Regeringen vil forbyde smagsstoffer i e-væske

Regeringens efterforskere foreslår at forbyde alle smagsstoffer i e-cigaretter og e-væske fra maj 2022, med undtagelse af tobakssmag, men forbuddet vil gælde både nikotin og ikke-nikotin væsker. Reaktionerne fra bekymrede e-cigaretbrugere fik de sociale medier til at koge.

"Lad være med at ødelægge vores og andres chance for et bedre helbred"
Hvordan sygeplejersken skriver Karolin Mikkkola, 30, som stoppede med at ryge ved hjælp af e-cigaretter for fire år siden. Hun reagerede med det samme, da hun læste om regeringens rapport, der foreslår et forbud mod alle e-væsker med smag, med undtagelse af tobakssmag. I et brev til socialministeren fortæller hun sin historie.

"Jeg begyndte at ryge tobak, da jeg var 13 år gammel. Første gang det lykkedes mig at holde op med at ryge, var da jeg var 23 år gammel og ventede mit første barn. Derefter faldt jeg tilbage og foretog den samme rejse to gange mere. Da jeg var 27 år gammel, blev jeg introduceret til e-cigaretter. Takket være en fantastisk juice med pæresmag besluttede jeg at give det et forsøg. Jeg kunne aldrig have gjort det med en juice, der smager af tobak, for det smager forfærdeligt." skriver Karolin Mikkola til socialministeren Lena Hallengren.

Smagen af jordbær var afgørende

Karolin Mikkola siger, at smagene i e-væske har været afgørendeIkke kun for hende, men også for hendes familie.

"Min mor er 51 år gammel. Sidste år købte jeg en e-cigaret med forskellige smagsvarianter til hende og hendes partner. De er begge holdt op med at ryge almindelige cigaretter efter at have misbrugt tobak siden teenageårene. I dag er deres favoritter jordbærmilkshake og -kage og en sød rabarber-, frisk jordbær- og friskplukket multebærsodavand. Så vi er voksne mennesker, der elsker disse søde smage. Vi kunne ikke være kommet væk fra tobakken uden dem." skriver Karolin Mikkola.

CAN: Få ikke-rygere bruger e-cigs

Ifølge regeringens undersøgelse bruger virksomhederne primært smagsstoffer til at få ikke-rygere til at begynde at bruge e-cigaretter. Som Vejpkollen har tidligere fortalt os Det er et synspunkt, der deles bredt på tværs af de forskellige partier i parlamentet. En holdning, som også deles af arbejdsmarkedets parter.

"Forskellige smagsvarianter lokker unge mennesker ind i nikotinafhængighed", skrev socialminister Lena Hallengren i DN-debatten i sidste uge.

Ifølge CCenter for Alkohol- og Narkotikainformation (CAN), som regelmæssigt måler brugen af e-cigaretter i Sverige, har mellem 30 og 40 procent af eleverne i 9. til 2. klasse på gymnasiet prøvet e-cigaretter. Men når det kommer til regelmæssig brug, er billedet et andet.

"Størstedelen af dem, der har brugt e-cigaretter, har kun prøvet det én gang, mens én (1) procent på begge klassetrin gør det dagligt eller næsten dagligt. Ligesom i den voksne befolkning var der større sandsynlighed for, at elever, der røg, havde prøvet e-cigaretter, end elever, der ikke røg." Ifølge CAN.

Undersøger: Smagsstoffer er ikke skadelige

Farerne ved e-cigaretter er ikke velundersøgte, siger regeringens efterforskere Ingeborg Simonsson. Nikotin, som er den største fællesnævner mellem e-cigaretter og analoge cigaretter, er ikke kræftfremkaldende, siger hun. De pågældende aromaer anses heller ikke for at være risikable, ifølge Ingeborg Simonsson.

"På nuværende tidspunkt er der ingen data, der viser, at specifikke smagsstoffer, der anvendes i EU, udgør en risiko for e-cigaretbrugere ved gentagen eksponering. Koncentrationerne af skadelige stoffer fra aromaerne er så lave, at de ikke øger den eksisterende risiko for skader på luftvejene væsentligt." Ingeborg Simonsson.

Samtidig kan der ved opvarmning dannes andre stoffer i dampen, som stadig er skadelige for kroppen. Også her er undersøgelsen baseret på små studier.
"Men der er stærke beviser for, at det kardiovaskulære system kan tage skade", skriver Ingeborg Simonsson.

Myndighed: kun fem procent af risikoen

Lignende undersøgelser i Storbritannien og USA er kommet til forskellige konklusioner om e-cigaretter og deres virkninger på kroppen. Det britiske sundhedsministerium i flere rapporter fandt, at de potentielle kardiovaskulære skader er betydeligt lavere for brugere af e-cigaretter end for rygere. Ifølge det britiske sundhedsministerium er risikoen ved e-cigaretter sandsynligvis mindre end fem procent af den risiko, der er forbundet med tobaksrygning. Men ifølge Rapport fra den svenske regering E-cigaretter bør ikke sammenlignes med analoge cigaretter med hensyn til potentiel skade. 

"Dette er et produkt, der er så forskelligt fra tobaksrygning. Det giver ingen mening at forsøge at kvantificere risikoen ved e-cigaretter i forhold til brugen af røgtobak. Desuden risikerer sammenligninger med røgtobak at få e-cigaretter til at fremstå mindre farlige, end de i virkeligheden er." skriver Ingeborg Simonsson.

I Storbritannien anbefaler sundhedsministeriet I flere år har e-cigaretter som et skadesreducerende alternativ til cigaretter. Det gør Folkhälsomyndigheten i Sverige dog ikke.

Tusindvis af mennesker ramt af smagsforbud

Therese StrömE-cigaretbruger og kommentator, siger, at rapporten skyder forbi målet. Og at regeringens forbud mod smagsstoffer vil få ødelæggende konsekvenser.

"Tusindvis af os i Sverige har reddet vores liv med disse produkter. Desværre vil mange nok vende tilbage til den ekstremt dødbringende røgtobak, hvis dette bliver gennemført. De smagsvarianter, som regeringen foreslår, er helt hen i vejret. Og et sort marked med ukontrollerede og potentielt farlige produkter vil være en kendsgerning. Det er ekstremt trist," siger Therese Ström til Vejpkollen

"Risiko for at gå tilbage til cigaretter"

Karolin Mikkola frygter også det værste, både for sig selv og sin familie.

"Jeg tror ikke, at nogen af os ville skifte til tobakssmag. Grunden til, at vi forlod cigaretterne, er, at det smager så meget bedre for vejpa. Hvis der kun er tobakssmag, er der nok en god chance for, at vi går tilbage til cigaretterne," siger hun til Vejpkollen.

Moderat eksponering af produkter

Kommissionens forslag omfatter også restriktioner for skiltning i fysiske butikker. Udvalget ønsker at se regler for "moderat eksponering" af e-juice og e-cigaretter, et forslag, som lobbyorganisationen og tænketanken Tobaksfakta fremsatte tidligere på foråret.

Regeringen vil nu sende udvalgets forslag i høring og derefter fremlægge et lovforslag for Riksdagen. Hvis forslaget godkendes, vil den nye lov gælde fra maj 2022.

Vejpkollen har kontaktet efterforsker Ingeborg Simonsson for at få en kommentar.


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
4 Kommentarer on “Regeringen vill förbjuda smak i e-vätska

  1. Hvorfor den konstante moraliseren over "afhængighed"? Hvis folk bruger nikotin i former, der ikke forårsager alvorlig sygdom og for tidlig død, og nyder det, er det lige så uproblematisk som at drikke kaffe. Nogle mennesker bruger ikke engang nikotin på daglig basis, men kun lejlighedsvis, når de fester. Selv for dem ville det være en sundhedsgevinst at skifte til en vejp. Podcasten "Health for the Unhealthy" med psykiateren David Eberhard har gentagne gange behandlet emnerne tobaksskadereduktion, snus og e-cigs. Det er tydeligt, at der er en politisk kløft i synet på, hvor meget staten skal bestemme, hvad vi kan gøre med vores egne kroppe. Socialdemokraterne har et meget paternalistisk syn på mennesker. At de hele tiden taler om at "beskytte børn", ser jeg mest som et påskud, de ser hele den voksne befolkning som mindreårige børn, når det gælder om at kunne håndtere ting, der kan indebære visse risici, nikotinprodukter, mad, der kan være usund, og alkohol. Vi forventes ikke selv at kunne træffe sådanne beslutninger. Hvis man kunne købe en flaske vin i en almindelig privat butik, ja så hævdes det, at vi ikke ville være i stand til at håndtere det uden at blive alkoholikere.

  2. Sveriges regering er så dobbeltmoralsk Ecigg har skadet tobaksindustrien meget, tænker du virkelig på folks sundhed forbyd alkohol, luk systembolaget, luk snus og almindelige cigaretfirmaer, nej det gør du ikke, fordi du får en masse penge fra disse, desværre lever vi i en diktatorisk verden, og Sverige er en af dem.

  3. Hej Jeg har røget i 40 år og er glad for, at jeg tog skridtet fra almindelige cigaretter til vape, men beder om vape uden smagsadditiver. Jeg synes, at både aromatiseret og ikke-aromatiseret skal sælges. Grunden til dette er, at jeg ønsker at udsætte min krop for så lidt som muligt af sødestoffer, som er meget skadelige for kroppen, selv om det er i meget små mængder. Kroppen udsættes for meget alvorlige forgiftninger, som i sidste ende fører til sygdom og dårligt helbred. Hvis man yderligere kan fravælge et skadeligt stof ud over tobak og samtidig beholde nikotinen og røgen, så er det det, jeg leder efter. Stadig ikke helt godt, men bedre end den anden mulighed. Deanna

    1. Hej Deanna! Undskyld det sene svar her. Det har altid været muligt at købe e-væske uden smagsstoffer. E-juice er dybest set glycerin (VG) og propylenglycol (PG), med eller uden nikotin, som regel tilsat separat. De fleste velassorterede vejp-butikker sælger dette, enten i en blanding klar til vejpa (vigtigt at vælge det rigtige forhold mellem glycerin og pg 50/50 til små systemer, 70/30 til større). Hvis du derimod kun bruger engangsmodeller, er det sværere at finde en variant helt uden smagstilsætning - den sælger simpelthen ikke, og kun få virksomheder har råd til at bruge penge på at producere en sådan variant. Hvis du i øjeblikket bruger engangsdampere, er det nemmeste at skifte til et mere enkelt pod-system, hvor du selv fylder e-væsken op. Det er ikke sværere end som så. Kan tilføje, at det også er muligt at reducere nikotinindholdet i e-væske til det niveau, du ønsker, på samme måde - du skal blot blande, som du vil 😉.

      Stefan, redaktør og mangeårig vejper, der gør det meste selv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *