(M): Mindre rygning med e-cigaretter og snus

Sverige bør indføre et skadesreduktionsperspektiv i tobaks- og nikotinpolitikken. Det mener flere repræsentanter for Nye Borgerlige.
"Ved at føre en politik, der tilskynder folk til at vælge mindre skadelige alternativer, er der et stort potentiale for at skabe et røgfrit Sverige", skriver Åsa Coenraads (M) og Lars Püss (M) i et forslag til parlamentet.

Skadesreduktion henviser til pragmatiske foranstaltninger til at reducere de skadelige konsekvenser af stofbrug eller andre højrisikoaktiviteter. Det er et omdiskuteret begreb, som har haft stor indflydelse på narkotikapolitikken. Men afkriminalisering af brug, nåleudveksling og metadonprogrammer er blevet etableret som metoder til at reducere dødeligheden blandt stofbrugere.

Gælder også for rygning

Med udviklingen af e-cigaretter og andre røgfrie nikotinprodukter er skadesreduktion for nylig også blevet et begreb i forbindelse med rygning. Britiske myndigheder er for eksempel fortaler for mindre skadelige nikotinprodukter for at reducere dødeligheden blandt rygere i landet. Nu er debatten om skadesreduktion for rygere er også blevet varm i Sverige. 

"Der er stor forskel på sundhedseffekten af tobaksprodukter, der brændes og inhaleres, sammenlignet med snus og produkter, der opvarmes eller fordampes. Fremme af risikoreducerende produkter er derfor et vigtigt skridt, som desværre hidtil er blevet undervurderet i det strategiske arbejde mod et Sverige, hvor færre mennesker lider af tobaksrelaterede sygdomme." Skriver John Weinerhall (m) i et forslag til parlamentet.

"Store gevinster for menneskers sundhed"

Han støttes af sine partifæller Åsa Coenraads og Lars Püss. De argumenterer for, at Sveriges næste strategi for alkohol, narkotika, doping, tobak og spil (ANDTS-strategien) bør opfordre rygere til at vælge mindre skadelige nikotinalternativer.

"Færre rygere har store fordele for menneskers liv og sundhed. Politikken bør fortsat fremme denne tilgang og skelne mellem forskellige typer af tobaksbrug ud fra et skadesreduktionsperspektiv." skriver de i et fælles forslag til parlamentet.

Fremme af snus og e-cigaretter

Ifølge Coenraads og Püss er det vigtigt at fremme industrien, som udvikler produkter, der er "mere i tråd med bæredygtig udvikling, sunde fødevarer eller forebyggende sundhedspleje". Det gælder bl.a. mindre skadelige nikotinprodukter som snus, nikotin pouches og forskellige varianter af e-cigaretter.

"Der er ikke længere nogen videnskabelig tvivl om, at snus er betydeligt mindre sundhedsskadeligt end rygning. Der er også udviklet en række nye tobaksprodukter, hvor tobakken opvarmes i stedet for at brændes for at være mindre skadelig. Afbrænding af tobak har vist sig at være en proces, der frigiver mange skadelige stoffer." Skriv Åsa Coenraads og Lars Püss.

Sammenlign med alkohol

Sammen med John Weinerhall opfordrer de nu parlamentet til at indføre et skadesreduktionsperspektiv i tobakspolitikken. De henviser til den nuværende alkoholpolitik.

"Ved at føre en politik, der tilskynder folk til at vælge mindre skadelige alternativer, er der et stort potentiale for at skabe et røgfrit Sverige. Det er derfor vigtigt at understrege, at den næste ANDT-strategi også bør indeholde et skadesreduktionsperspektiv for tobak, ligesom det er tilfældet for alkohol." Skriv Åsa Coenraads og Lars Püss.

Kilder:
Et risikoreduktionsperspektiv i lovgivningen om tobaksafgifter
Harm reduction-perspektivet i ANDT-strategien


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREONSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *