr om en ganska skev människosyn och en förenklad bild av verkligheten.

Beroendet – sänksten eller flytväst?

Personerna i porträtten talar om de här fördomarna. Många får höra att de ”fuskar” och att de egentligen inte slutat röka, att de har ”bytt ett beroende” mot ett annat. Och det smittar. Enligt studier är denna inställning ett av de vanligaste hindren för en rökare som inte kan sluta röka. Kanske värt en artikelserie i sig? Vem vet.

Att sluta röka handlar om att göra upp med sina laster. Att acceptera dem. För en del är det lättast att bara kasta dem överbord, för andra handlar det om att vikta om bördan. Alternativa nikotinkällor är ett av många sätt att låta vattnet flöda, utan att täppa till viktiga utlopp som orsakar fördämmingar. Att låta lasten bli en flythjälp, istället för en börda. Detta, om något, borde fler rökavänjare och opinionsbildare ta fasta på, istället för att aktivt motverka det.

De rökfrias berättelser

I samma veva som jag skriver det här, rasar debatten om olika begränsningar av just de produkter som är centrala för personerna i porträtten. HandIar det inte om skatter så handlar det om smakförbud eller marknadsföringsförbud. I Sverige har våra politiker röstat ner sådana några sådana åtgärder, senast 2022.

I de berättelser som jag försöker lyfta fram spelar tillgången jordgubbssmakande e-cigaretter, citrusdoftande snus och bärsöta nikotinpåsar en avgörande roll. Liksom tobakssmakande snus. Det handlar om mammor, pappor, farmödrar, farfäder, söner och döttrar som inte röker längre. I ett land som nästan är rökfritt.

Stefan Mathisson
Reporter och ansvarig utgivare
Vejpkollen


Vejpkollen har samlat reportagen under rubriken ”Rökfritt land”. (öppnas i ny flik!)


Och här kan du läsa varianter av reportagen i Convenience Stores Sweden News:

Björn Åslander – e-cigg – ”Det måste smaka lite rök”

Nikita Lövheden i Partille – e-cigg och heets – ”Står inte ut med tobakssmaker”

Therese Johansson – från W.A.S.P till nikotinpåsar – ”En vacker dag vill jag sluta med nikotin också”

Håkan Friedrich – Efter 40 år bytte han till e-cigg och nikotinpåsar

Miirza Kadovic – e-cigg – Samma känsla till kaffet – fast bättre för hälsan och billigare

Kent Andreasson – Klarar sig bra utan cigaretter – men inte snus

Amanda Seguel – Hon är inte orolig för nikotinberoende

IQOS bidrog till att hon slutade köpa cigaretter

5 Kommentarer om "”Jag kommer aldrig att röka igen” – Berättelser från Sverige"

 1. Önskar att rökningen var förbi för min del …men men fruktansvärt svårt trots min lungcancer
  Plåster od. Hjälper inte mig. Champix är en antirök medicin som var bra men med coronan så LAS tillverkningen ner t.v och finns inte ännu hann bara lösa ut startpaketet. Använder mest e-cig som är bra också men inte 100% för mig. Men jag kämpar på

 2. Hej, är 70 år och rökte från ca 17 års ålder. Det var cigaretter och från ca 1998 även nikotin tuggummi där jag inte fick röka. Men vilja att sluta röka fanns där hela tiden och många försök gjordes🥴. Men 2018 fick jag lungemboli och blev inlagt under en vecka på lasarettet och då såg jag igen möjlighet att göra nytt försök med att sluta röka och jag lyckades. Så mitt råd till alla rökare är ”ge aldrig upp” det kommer dag man tröttnar på elendet. Och det bästa av allt är att även min dotter har slutat med allt som innehöll nikotin👍

 3. Jag slutade röka för 2,5 år sedan utan problem .jagbörjade med nikotinsnus utan tobak ett åt innan jag slutade röka .jag slutade helt tvärt en dag hade bestämt mig innan så det blev från jag öppnade ögonen på morgonen .jag har inte haft röksugen nånting iom det vita nikotinsnuset .det lönar sig ekonomiskt med .jag snusar inte en dosa om dagen .lycka till

 4. Det är ju så mycket bullshit, skall man sluta röka så skall man inte gå över till ett annat beroende, det är inte tobaken i sig som är farlig utan alla tillsatser nikotin bland annat. Min mor la in ett paket cigg i kylskåpet och rökte inte igen. Allt sitter i huvudet. Akupunktur är också jättebra. Men vejp, vitsnus är skadligare, all forskning säger samma sak. Jag har sett personer stå och kräkas när dom vejpar. Det borde förbjudas, ångorna är skadligt för lungorna.

  1. Karin! Jag vet inte var du hämtar din information, men när det gäller tobak och nikotin har du tyvärr vetenskapen emot dig. Det råder faktiskt ett brett konsensus om att det är RÖKEN från bränd tobak som är det mest skadliga sättet att bruka nikotin, och att ångan från e-cigaretter (eller nikotin från både traditionellt snus och vitt snus) är betydligt mindre skadliga för lungor, blodkärl och kroppen överlag. Den forskning, eller forskare, som säger något annat har tyvärr ofta visat sig vara kraftigt tyngd av olika så kallad ”bias”. Det vill säga, de har av någon anledning inte behandlat datan på ett korrekt sätt (eller utfört tester felaktigt, överdrivit risker i sina analyser osv). Ofta, men inte alltid, går det att spåra till viss finansiering eller genom att forskarna aktivt arbetar för att påverka lagstiftning eller opinionen i frågan om nikotin. Tyvärr, skulle jag säga. Det behövs mer forskning och mer renhårig information om olika typer av nikotinbruk. Men att kategoriskt säga att allt nikotinbruk är lika farligt är bara ovetenskapligt.
   Med det sagt.
   Bra att din mor slutade röka. Många andra har inte haft samma framgång med just hennes metod. Vejpning har visat sig vara ett effektivt verktyg för rökavvänjning (es bland annat Cochranes löpande sammanställning av randomiserade kontrollstudier, länkar nedan).
   Att ”folk står och kräks” när de vejpar låter ju riktigt märkligt. Med tanke på hur många miljoner vejpare vi har i världen idag så borde ju ett sådant fenomen utmynna i riktigt kladdiga gator… om det du säger nu stämmer.

   mvh
   Stefan Mathisson
   anvarig utgivare

   Länkar att ta del av:
   Cochrane: E-cigarettes, varenicline and cytisine are the most effective stop-smoking aids, analysis of over 150,000 smokers reveals
   https://www.cochrane.org/news/e-cigarettes-varenicline-and-cytisine-are-most-effective-stop-smoking-aids-analysis-over-150000

   Cochrane: Latest Cochrane Review finds high certainty evidence that nicotine e-cigarettes are more effective than traditional nicotine-replacement therapy (NRT) in helping people quit smoking
   https://www.cochrane.org/news/latest-cochrane-review-finds-high-certainty-evidence-nicotine-e-cigarettes-are-more-effective

   Brittiska folhälsomyndighetens årligen uppdaterade rapport om det vetenskaplika läget kring e-ciogaretter (konsensus)
   Nicotine vaping in England: 2022 evidence update main findings

   https://www.gov.uk/government/publications/nicotine-vaping-in-england-2022-evidence-update/nicotine-vaping-in-england-2022-evidence-update-main-findings

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *