Regeringens hårde linje om røgfri nikotin kritiseres

Regeringen ønsker at reducere brugen af røgfrie nikotinprodukter som e-cigaretter og snus. Det står klart, efter at regeringen har præsenteret sit udspil til en ny ANDT-strategi.
"Det ville have været bedre at fokusere på de medicinske skader ved tobak, dvs. sætte hovedfokus på at reducere rygning", siger David Josefsson (M), som er kritisk over for forslaget.

I denne uge offentliggjorde regeringen sit forslag til en ny ANDT-strategi. Strategien skal være retningsgivende for det politiske arbejde med alkohol, narkotika, doping og tobak. I det 100 sider lange dokument opstiller regeringen sine mål for de næste fem år. Ud over stoffer, alkohol og tobak ønsker regeringen også at fokusere på tobaksfrie produkter, såsom nikotinposer og e-cigaretter. Blandt andet ved at Begræns smagsstoffer.

"Muligheden for at forbyde eller på anden måde regulere smagsstoffer i e-cigaretter bør analyseres", skriver han. regeringen i sit forslag.

Lav andel af rygere i Sverige

Sverige har i øjeblikket den laveste rygerate i Europa. Eurobarometer Kun 7 % af den svenske befolkning ryger, hvilket er lavt i forhold til EU-gennemsnittet på 23 %. Men nikotinforbruget er lige så højt i Sverige som i resten af EU. Det skyldes, at 20 % af svenskerne bruger snus og lignende produkter. To procent bruger e-cigaretter. Ifølge Eurobarometer bruger 20 % af de svenske rygere snus eller nikotin pouches som erstatning, når de holder op med at ryge.

Ønsker at reducere tilgængeligheden

Men nu vil regeringen skærpe foranstaltningerne for at begrænse tilgængeligheden af alternative nikotinprodukter. Målet er at reducere risikoen for, at unge begynder at bruge nikotin. Ifølge Centralforeningen for Alkohol- og Narkotikainformation, CAN Omkring en procent af børn mellem 14 og 17 år bruger e-cigaretter dagligt eller næsten dagligt. Det er mere almindeligt for unge mennesker, der allerede ryger, test af e-cigaretter, ifølge CAN.

"For eksempel har nikotin negative effekter på hjerte og blodkar. Derfor bør man anvende et forsigtighedsprincip ved at regulere nikotinprodukter som skadelige produkter. Foranstaltninger til reduktion af tilgængelighed er afgørende for at reducere brugen af tobak og nikotinprodukter, for at reducere uligheder på sundhedsområdet og for at beskytte børn og unge i særdeleshed". regeringer i sit forslag.

M: "Hovedfokus bør være på rygning"

Moderat medlem af parlamentet David Josefsson mener, at regeringen er på det forkerte spor. Både når det gælder e-cigaretter og andre alternative nikotinprodukter som snus og nikotin pouches.

"En mere nuanceret tilgang ville have været at arbejde, som med alkohol, for at reducere de medicinske skader ved tobak, det vil sige at fokusere på at reducere rygning," skriver David Josefsson i en forslag til parlamentet.

Behov for at skelne mellem forskellige nikotinprodukter

Ifølge David Josefsson En ny ANDT-strategi bør skelne mellem forskellige typer af nikotinprodukter. Snus, e-cigaretter og traditionelle cigaretter har meget forskellige sundhedseffekter, siger han. Ifølge parlamentsmedlemmet fra Göteborg synes regeringens ANDT-strategi at handle mere om ideologi end om folkesundhed.

"Vi er nødt til at fokusere på de enkelte produkters skadevirkninger. Det vil være mærkeligt, hvis politikken kun sigter mod at reducere brugen af tobak og nikotin. Hvis fire personer holder op med at snuse, men tre af dem begynder at ryge, har vi helt sikkert reduceret det samlede tobaksforbrug, men i praksis vil det selvfølgelig være et tab for folkesundheden." siger David Josefsson til Vejpkollen.

Cigaretter er det virkelige problem

ANDT-loven vil blive debatteret i parlamentet senere på foråret. Josefsson formoder, at lovforslaget vil blive vedtaget, men håber på en bredere debat i fremtiden.

"Nikotin er på ingen måde sundt. Men ligesom alkohol er det en del af vores kultur, og det kan bruges på mere eller mindre skadelige måder. Der er større åbenhed om skadesreduktion blandt partierne i dag end tidligere, i hvert fald i oppositionen. Debatten er blevet mere moden. Samtidig er der stærke kræfter, der presser på for forskellige forbud. Men vi er nødt til at fokusere på det virkelige problem - rygning," siger David Josefsson.

Afventer gennemgang af regler

Regeringen afventer nu en undersøgelse og gennemgang af tobaksfrie nikotinprodukter, som skal være færdig den 31. marts. 

"Udredningen skal analysere og overveje, om reglerne for e-cigaretter og genopfyldningsbeholdere skal skærpes og foreslå de nødvendige lovændringer. På baggrund af udvalgets kommende forslag vil regeringen foreslå nye regler, der har til formål at reducere børn og unges adgang til tobak og nikotinprodukter," skriver regeringen.

Kilder til denne artikel:
En ny strategi for alkohol-, narkotika-, doping-, tobaks-, nikotin- og spilpolitikker 2021-2025

En ny tilgang til tobakspolitik - der er forskel på tobak og tobak
CAN - Hvad er e-cigaretter, og hvor almindelige er de?

Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
2 Kommentarer on “Regeringens hårda linje mot rökfri nikotin – får kritik

  1. Hvad kan vi gøre for at blive hørt? Det er så frustrerende, når det, der reddede dit liv (efter 25 år med cigaretter), bliver afmonteret med unøjagtigheder og løgne. Jeg holdt op med at ryge cigaretter med hindbærsmag, og hvis pistoler havde smagt af tobak, havde jeg nok ikke engang gidet. Tobakslovgivningen sammenligner cigaretter og damp på en måde, der slet ikke giver mening, og de svenske toldregler for dampsaft er direkte latterlige. Så hvad kan vi gøre? Det føles næsten, som om vi har brug for en national vape-forening, der på fuld tid kan tale imod disse uvidende fjolser, og jeg ville med glæde betale et medlemsgebyr for det!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *