Yhä useampi käyttää nuuskaa ja sähkösavukkeita - kasvavasta vastustuksesta huolimatta

Savukkeista muihin nikotiinituotteisiin siirtyvien tupakoitsijoiden määrä on kasvussa. Samaan aikaan haittojen vähentämistä koskeva poliittinen ilmapiiri on koventunut maailmanlaajuisesti. Tämä käy ilmi Harry Shapiro, raportin laatija "Polttavat kysymykset: tupakan haittojen vähentämisen maailmanlaajuinen tilanne 2020".

Ruotsissa on tällä hetkellä yksi maailman alhaisimmista savukkeiden kulutusmääristä. Maan väestöstä 5-7 prosenttia tupakoi. Myös sähkösavukkeiden käyttö on vähäistä: kaksi prosenttia väestöstä vejpar, puolet heistä päivittäin. Samaan aikaan ruotsalaiset käyttävät nikotiinia yhtä paljon kuin eurooppalaiset keskimäärin.

"Joidenkin kommentoijien mukaan tupakoitsijoiden vähäinen määrä johtuu siitä, että miehet pitävät enemmän vanhempainlomaa ja lopettavat siten tupakoinnin. Tämä ei kuitenkaan selvästikään ole koko selitys", sanoo Harry Shapiro, journalisti ja kirjailija, joka järjestön puolesta Tieto Toiminta Muutoslaati raportin "Burning Issues: Global State of Tobacco Harm reduction - 2020".

Snus vaikuttaa kansanterveyteen

Harry Shapiro ja monet muut kansainväliset analyytikot näkevät selityksen nuuskan käytössä. Jopa 20 prosenttia ruotsalaisista miehistä käyttää nuuskaa. Suuri osa nuuskan käyttäjistä on myös entisiä tupakoitsijoita. Kuinka moni on, on epäselvää, mutta välillä 25 prosenttia ja 80 prosenttia ovat lukuja, jotka pyörivät keskustelussa..

"Muissa maissa, joissa nuuskaa ei ole saatavilla, tilanne on erilainen. Varmasti sähkösavukkeiden saatavuus on merkinnyt paljon. Mutta Ruotsissa nuuska on vakiintunut ja juurtunut kulttuuriin, joten sillä on erilainen vaikutus kansanterveyteen", hän sanoo.

Tupakointi on maailman suurin terveysongelma.

Raportti on toinen laatuaan, ja siinä esitetään yhteenveto tupakan haittojen vähentämiseen liittyvästä ilmiöstä maailmanlaajuisesta näkökulmasta.

"Tupakoinnin haittojen vähentäminen on yksi maailman suurimmista huolenaiheista. Vaikka haittoja vähentäviä tuotteita, kuten sähkösavukkeita, on ollut markkinoilla jo yli kymmenen vuotta, edistyminen on ollut hidasta. Mutta edistystä on tapahtunut", sanoo Harry Shapiro Vejpkollen:hen.

100 tupakoitsijaa vejparalla

Nykyään yli 98 miljoonaa ihmistä käyttää erilaisia tuotteita vähentääkseen nikotiinin käytön aiheuttamia haittoja. 70 prosenttia heistä käyttää sähkösavukkeita, loput käyttävät lämpö-ei-polttotuotteita, nuuskaa, nikotiinipusseja ja vastaavia. Tämä on kasvua vuoteen 2018 verrattuna, jolloin ensimmäinen raportti julkaistiin.

"Kansanterveyden kannalta se on menestys. Maailmassa on kuitenkin 1,1 miljardia tupakoitsijaa. Jokaista vejp kohti on 100 tupakoitsijaa. Vaikka kaksi vuotta sitten ennustettiin, että heitä olisi vähemmän, heitä on edelleen hyvin vähän." sanoo Harry Shapiro.

"E-savukkeiden hylkääminen on typerää"

Sähkösavukkeiden suosio on kasvanut ja vähentynyt kymmenen vuoden aikana, jolloin ne ovat olleet markkinoilla, tieteellisten tutkimustulosten ja poliittisten muutosten myötä.

"Tiede tukee vejpningiä haittojen vähentämisen välineenä. Se on selvää ja kliinisesti todistettua. Mutta nyt on kyse jostain muusta. Keskustelu romahtaa, kun ainoa argumentti, jota tarvitaan sähkösavukkeiden rajoittamiseen, on se, että ne ovat osa tupakkayhtiöiden salaliittoa, jolla ne houkuttelevat uusia asiakkaita." Harry Shapiro.

Vertaa ympäristöystävällisempiin autoihin

Harry Shapiron mukaan on täysin ymmärrettävää olla luottamatta tupakkayhtiöihin. Mutta haittoja vähentävien tuotteiden hylkääminen pelkästään yhtiöiden edun vuoksi on hänen mukaansa lähes typerää. Ainakin kansanterveyden näkökulmasta.

"Aivan kuin emme näkisi Toyotan sähkö- ja hybridiautojen ympäristöhyötyjä vain siksi, että yhtiö teki aiemmin suuria voittoja bensiiniautoista. Kansanterveyden on perustuttava tieteeseen, ei moralistisiin asenteisiin nikotiinia kohtaan, kuten nuuskan ja sähkösavukkeiden kohdalla."

Moraalinen paniikki ja sähkösavukkeet

Esimerkki moraalisesta paniikista, jonka taustalla on kaikkea muuta kuin tiede, oli viime vuonna puhjennut EVALI-tauti. laittomat kannabiksen e-mehut. Se käynnisti joukon kieltoja ja rajoituksia sähkösavukkeille maailmanlaajuisesti. Ja tämä siitä huolimatta, että EVALI oli itse asiassa täysin erilainen tuote. Yhdysvallat on kuitenkin kuin majakka maailmalle, Harry Shapiro sanoo. Niin hyvässä kuin pahassa.

"Jos Yhdysvaltojen osavaltiot kieltävät sähköisten mehujen sisältämät aromit, jotka ovat niin tärkeitä, jotta sähkösavukkeet olisivat tehokkaita tupakoinnin lopettamisen apuvälineitä, meidän on muualla maailmassa vaikea saada poliitikkojamme vakuuttuneiksi siitä, että he eivät tee samoin. Tämä pätee erityisesti kehitysmaissa, joissa tupakointi on yleisintä ja joissa muutoksen tarve on suurin." sanoo Harry Shapiro.

Tupakan haittojen vähentämisen onnistuminen Yhdysvalloissa

Samaan aikaan Yhdysvaltain FDA on tänä vuonna päättänyt, että sekä heat-not-burn- että "IQOS" ja ruotsiksi nuuskavoidaan markkinoida maassa "vähemmän haitallisina tupakkatuotteina". Ja vaikka tavalliset sähkösavukkeet (jotka eivät edes sisällä tupakkaa) odottavat vielä samaa kohtelua, se herättää toivoa haittojen vähentämisen tulevaisuudesta, sanoo Shapiro.

"FDA tarkisti ja hyväksyi tutkimuksen, vaikka näissä tapauksissa se tuli tupakkayhtiöiltä. Myös hintalappu oli valtava. Mutta se, mitä Yhdysvalloissa tapahtuu, leviää, ja kansanterveyden kannalta se on hyvä uutinen."

Tutkijoiden on oltava tietoisia vastuustaan

Kansanterveysviranomaisten pitäisi tehdä kaikki voitavansa tupakoinnin vähentämiseksi, sanoo Harry Shapiro. Vaikka se tarkoittaisi sitä, että tupakoitsijat eivät saisi käyttää nikotiinia muilla tavoin. Hänen kotimaansa Public Health Englandin viranomaiset tekivät niin jo vuonna 2016, kun he havaitsivat maan arvostetun Royal College of Physiciansin tuella, että Nikotiinipitoiset sähkösavukkeet vähentävät tupakoitsijan haittariskiä 95 prosenttia.

"Ne meistä, jotka taistelevat tämän puolesta, luottavat siihen, että tutkijat ovat tietoisia vastuustaan ja jatkavat hyvien ja vankkojen tutkimusten tekemistä. Samalla se edellyttää poliittista sitoutumista. Kesti 100 vuotta, ennen kuin kannabiksesta tuli hyväksyttyä ja osittain laillista joissakin Yhdysvaltojen osavaltioissa. Ja lopulta sen mahdollistivat Valkoisessa talossa istuvat pukuaktivistit, ei bannereita kaupungissa"

Ruotsi on hyvä esimerkki

Hän uskoo, että nuuska on Ruotsissa esimerkki siitä, miten haittojen vähentämisestä on tulossa osa yhteiskuntaa. Ruotsalaisella kulttuurilla on merkitystä, mutta myös laajalle levinneellä käytöllä, joka on ollut olemassa jo pitkään.

"Vaikka sähkösavukkeita säänneltäisiin nykyistä tiukemmin, tupakoitsijat löytävät ne. Kiinnostus tupakoinnin lopettamiseen on edelleen olemassa, ja kun hyvä vaihtoehto on saatavilla, kuluttajat näyttävät tietä. Lopulta käyttäjiä tulee olemaan niin paljon, että poliitikkojen on huomioitava asia ja ymmärrettävä, miten tärkeää se on kansanterveyden kannalta. Ja tupakoitsijoiden kannalta", sanoo Harry Shapiro.

Lähteet:
"Polttavat kysymykset - Tupakan haittojen vähentämisen maailmanlaajuinen tilanne 2020"

CAN - Tupakan aromit Ruotsissa - sähkösavukkeet

Haittojen vähentämistä käsittelevä lehti - nuuska ja tupakoinnin lopettaminen


Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa
Tärkeä tutkimus nikotiinitottumuksistasi (sähkösavukkeet ja nuuska). KLIKKAA TÄSTÄ (EU:n nikotiinin käyttäjätutkimus)


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *