E-savukkeet voivat tulla laillisiksi Thaimaassa

Thaimaan hallitus on avaamassa ovea sähkösavukkeiden laillistamiselle. Vaping on ollut maassa kiellettyä vuodesta 2014 lähtien, mutta talous- ja sosiaaliministeri Chaiwut Thanakamanusornin mukaan maan tupakoitsijoiden (ja matkailijoiden) pitäisi saada lähitulevaisuudessa käyttöönsä turvallisempia vaihtoehtoja savukkeille.

Thaimaa on jo pitkään tunnettu vejp:n painajaisena. Vuodesta 2014 lähtien sähkösavukkeiden myynti, maahantuonti ja käyttö maassa on ollut laitonta. Korkeat sakot ja vankeusriski on toiminut pelotteena sekä asukkaille että matkailijoille. 

Mutta nyt Thaimaan sosiaaliministeri haluaa, Chaiwut Thanakamanusorn, katso muutos.

"Sähkösavukkeet ovat turvallisempi vaihtoehto tupakoitsijoille, joiden on vaikea lopettaa tupakointia. Thaimaassa on nykyään 10 miljoonaa tupakoitsijaa", sanoo Chaiwut Thanakamanusorn. Bankok Post.

"Valtavat mustat markkinat e-savukkeille"

Kiellosta huolimatta lähes 80 000 thaimaalaista vejpar tänään. Luku on kuitenkin todennäköisesti suurempi, sillä kiellon vuoksi monet ostavat ja käyttävät sähkösavukkeita ja e-nestettä laajojen mustien markkinoiden kautta. Organisaatiot ECST (End Cigarette Smoke Thailand), joka ajaa sähkösavukkeiden laillistamista, arvioi, että vejp:n käyttäjiä on lähes miljoona.

"Tarkastelemme Facebookin foorumien jäsenmäärää ja ryhmien myyntiä. vejp:n käyttäjien määrä on kasvanut, vaikka sähkösavukkeet ovat olleet kiellettyjä seitsemän vuotta. Tämä osoittaa, että kielto ei toimi. Kyseessä ovat valtavat mustat, sääntelemättömät markkinat", sanoo Maris Kranyawath ECST:stä Bankok Postiin.

Haluaa verottaa sen sijaan

vejpdon- ja e-nesteiden mustat markkinat ovat toinen syy, miksi hallitus ottaa asian nyt esille. Chaiwut Thanakamanusorn valtio menettää paljon tuloja, eikä vähiten savukkeiden myynnin vähenemisen vuoksi. Sähkösavukkeet toimivat tupakoitsijoiden korvikkeena, ja laiton myynti aiheuttaa ministerin mukaan jopa 6 miljardin bahtin (noin 17 miljoonan Ruotsin kruunun) tappiot vuodessa.

"Jos voimme verottaa myyntiä, valtio tienaa rahaa, kun taas tupakoitsijoilla on lailliset mahdollisuudet saada terveellisempiä vaihtoehtoja savukkeille", sanoo Chaiwut Thanakamanusorn osoitteeseen Bankok Post.

Tupakka - tärkeä tulonlähde

Tupakka ja savukkeet ovat tärkeitä Thaimaan valtiontaloudelle. Thaimaan hallitus kasvattaa ja tuottaa tupakkamonopolinsa kautta yli 70 prosenttia maassa myytävistä savukkeista. Mutta mukaan Chaiwut Thanakamanusorn Myös sähkösavukkeet voivat tulevaisuudessa tulla monopolin lisäykseksi.

"Jos voimme hyödyntää tupakkatiloja muiden tuotteiden, kuten sähkösavukkeiden, tuottamiseen ja viedä niitä tulevaisuudessa, sekä tupakanviljelijät että valtio hyötyvät", hän sanoi Bankok Postille.

"Pitäisi harrastaa urheilua tupakoinnin sijaan"

Thaimaassa sähkösavukkeiden vastustus on kuitenkin voimakasta. Useat vahvat eturyhmät ovat painostaneet hallitusta pitämään voimassa nykyisen kiellon. Näiden ryhmien mukaan sähkösavukkeiden pitkäaikaisvaikutuksia ei tunneta ja tekniikka on vaarallista. 

"Paras tapa lopettaa tupakointi on lopettaa se ilman mitään apuvälineitä. Ja jos saamme nuoret harrastamaan enemmän urheilua, he eivät aloita tupakointia", lääkäri sanoo. Winai Boweja, Bangkok Post -lehdelle.

Lääkärit haluavat pitkäaikaisia tutkimuksia

Samalla se toteaa Winai Boweja että keuhkosairauksista kärsivien tupakoitsijoiden elämänlaatu on parantunut sähkösavukkeisiin siirtymisen jälkeen.

"Se on mielenkiintoinen tekniikka, mutta emme voi sanoa varmasti, että vejpning on vähemmän haitallista kuin tupakointi. Tarvitsemme pitkäaikaisia tutkimuksia siitä, miten höyryn sisältö vaikuttaa keuhkoihin. Juuri nyt meillä on vain lyhytaikaisia tutkimuksia", sanoo Winai Boweja Bankok Postiin.

Esimerkiksi Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja Uusi-Seelanti sähkösavukkeista on tullut väline tupakoinnin torjunta. Mukaan useita suuria terveysjärjestöt sähkösavukkeet voivat vähentää tupakoinnin haitallisia vaikutuksia lähes 95 prosenttia tai enemmän.

Sähkösavukkeista voi tulla laillisia nopeasti

Huolimatta siitä, että Chaiwut Thanakamanusorn Ministeri haluaa laillistaa sähkösavukkeet lähitulevaisuudessa. Keväällä komitea tarkastelee käytettävissä olevia vaihtoehtoja. Se tutkii myös, onko nykyinen tuontikielto sopusoinnussa ihmisoikeuksien ja tupakoitsijoiden oikeuden kanssa vähemmän haitallisiin nikotiinituotteisiin.

Maan vejp-asiakkaiden toiveet ovat korkealla.

"Nykyinen kielto on tehoton. Jos vejp-tuotteista tulisi laillisia, meillä olisi standardoituja tuotteita. Ne voivat olla kalliimpia, mutta ainakin se pitää nuoret poissa. Sähkösavukkeet ovat turvallisempia kuin savukkeet. Miksi niiden pitäisi olla laittomia, kun paljon haitallisempi tuote ei ole?" Maris Kranyawath ECST:stä Bankok Postiin.

Tämän artikkelin lähteet:


Bankok Post: Marssia kohti laillistamista

Bankok Post: Ministeri vahvistaa tukensa höyrystämisellePidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissaVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *