Flere bruger snus og e-cigaretter - trods voksende modstand

Antallet af rygere, der skifter fra cigaretter til andre nikotinprodukter, er stigende. Samtidig er det politiske klima for skadesreduktion blevet hårdere på verdensplan. Dette er ifølge Harry Shapiro, forfatter af rapporten "Brændende spørgsmål: Den globale status for begrænsning af tobaksskader 2020"

Sverige har i øjeblikket et af de laveste cigaretforbrug i verden. Mellem 5 og 7 procent af landets befolkning ryger. Brugen af e-cigaretter er også lav: to procent af befolkningen vejpar, halvdelen af dem dagligt. Samtidig bruger svenskerne lige så meget nikotin som det europæiske gennemsnit.

"Nogle kommentatorer hævder, at det lave antal rygere skyldes, at mænd tager mere forældreorlov og derfor holder op med at ryge. Men det er tydeligvis ikke hele forklaringen," siger Harry Shapiro, journalist og forfatter, som på vegne af organisationen Viden Handling Forandringhar udarbejdet rapporten "Burning Issues: Global State of Tobacco Harm reduction - 2020".

Snus har indflydelse på folkesundheden

Harry Shapiro og flere andre internationale analytikere ser forklaringen i brugen af snus. Op til 20 procent af de svenske mænd bruger snus. En stor del af snusbrugerne er også tidligere rygere. Hvor mange er uklart, men mellem 25 procent og 80 procent er tal, der snurrer i debatten..

"I andre lande, hvor snus ikke er tilgængeligt, er situationen en anden. Tilgængeligheden af e-cigaretter har helt sikkert betydet meget. Men i Sverige, hvor snus er etableret og indgroet i kulturen, har det en anden effekt på folkesundheden," siger han.

Rygning er verdens største sundhedsproblem

Rapporten er den anden af sin slags og opsummerer fænomenet tobaksskadesreduktion (THR) fra et globalt perspektiv.

"At reducere skaderne ved rygning er en af verdens største bekymringer. Og selv om skadesreducerende produkter som e-cigaretter har været på markedet i over et årti, er det gået langsomt. Men vi gør fremskridt", siger Harry Shapiro til Vejpkollen.

100 rygere på en vejpare

I dag bruger mere end 98 millioner mennesker forskellige produkter til at reducere skaderne ved deres nikotinforbrug. 70 % af dem bruger e-cigaretter, resten bruger heat-not-burn-produkter, snus, nikotin pouches og lignende. Det er en stigning i forhold til 2018, hvor den første rapport blev udgivet.

"Set fra et folkesundhedsperspektiv er det en succes. Men vi har 1,1 milliarder rygere i verden. Der er 100 rygere for hver vejp. Selv om prognosen for to år siden sagde, at der ville blive færre, er der stadig meget få." siger Harry Shapiro.

"Det er dumt at afvise e-cigaretter"

E-cigaretters popularitet er steget og faldet i løbet af de ti år, de har været på markedet, i takt med videnskabelige resultater og politiske ændringer.

"Videnskaben støtter vejpning som et værktøj til skadesreduktion. Det er klart og klinisk bevist. Men det er blevet et spørgsmål om noget andet. Debatten kollapser, når det eneste argument, der er nødvendigt for at begrænse e-cigaretter, er, at de er en del af en sammensværgelse fra tobaksfirmaernes side for at tiltrække nye kunder." Harry Shapiro.

Sammenlign med grønnere biler

Ifølge Harry Shapiro er det helt forståeligt, at man ikke stoler på tobaksfirmaer. Men at afvise skadesreducerende produkter udelukkende på grund af virksomhedernes interesser er på grænsen til det dumme, siger han. I hvert fald set fra et folkesundhedsperspektiv.

"Det er, som om vi ikke ser de miljømæssige fordele ved el- og hybridbiler fra Toyota, bare fordi virksomheden tidligere har tjent store penge på benzinbiler. Folkesundheden skal baseres på videnskab, ikke på moralistiske holdninger til nikotin, som det er tilfældet med både snus og e-cigaretter."

Moralsk panik og e-cigaretter

Et eksempel på moralsk panik, drevet af alt andet end videnskab, var sidste års udbrud af EVALI; en sygdom forårsaget af ulovlige cannabis-e-juicer. Det udløste en række forbud og restriktioner mod e-cigaretter over hele verden. Og det på trods af, at EVALI faktisk handlede om et helt andet produkt. Men USA er som et fyrtårn for verden, siger Harry Shapiro. På godt og ondt.

"Hvis stater i USA forbyder smagsstoffer i e-juice, som er så vigtige for at gøre e-cigaretter effektive som hjælpemiddel til rygestop, bliver det svært for os i resten af verden at overbevise vores politikere om, at de ikke skal gøre det samme. Det gælder især i udviklingslandene, hvor rygning er mest udbredt, og hvor behovet for forandring er størst." siger Harry Shapiro.

Succes for reduktion af tobaksskader i USA

Samtidig har det amerikanske FDA i år besluttet, at både heat-not-burn "IQOS" og svensk Snuskan markedsføres som "mindre skadelige tobaksprodukter" i landet. Og mens almindelige e-cigaretter (som ikke engang indeholder tobak) stadig venter på samme behandling, tænder det håb for fremtiden for skadesreduktion, siger Shapiro.

"FDA gennemgik og accepterede forskningen, selv om den i disse tilfælde kom fra tobaksfirmaerne. Prisen var også enorm. Men det, der sker i USA, breder sig, og set fra et folkesundhedsperspektiv er det gode nyheder."

Forskere skal være bevidste om deres ansvar

De offentlige sundhedsmyndigheder bør gøre alt, hvad der står i deres magt, for at reducere rygning, siger Harry Shapiro. Også selv om det betyder, at rygerne skal forhindres i at bruge nikotin på andre måder. Myndighederne i hans hjemland, Public Health England, gjorde det tilbage i 2016, da de med støtte fra landets prestigefyldte Royal College of Physicians fandt ud af, at E-cigaretter med nikotin reducerer en rygers risiko for skader med 95 procent.

"Vi, der kæmper for det her, er afhængige af, at forskerne er deres ansvar bevidst og bliver ved med at lave gode og solide studier. Samtidig kræver det politisk engagement. Det tog 100 år, før cannabis blev accepteret og delvist lovligt i nogle amerikanske stater. Og det var i sidste ende udklædte aktivister i Det Hvide Hus, der gjorde det muligt, ikke bannere i byen"

Sverige er et godt eksempel

Han mener, at snus i Sverige er et eksempel på, hvordan skadesreduktion er ved at blive en del af samfundet. Den svenske kultur spiller en rolle, men også den udbredte brug, som har eksisteret i lang tid.

"Selv om e-cigaretterne bliver reguleret hårdere, end de er i dag, skal rygerne nok finde dem. Interessen for at holde op med at ryge er der stadig, og når der findes et godt alternativ, vil forbrugerne vise vejen. I sidste ende vil der være så mange brugere, at politikerne er nødt til at lægge mærke til det og forstå, hvor vigtigt det er for folkesundheden. Og for rygerne", siger Harry Shapiro.

Kilder:
"Brændende spørgsmål - den globale status for reduktion af tobaksskader 2020"

CAN - Tobakssmag i Sverige - ecigaretter

Harm reduction journal - snus og rygestop


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
Vigtig undersøgelse af dine nikotinvaner (e-cigaretter og snus) KLIK HER (EU's undersøgelse af nikotinbrugere)


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *