E-cigaretter kan blive lovlige i Thailand

Den thailandske regering åbner døren for en legalisering af e-cigaretter. Dampning har været forbudt i landet siden 2014, men ifølge økonomi- og socialminister Chaiwut Thanakamanusorn bør rygere (og turister) i landet få adgang til sikrere alternativer til cigaretter i den nærmeste fremtid.

Thailand har længe været kendt som vejp'ernes mareridt. Siden 2014 har det været ulovligt at sælge, importere og bruge e-cigaretter i landet. Høje bøder og risiko for fængselsstraf har virket afskrækkende på både beboere og turister. 

Men nu vil Thailands socialminister gøre det, Chaiwut Thanakamanusornse en forandring.

"E-cigaretter er et mere sikkert alternativ for rygere, der har svært ved at holde op med at ryge. Og vi har 10 millioner rygere i Thailand i dag", siger Chaiwut Thanakamanusorn til Bankok Post.

"Kæmpe sort marked for e-cigs"

På trods af forbuddet bruger næsten 80.000 thailændere vejpar i dag. Dette tal er dog sandsynligvis højere, da mange på grund af forbuddet køber og bruger e-cigaretter og e-væske på et stort sort marked. Organisationer ECST (End Cigarette Smoke Thailand), som arbejder for en legalisering af e-cigaretter, anslår, at der er næsten en million brugere af vejp.

"Vi ser på antallet af medlemmer på Facebook-fora og på salget i grupperne. Antallet af vejpers er steget, selv om e-cigaretter har været forbudt i syv år. Det viser, at forbuddet ikke virker. Det er et stort sort, ureguleret marked", siger han. Maris Kranyawath fra ECST til Bankok Post.

Vil beskatte i stedet

Det sorte marked for vejpdon og e-væske er en anden grund til, at regeringen nu tager spørgsmålet op. Chaiwut Thanakamanusorn mister regeringen en masse indtægter, ikke mindst gennem reduceret cigaretsalg. E-cigaretter fungerer som en erstatning for rygere, og ulovligt salg fører til tab på op til 6 milliarder baht (ca. 17 millioner SEK) om året, ifølge ministeren.

"Hvis vi kan beskatte salget, tjener regeringen penge, mens rygerne har lovlig adgang til sundere alternativer til cigaretter", siger han. Chaiwut Thanakamanusorn til Bankok Post.

Tobak - en vigtig indtægtskilde

Tobak og cigaretter er vigtige for den thailandske statskasse. Gennem sit tobaksmonopol dyrker og producerer den thailandske regering over 70 procent af de cigaretter, der sælges i landet. Men ifølge Chaiwut Thanakamanusorn E-cigaretter kan også blive en tilføjelse til monopolet i fremtiden.

"Hvis vi kan bruge tobaksfarme til at producere andre produkter, f.eks. e-cigaretter, og eksportere dem i fremtiden, så vil både tobaksfarmerne og staten få gavn af det," siger han til Bankok Post.

"Burde dyrke sport i stedet for at ryge"

Men modstanden mod e-cigaretter er stærk i Thailand. Flere stærke lobbygrupper har lagt pres på regeringen for at opretholde det nuværende forbud. Ifølge disse grupper er de langsigtede virkninger af e-cigaretter ukendte, og teknologien er usikker. 

"Den bedste måde at stoppe med at ryge på er helt uden hjælpemidler. Og hvis vi får de unge til at dyrke mere sport, vil de ikke begynde at ryge," siger lægen. Winai Bowejatil Bangkok Post.

Læger vil have langtidsstudier

Samtidig bemærker den Winai Boweja at rygere med lungesygdomme har fået bedre livskvalitet efter at have skiftet til e-cigaretter.

"Det er en interessant teknologi, men vi kan ikke med sikkerhed sige, at vejpning er mindre skadeligt end rygning. Vi har brug for langtidsstudier af, hvordan dampindholdet påvirker lungerne. Lige nu har vi kun korttidsstudier", siger Winai Boweja til Bankok Post.

I lande som Storbritannien og New Zealand E-cigaretter er blevet et værktøj i Kampen mod rygning. Ifølge flere store Sundhedsorganisationer E-cigaretter kan reducere de skadelige virkninger af rygning med næsten 95 procent eller mere.

E-cigaretter kan hurtigt blive lovlige

På trods af det faktum, at Chaiwut Thanakamanusorn Ministeren ønsker at lovliggøre e-cigaretter i den nærmeste fremtid. I løbet af foråret vil et udvalg se på de forskellige muligheder. Det vil også undersøge, om det nuværende importforbud er foreneligt med menneskerettighederne og rygernes ret til mindre skadelige nikotinprodukter.

Og håbet er stort blandt landets vejp'ere.

"Det nuværende forbud er ineffektivt. Hvis vejp-produkter blev lovlige, ville vi få standardiserede produkter. De er måske dyrere, men det holder i det mindste de unge væk. E-cigaretter er sikrere end cigaretter. Hvorfor skal de være ulovlige, når et meget mere skadeligt produkt ikke er det?" Maris Kranyawath fra ECST til Bankok Post.

Kilder til denne artikel:


Bankok Post: Marchen mod legalisering

Bankok Post: Minister bekræfter støtte til dampningKan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREONSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *