Makujen taistelu alkaa nyt - ehdotukset tulevat keväällä

Makukiellot ja nikotiinituotteiden käytön rajoittaminen? Vai strateginen haittojen minimointi ja jatkuvat hyvät vaihtoehdot savukkeille? Tänä keväänä hallitus esittää Riksdagille kaksi ehdotusta, jotka vaikuttavat sähkösavukkeiden, e-nesteiden ja muiden vaihtoehtoisten nikotiinituotteiden tulevaisuuteen Ruotsissa.

Hallitus esittelee 22. helmikuuta uuden ANDTS-strategian, joka on suunnitelma siitä, miten Ruotsi aikoo käsitellä alkoholi-, huume-, tupakka- ja rahapeliongelmia seuraavien neljän vuoden aikana. 

Maaliskuun 22. päivänä julkaistaan ehdotus nikotiinipusseja koskevasta sääntelystä. Samaan ehdotukseen sisältyy myös lakiluonnos, joka voisi kieltää käytännössä kaikki e-nesteen aromit, lukuun ottamatta niin sanottuja tupakkatupakka-aromeja.

"Meidän on nyt todella aika aloittaa koordinointi. Ruotsalaisille vejp:n jäsenille ja yrittäjille on tänä keväänä luvassa monia taisteluita." sanoo Victor Bryn-Jensen, vastavalittu puheenjohtaja Elektronisen savukkeen teollisuusyhdistys, BELC.

ANDTS-strategia on ratkaisevan tärkeä

Ensimmäinen on hallituksen ANDTS-strategia. Vielä tänä kesänä Parlamentti äänesti vastaan hallituksen silloisiin ehdotuksiin. Strategian puutteita oli liian paljon, sanoi Sosiaalikomitea ja viittasivat lähinnä huumausaine- ja tupakkapolitiikan epäselvyyksiin. Hallitus halusi muun muassa rinnastaa savukkeet nuuskaan ja kohdella kaikkia nikotiinituotteita samalla tavalla niiden riskeistä riippumatta. 

Haittojen minimointi voi muuttaa kaiken

Parlamentin enemmistön mukaan nuuskan, nikotiinipussien ja sähkösavukkeiden rinnastaminen tupakointiin ja savukkeisiin on kuitenkin väärin. Sen sijaan he pyysivät hallitusta kyselyä varten selventää tuotteiden välisiä eroja niiden suhteellisen haittariskin perusteella. Parlamentin mukaan tulevaan strategiaan olisi yksinkertaisesti sisällytettävä haittojen minimoinnin näkökulma.

"On mielenkiintoista, jos hallitus tulee järkiinsä tässä asiassa. He rinnastivat kaikki nikotiinituotteet savukkeisiin. Ja siihen he menivät lankaan. Jos he kuuntelevat kritiikkiä ja sisällyttävät ANDTS-strategiaan haittojen minimoinnin näkökulman, meillä on hyvät mahdollisuudet estää tuleva makukielto", sanoo Nicola. Victor Bryn-Jensen.

Poliittinen enemmistö makukiellon kannalla

Kysymys makukielto tulee parlamenttiin maaliskuussa. Samoin nikotiinipusseja koskeva sääntelykehys. Ja toistaiseksi on vaikea tietää, mitä ehdotus sisältää. Parlamentin puolueista Vejpkollen:n edellinen arvostelu että enemmistö kannattaisi makukieltoa. Marginaalit ovat kuitenkin pienet, ja jos vain yksi puolue muuttaa mielensä, pelikenttä muuttuu täysin. 

Kansanterveysvirasto on ottanut kantaa

Samaan aikaan useat tärkeimmistä lausunnonantajista, mukaan lukien kansanterveysviranomainen, ovat puhuneet makukiellon puolesta. Tärkeimmät elinkeinoelämän sidosryhmät ovat kuitenkin päinvastaista mieltä. Kritisoijia ovat muun muassa useat toimialajärjestöt, liike-elämän instituutiot, suuret tupakkayhtiöt ja BELC

"Vastustamme tietenkin makukieltoa. Toivomme, ettei sitä tapahdu. Mutta meidän ei pidä salata sitä, että se voisi toteutua. Ja sitten kysymys on, kuinka kova siitä tulee." sanoo Viktor Bryn-Jensen, joka työskentelee myös yrityksessä vejp. Sikari.

Naapurimaissa jo makukieltoja

Hän muistuttaa, että naapurimaissamme Suomessa ja Tanska ovat jo ottaneet käyttöön makukieltoja ja että Alankomaat on hyvässä vauhdissa. Suomi sallii vain tupakan makuja, kun taas Tanska sallii myös mentolin käytön e-nesteissä. Tanskan makukielto uhkaa kuitenkin rikkoa EU:n vapaakauppalainsäädäntövaikka tätä ei ole oikeudellisesti testattu EU:n tasolla.

"Emme vielä tiedä, miltä Ruotsin ehdotus näyttää. Ensimmäisessä luonnoksessa hallitus halusi kieltää aromit myös nikotiinittomissa e-mehuissa. Eli shortfillit. Ja nämä ovat tuotteita, joita ei säännellä TPD:llä eli eurooppalaisella tupakkatuotedirektiivillä. Onko se edes mahdollista, ja onko ennakkotapauksia? Tarkastelemme asiaa kevään keskusteluissa. " sanoo Victor Bryn-Jensen.

Kehotus vejparelle osallistua toimintaan

Syksyn ja talven aikana BELC ja useat vejpshoppailijat ovat rohkaisseet asiakkaitaan tekemään ottaa yhteyttä sosiaaliministeriin ja sosiaalivaliokunnan jäseniin. 

"Olemme pyytäneet heitä kysymään sosiaalivaliokunnalta, miten he aikovat pysyä savuttomina, jos heidän sijaisuutensa muuttuu vähemmän houkuttelevaksi. On tärkeää, että vejp:t nostavat äänensä esiin tässä asiassa", sanoo Victor Bryn-Jensen.

Positiivinen nikotiinipusseja koskeville säännöille

Makukiellon yhteydessä hallitus haluaa myös säätää nikotiinipussien tuotantoa, markkinointia ja myyntiä koskevia lakeja. Nikotiinipusseja myydään myös joissakin vejp-liikkeissä, mutta ne ovat tällä hetkellä täysin sääntelemättömiä. Ja tässä asiassa lainsäädäntö on tervetullut, sanoo Victor Bryn-Jensen.

"Se vaikuttaa itsestään selvältä kehitykseltä. Nykyään nikotiinipusseihin ei sovelleta edes 18 vuoden rajoitusta. Tarvitsemme hyvää lainsäädäntöä, jotta nuoria voidaan suojella tarpeettomalta riippuvuudelta ja jotta tuote voidaan laillistaa. Silloin se ei ole enää outo harmaa alue, jossa yritykset itsesäätävät vähän miten sattuu." Viktor Bryn-Jensen.

Toivoa parasta

Hallituksen odotetaan julkaisevan ehdotuksen uudeksi ANDTS-strategiaksi muutaman viikon kuluessa. On vaikea sanoa, milloin ehdotus makukielloista ja nikotiinipakkausten sääntelystä julkaistaan. Uskomme, että sen muoto riippuu siitä, miten ANDS-strategiaa koskeva keskustelu ja päätökset etenevät. Victor Bryn-Jensen.

"On luultavasti ennakkoedellytys, että ANDTS-strategia avaa ensin mahdollisuuden kaikkien nikotiinituotteiden tiukempaan sääntelyyn. Jos näin ei tapahdu, vaan sen sijaan siinä on haittojen minimointiin liittyvä elementti, makukiellosta tulee varsin epälooginen. Meidän on siis toivottava parasta", sanoo Victor Bryn-Jensen.Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissaVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *