Hallitus haluaa kieltää makuaineet e-nesteissä

Hallituksen tutkijat ehdottavat kaikkien makujen kieltämistä sähkösavukkeissa ja e-nesteissä toukokuusta 2022 alkaen lukuun ottamatta tupakan makuja, mutta kielto koskee sekä nikotiininesteitä että muita nesteitä. Huolestuneiden sähkösavukkeiden käyttäjien reaktiot saivat sosiaalisen median kiehumaan.

"Älkää pilatko meidän ja muiden mahdollisuutta parempaan terveyteen"
Näin sairaanhoitaja kirjoittaa Karolin Mikkkola, 30, joka lopetti tupakoinnin sähkösavukkeiden avulla neljä vuotta sitten. Hän reagoi välittömästi, kun hän luki hallituksen raportista, jossa ehdotetaan kaikkien maustettujen e-nesteiden kieltämistä tupakan makuja lukuun ottamatta. Kirjeessä sosiaaliministerille hän kertoo tarinansa.

"Aloitin tupakan polttamisen 13-vuotiaana. Ensimmäisen kerran onnistuin lopettamaan tupakoinnin, kun olin 23-vuotias ja odotin ensimmäistä lastani. Sen jälkeen lankesin takaisin ja tein sitten saman matkan vielä kahdesti. Kun olin 27-vuotias, tutustuin sähkösavukkeisiin. Uskomattoman päärynänmakuisen mehun ansiosta päätin kokeilla sitä. En olisi ikinä voinut tehdä sitä tupakan makuisen mehun kanssa, koska se maistuu kamalalta." kirjoittaa Karolin Mikkola sosiaaliministerille Lena Hallengren.

Mansikoiden maku oli ratkaiseva.

Karolin Mikkola sanoo, että maut ovat peräisin e-neste on ollut ratkaisevan tärkeää, ei vain hänelle vaan myös hänen perheelleen.

"Äitini on 51-vuotias. Viime vuonna ostin hänelle ja hänen kumppanilleen sähkösavukkeen, jossa oli eri makuja. He molemmat lopettivat tavalliset savukkeet käytettyään tupakkaa väärin teini-ikäisistä lähtien. Nykyään heidän suosikkejaan ovat mansikkapirtelö ja -kakku sekä makea raparperia, tuoretta mansikkaa ja vastapoimittua pilvenmarjaa sisältävä limsa. Olemme siis aikuisia, jotka rakastavat näitä makeita makuja. Emme olisi päässeet eroon tupakasta ilman niitä." kirjoittaa Karolin Mikkola.

CAN: Vain harvat tupakoimattomat käyttävät sähkösavukkeita

Hallituksen tutkimuksen mukaan yritykset käyttävät aromiaineita ensisijaisesti houkutellakseen tupakoimattomia käyttäjiä aloittamaan sähkösavukkeiden käytön. Kuten Vejpkollen kertoi aiemmin Tämä on näkemys, joka on laajalti jaettu parlamentin eri puolueissa. Samaa mieltä ovat myös työmarkkinaosapuolet.

"Erilaiset maut houkuttelevat nuoria nikotiiniriippuvuuteen", kirjoitti sosiaaliministeri Lena Hallengren DN-keskustelussa viime viikolla.

CAlkoholi- ja huumetietokeskus (CAN), joka mittaa säännöllisesti sähkösavukkeiden käyttöä Ruotsissa, 30-40 prosenttia yläkoulun 9-2. luokan oppilaista on kokeillut sähkösavukkeita. Säännöllisen käytön osalta kuva on kuitenkin erilainen.

"Suurin osa sähkösavukkeita käyttäneistä on kokeillut sitä vain kerran, kun taas yksi (1) prosentti molemmissa luokissa kokeilee sitä päivittäin tai lähes päivittäin. Kuten aikuisväestössä, tupakoivat oppilaat olivat todennäköisemmin kokeilleet sähkösavukkeita kuin oppilaat, jotka eivät tupakoinut." Mukaan CAN.

Tutkija: Aromit eivät ole haitallisia

Hallituksen tutkijoiden mukaan sähkösavukkeiden vaaroja ei ole tutkittu hyvin. Ingeborg Simonsson. Nikotiini, joka on sähkösavukkeiden ja analogisten savukkeiden tärkein yhteinen nimittäjä, ei aiheuta syöpää, hän sanoo. Myöskään kyseisiä makuaineita ei pidetä vaarallisina. Ingeborg Simonsson.

"Tällä hetkellä ei ole tietoja, jotka osoittaisivat, että EU:ssa käytetyt tietyt aromit aiheuttaisivat riskejä sähkösavukkeiden käyttäjille toistuvassa altistumisessa". Aromiaineista peräisin olevien haitallisten aineiden pitoisuudet ovat niin alhaisia, että ne eivät lisää merkittävästi olemassa olevia hengitystievaurioiden riskejä". Ingeborg Simonsson.

Samalla kuumentaminen voi tuottaa höyryyn muita aineita, jotka ovat edelleen haitallisia elimistölle. Tässäkin tapauksessa tutkimus perustuu pieniin tutkimuksiin.
"On kuitenkin vahvaa näyttöä siitä, että sydän- ja verisuonijärjestelmä voi vaurioitua", kirjoittaa Ingeborg Simonsson.

Viranomainen: vain viisi prosenttia riskistä

Samankaltaiset tutkimukset Yhdistynyt kuningaskunta ja Yhdysvallat ovat tulleet erilaisiin johtopäätöksiin sähkösavukkeista ja niiden vaikutuksista elimistöön. Yhdistyneen kuningaskunnan terveysministeriön useita raportteja todettiin, että mahdolliset sydän- ja verisuonivauriot ovat sähkösavukkeiden käyttäjillä huomattavasti pienemmät kuin tupakoitsijoilla. Yhdistyneen kuningaskunnan terveysministeriön mukaan sähkösavukkeisiin liittyvät riskit ovat todennäköisesti alle viisi prosenttia tupakan polttamiseen liittyvistä riskeistä. Mutta mukaan Ruotsin hallituksen raportti sähkösavukkeita ei pitäisi verrata analogisiin savukkeisiin mahdollisten haittojen osalta. 

"Tämä tuote eroaa niin paljon tupakan poltosta. Ei ole mitään järkeä yrittää kvantifioida sähkösavukkeiden riskejä suhteessa tupakanpolttoon. Lisäksi vertailu tupakanpolttoon saattaa saada sähkösavukkeet näyttämään vähemmän vaarallisilta kuin ne todellisuudessa ovat." kirjoittaa Ingeborg Simonsson.

Yhdistyneessä kuningaskunnassa terveysministeriö suosittelee, että useiden vuosien ajan sähkösavukkeet haittojen vähentämisen vaihtoehtona savukkeille. Ruotsin kansanterveysvirasto ei kuitenkaan hyväksy sitä.

Makukielto koskee tuhansia

Therese Ström, sähkösavukkeiden käyttäjä ja kommentoija, sanoo, että raportti menee ohi päämäärän. Ja että hallituksen asettamalla aromien kieltämisellä on tuhoisia seurauksia.

"Ruotsissa tuhannet meistä ovat pelastaneet henkensä näiden tuotteiden avulla. Valitettavasti monet palaavat todennäköisesti takaisin erittäin tappavaan tupakanpolttoon, jos tämä toteutuu. Hallituksen ehdottamat makutuotteet ovat täysin pielessä. Ja mustat markkinat, joilla on valvomattomia ja mahdollisesti vaarallisia tuotteita, ovat tosiasia. Tämä on erittäin surullista", sanoo Therese Ström Vejpkollen:hen

"Riski paluusta savukkeiden pariin"

Myös Karolin Mikkola pelkää pahinta, sekä itsensä että perheensä puolesta.

"En usko, että kukaan meistä vaihtaisi tupakan makuun. Syy, miksi jätimme savukkeet, on se, että se maistuu niin paljon paremmalta vejpa. Jos on vain tupakan makua, on luultavasti suuri mahdollisuus, että palaamme takaisin savukkeisiin", hän kertoo Vejpkollen:lle.

Kohtalainen altistuminen tuotteille

Komission ehdotuksiin sisältyy myös fyysisten myymälöiden opasteita koskevia rajoituksia. Valiokunta haluaa nähdä säännöt sähköisten mehujen ja sähkösavukkeiden "maltilliselle altistumiselle", minkä edunvalvontajärjestö ja ajatushautomo Tobaksfakta julisti aiemmin tänä keväänä.

Hallitus lähettää nyt komitean ehdotukset lausuntokierrokselle ja antaa sen jälkeen lakiehdotuksen valtiopäiville. Jos ehdotus hyväksytään, uutta lakia sovelletaan toukokuusta 2022 alkaen.

Vejpkollen on pyytänyt tutkija Ingeborg Simonssonilta kommentteja.


Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa
4 Kommentit on “Regeringen vill förbjuda smak i e-vätska

  1. Miksi jatkuva moralisointi "riippuvuudesta"? Jos ihmiset käyttävät nikotiinia sellaisessa muodossa, joka ei aiheuta vakavia sairauksia ja ennenaikaista kuolemaa, ja nauttivat siitä, se on yhtä ongelmatonta kuin kahvin juominen. Jotkut ihmiset eivät edes käytä nikotiinia päivittäin, vaan vain satunnaisesti, juhlien yhteydessä. Heillekin vejp:hen siirtyminen olisi terveyshyöty. Psykiatri David Eberhardin podcast "Health for the Unhealthy" on käsitellyt toistuvasti tupakan haittojen vähentämistä, nuuskaa ja sähkösavukkeita. On selvää, että on olemassa poliittinen kahtiajako siitä, kuinka paljon valtion pitäisi päättää, mitä voimme tehdä omalle kehollemme. Sosiaalidemokraateilla on hyvin holhoava näkemys ihmisistä. Se, että he puhuvat jatkuvasti "lasten suojelemisesta", on mielestäni lähinnä tekosyy, sillä he pitävät koko aikuisväestöä alaikäisinä lapsina, kun on kyse siitä, että he voivat käsitellä asioita, joihin saattaa liittyä tiettyjä riskejä, nikotiinituotteita, epäterveellistä ruokaa ja alkoholia. Meidän ei odoteta tekevän tällaisia päätöksiä itse. Jos tavallisesta yksityisestä kaupasta voisi ostaa viinipullon, niin silloin väitetään, että emme pystyisi käsittelemään sitä tulematta alkoholisteiksi.

  2. Ruotsin hallitus on niin kaksinaismoraalinen Ecigg on vahingoittanut tupakkateollisuutta suuresti, ajatteletteko todella ihmisten terveyttä kieltää alkoholin, sulkea systembolaget, sulkea snus ja tavalliset savukeyhtiöt, ei, ette ajattele, koska saatte paljon rahaa näistä, valitettavasti elämme diktatorisessa maailmassa ja Ruotsi on yksi niistä.

  3. Hei Olen polttanut 40 vuotta ja olen iloinen, että siirryin tavallisista savukkeista vapeihin, mutta pyydän vapeja ilman makuaineita. Mielestäni sekä maustettuja että maustamattomia pitäisi myydä. Syy tähän on se, että haluan altistaa kehoni mahdollisimman vähän makeutusaineille, jotka ovat elimistölle erittäin haitallisia, vaikka niitä on hyvin pieniä määriä. Elimistö altistuu hyvin vakaville myrkytyksille, jotka lopulta johtavat sairauksiin ja huonoon terveyteen. Jos voi edelleen jättäytyä pois haitallisesta aineesta tupakan lisäksi ja samalla säilyttää nikotiinin ja savun, jota etsin. Ei vieläkään täysin hyvä, mutta parempi kuin toinen vaihtoehto. Deanna

    1. Hei Deanna! Anteeksi myöhäinen vastaus. On aina ollut mahdollista ostaa e-nestettä ilman makuaineita. E-neste on pohjimmiltaan glyseriiniä (VG) ja propyleeniglykolia (PG), nikotiinin kanssa tai ilman, yleensä erikseen lisättynä. Useimmat hyvin varustetut vejp-kaupat myyvät tätä, joko seoksena valmiina vejpa (tärkeää valita oikea suhde glyseriiniä ja PG:tä 50/50 pienissä järjestelmissä, 70/30 isommissa). Jos taas käytät vain kertakäyttömalleja, on vaikeampaa löytää vaihtoehtoa, jossa ei ole lainkaan makuaineita - se ei yksinkertaisesti myy, ja harvalla yrityksellä olisi varaa käyttää rahaa tällaisen vaihtoehdon valmistamiseen. Jos käytät tällä hetkellä kertakäyttöisiä, helpoin vaihtoehto on siirtyä yksinkertaisempaan pod-järjestelmään - jossa täytät e-nesteen itse. Se ei ole sen vaikeampaa. Voi lisätä, että myös e-nesteen nikotiinipitoisuutta on mahdollista vähentää haluamallesi tasolle samalla tavalla - sekoita vain haluamallasi tavalla 😉.

      Stefan, päätoimittaja ja pitkäaikainen vejper, joka tekee useimmat asiat itse

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *