Mindre pengar till svenska lobbyorganisationer

Regeringen sänker bidragen för tobaksprevention. Den totala budgeten för tobak, spel och drogprevention minskar från 196 miljoner förra året till 95.6 miljoner kronor 2021. Det påverkar bland annat organisationer som arbetar mot tobak. Nu rasar flera debattörer mot förslaget.

”Hela världen pratar om att hur vi ska minska belastningen på sjukvården. Då är det minst sagt märkligt att den svenska regeringen väljer att prioritera ner det förebyggande arbetet”
Det skriver företrädare för 18 lobbyföreningar, däribland Tobaksfakta och stiftelsen a Non Smoking Generation, i tidningen Alltinget.

Lobbyföreingar delar på 10 miljoner

2020 delade folkhälsomyndigheten ut totalt 10 miljoner till nio olika föreningar inom tobaksprevention. Mest fick tankesmedjan Tobaksfakta som tilldelades lite över 3 miljoner kronor. Näst mest gick till stiftelsen A non smoking generation, som fick 2,5 miljoner kronor.

Tobaksfakta är en lobbyorganisation som bland annat arbetar aktivt mot etableringen av e-cigaretter som ett alternativ till analoga cigaretter. Förbud av smaksättningar och exponeringsförbud är några av organisationens kampanjfrågor under 2020. Organisationen förespråkar istället nikotinläkemedel för rökavvänjning.

”Vi ska bekämpa nikotinindustrins myt om att alla rökare behöver nya produkter för att kunna sluta röka. Rökare behöver i stället samhällets stöd att ta bort cigaretten från marknaden samt kvalificerad behandling av sitt nikotinberoende”. Skrev tankesmedjans grundare och ordförande Göran Boethius i Läkartidningen tidigare i höst.

Får pengar från annat håll

Hur de minskade anslagen påverkar de enskilda organisationerna är ännu okänt. Tobaksfakta uppger på sin hemsida att de även tar bidrag från andra fonder och stiftelser för att bedriva sin verksamhet.

“Vi anser att regeringen och riksdagen bör avsätta minst lika mycket som under den första strategiperioden (2011–2015), vilket skulle innebära cirka 265 miljoner kronor årligen”. Skriver organisationerna i Alltinget.


Åsikter? Kommentera gärna nedan!


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Viktig studie om dina nikotinvanor (e-cigaretter och snus) KLICKA HÄR (EU Nicotine User Survey)


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *