Vähemmän rahaa ruotsalaisille etujärjestöille

Hallitus leikkaa tupakoinnin ehkäisyyn tarkoitettuja avustuksia. Tupakan, uhkapelien ja huumeiden ehkäisyn kokonaisbudjettia vähennetään viime vuoden 196 miljoonasta kruunusta 95,6 miljoonaan kruunuun vuonna 2021. Tämä vaikuttaa muun muassa tupakan vastaiseen työhön osallistuviin järjestöihin. Useat kommentoijat arvostelevat nyt ehdotusta.

"Koko maailma puhuu siitä, miten terveydenhuollon taakkaa voidaan keventää. On siis vähintäänkin outoa, että Ruotsin hallitus asettaa ennaltaehkäisyn etusijalle".
Näin kertovat 18 etujärjestön, mukaan lukien Tobaksfakta ja Savuton sukupolvi -säätiö, edustajat vuonna Alltinget-sanomalehti.

Edunvalvontajärjestöjen osuus 10 miljoonaa

Ruotsin kansanterveysvirasto myönsi vuonna 2020 yhteensä 10 miljoonaa euroa yhdeksälle eri tupakoinnin ehkäisyjärjestölle. Eniten saivat ajatushautomo Tobaksfakta joka sai hieman yli 3 miljoonaa kruunua. Seuraavaksi eniten sai säätiö Tupakoimaton sukupolvin, joka sai 2,5 miljoonaa Ruotsin kruunua.

Tobaksfakta on edunvalvontajärjestö, joka muun muassa vastustaa aktiivisesti sähkösavukkeiden vakiinnuttamista vaihtoehtona analogisille savukkeille. Makujen kieltäminen ja altistuminen ovat järjestön kampanjakohteita vuonna 2020. Sen sijaan järjestö kannattaa nikotiinilääkkeet tupakoinnin lopettamiseen.

"Taistelemme nikotiiniteollisuuden myyttiä vastaan, jonka mukaan kaikki tupakoitsijat tarvitsevat uusia tuotteita lopettaakseen tupakoinnin. Sen sijaan tupakoitsijat tarvitsevat yhteiskunnan tukea savukkeiden poistamiseksi markkinoilta ja pätevää hoitoa nikotiiniriippuvuuteensa." Kirjoitti ajatushautomon perustaja ja puheenjohtaja Göran Boethius osoitteessa Läkartidningen aiemmin tänä syksynä.

Rahan saaminen muualta

Miten he vähennetyt määrärahat Vaikutukset yksittäisiin organisaatioihin eivät ole vielä tiedossa. Tobaksfakta ilmoittaa verkkosivuillaan, että se ottaa vastaan maksuja myös muilta rahastot ja säätiöt harjoittaa liiketoimintaansa.

"Mielestämme hallituksen ja parlamentin olisi myönnettävä vähintään yhtä paljon varoja kuin ensimmäisellä strategiakaudella (2011-2015), mikä tarkoittaisi noin 265 miljoonaa Ruotsin kruunua vuodessa". Järjestöt kirjoittavat parlamentissa.


Mielipiteitä? Kommentoi alla!


Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa
Tärkeä tutkimus nikotiinitottumuksistasi (sähkösavukkeet ja nuuska). KLIKKAA TÄSTÄ (EU:n nikotiinin käyttäjätutkimus)


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *