(M): Tupakoinnin vähentäminen sähkösavukkeiden ja nuuskan avulla

Ruotsin olisi otettava tupakka- ja nikotiinipolitiikassa käyttöön haittojen vähentämisen näkökulma. Tämä on useiden uusien maltillisten edustajien näkemys.
"Kun harjoitetaan politiikkaa, joka kannustaa ihmisiä valitsemaan vähemmän haitallisia vaihtoehtoja, on suuri mahdollisuus luoda savuton Ruotsi", kirjoittavat Åsa Coenraads (M) ja Lars Püss (M) parlamentille tekemässään esityksessä.

Haittojen vähentämisellä tarkoitetaan käytännöllisiä toimenpiteitä, joilla pyritään vähentämään huumeidenkäytön tai muun riskialttiin toiminnan haitallisia seurauksia. Se on kiistelty käsite, joka on vaikuttanut huumepolitiikkaan. Käytön dekriminalisointi, neulojen vaihto ja metadoniohjelmat ovat kuitenkin vakiinnuttaneet asemansa keinoina vähentää huumausaineiden käyttäjien kuolleisuutta.

Koskee myös tupakointia

Sähkösavukkeiden ja muiden savuttomien nikotiinituotteiden kehittämisen myötä haittojen vähentämisestä on viime aikoina tullut myös tupakointiin liittyvä käsite. Yhdistyneen kuningaskunnan viranomaiset kannattaa esimerkiksi vähemmän haitallisia nikotiinituotteita, jotta tupakoitsijoiden kuolleisuutta voitaisiin vähentää maassa. Nyt keskustelu tupakoitsijoiden haittojen vähentämisestä on kiihtynyt myös Ruotsissa. 

"Poltettujen ja hengitettävien tupakkatuotteiden terveysvaikutuksissa on suuri ero verrattuna nuuskaan ja kuumennettuihin tai höyrystettyihin tuotteisiin. Riskiä vähentävien tuotteiden edistäminen on näin ollen tärkeä askel, jota on valitettavasti toistaiseksi aliarvioitu strategisessa työssä kohti Ruotsia, jossa yhä harvempi ihminen kärsii tupakkaan liittyvistä sairauksista." Kirjoittaa John Weinerhall (m) parlamentille osoitetussa esityksessä.

"Ihmisten terveyden kannalta suuri hyöty"

Puoluetoverit tukevat häntä Åsa Coenraads ja Lars Püss. Heidän mukaansa Ruotsin seuraavassa alkoholia, huumeita, dopingia, tupakkaa ja uhkapelejä koskevassa strategiassa (ANDTS-strategia) olisi kannustettava tupakoitsijoita valitsemaan vähemmän haitallisia nikotiinivaihtoehtoja.

"Tupakoinnin vähentämisellä on merkittäviä etuja ihmisten elämälle ja terveydelle. Politiikassa olisi jatkossakin suosittava tätä lähestymistapaa ja erotettava toisistaan erilaiset tupakan käytön muodot haittojen vähentämisen näkökulmasta." he kirjoittavat yhteisessä esityksessä parlamentille.

Nuuskan ja sähkösavukkeiden edistäminen

Coenraadsin ja Püssin mukaan on tärkeää edistää teollisuutta, joka kehittää tuotteita, jotka ovat "enemmän kestävän kehityksen, terveellisten elintarvikkeiden tai ennaltaehkäisevän terveydenhuollon mukaisia". Tällaisia ovat esimerkiksi vähemmän haitalliset nikotiinituotteet, kuten nuuska, nikotiinipussit ja sähkösavukkeiden eri vaihtoehdot.

"Tieteellisesti ei ole enää epäilystäkään siitä, että nuuska on huomattavasti vähemmän haitallista terveydelle kuin tupakointi. Lisäksi on kehitetty useita uusia tupakkatuotteita, joissa tupakkaa kuumennetaan polttamisen sijaan, jotta se olisi vähemmän haitallista. Tupakan polttamisen on osoitettu olevan prosessi, jossa vapautuu monia haitallisia aineita." Kirjoittavat Åsa Coenraads ja Lars Püss.

Vertaa alkoholiin

Yhdessä John Weinerhallin kanssa he vaativat nyt parlamenttia ottamaan tupakkapolitiikassa huomioon haittojen vähentämisen näkökulman. He viittaavat nykyiseen alkoholipolitiikkaan.

"Tupakoimattomaan Ruotsiin on mahdollista päästä toteuttamalla politiikkaa, joka kannustaa ihmisiä valitsemaan vähemmän haitallisia vaihtoehtoja. Siksi on tärkeää korostaa, että seuraavaan ANDT-strategiaan olisi sisällytettävä myös tupakan haittojen vähentämisen näkökulma, kuten alkoholin kohdalla." Kirjoittavat Åsa Coenraads ja Lars Püss.

Lähteet:
Riskien vähentämisen näkökulma tupakkaverolainsäädännössä
Haittojen vähentämisen näkökulma ANDT-strategiassa


Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissaVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *