Kampen om smagene begynder nu - forslagene kommer til foråret

Smagsforbud og en hårdhændet indsats mod nikotinprodukter? Eller strategisk skadesminimering og fortsat gode alternativer til cigaretter? Til foråret vil regeringen fremlægge to forslag for Riksdagen, som vil påvirke fremtiden for e-cigaretter, e-væske og andre alternative nikotinprodukter i Sverige.

Den 22. februar præsenterer regeringen en ny ANDTS-strategi - en plan for, hvordan Sverige skal håndtere alkohol, narkotika, tobak og spil i løbet af de næste fire år. 

Den 22. marts offentliggøres et forslag om regulering af nikotinposer. Det samme forslag indeholder et udkast til lovgivning, der kan forbyde stort set alle smagsstoffer i e-væske, undtagen såkaldte tobakssmagsstoffer.

"Det er virkelig på tide, at vi begynder at koordinere nu. Der vil være mange kampe for svenske vejpere og iværksættere i foråret." siger Victor Bryn-Jensennyvalgt formand for Brancheforening for elektroniske cigaretter, BELC.

ANDTS-strategien bliver afgørende

Den første er regeringens ANDTS-strategi. Så sent som i sommer Parlamentet stemte nej til regeringens forslag på det tidspunkt. Manglerne i strategien var for mange, sagde Det sociale udvalg og pegede primært på uklarheder i narkotika- og tobakspolitikken. Regeringen ønskede blandt andet at sidestille cigaretter med snus og behandle alle nikotinprodukter på samme måde, uanset deres risici. 

Skadesminimering kan ændre alt

Men at sidestille snus, nikotinposer og e-cigaretter med tobaksrygning og cigaretter er forkert, mener et flertal i Folketinget. I stedet bad de regeringen om for at oprette en forespørgsel at tydeliggøre forskellene mellem produkter baseret på den relative risiko for skade. Den kommende strategi bør simpelthen indeholde et skadesminimeringsperspektiv, mener Parlamentet.

"Det bliver interessant, om regeringen kommer til fornuft her. De sidestillede alle nikotinprodukter med cigaretter. Og det var det, de faldt for. Hvis de lytter til kritikken og lægger et skadesminimeringsperspektiv ind i ANDTS-strategien, så har vi en god chance for at stoppe et fremtidigt smagsforbud", siger han. Victor Bryn-Jensen.

Politisk flertal for forbud mod smag

Spørgsmålet om Forbud mod smag kommer op i Parlamentet i marts. Sammen med et regelsæt for nikotinposer. Og indtil videre er det svært at vide, hvad forslaget indeholder. Blandt partierne i parlamentet Vejpkollen's tidligere anmeldelse at et flertal ville støtte et smagsforbud. Men marginalerne er små, og hvis bare ét parti skifter mening, ændrer spillereglerne sig fuldstændigt. 

Sundhedsstyrelsen har taget stilling til

Samtidig har flere af de vigtigste høringsparter, herunder offentlig sundhedsmyndighedhar udtalt sig til fordel for et smagsforbud. Men store dele af erhvervslivet er af den modsatte opfattelse. Blandt kritikerne er flere brancheorganisationer, erhvervsinstitutioner, de store tobaksfirmaer og BELC

"Vi er selvfølgelig imod et smagsforbud. Og vi håber, at det ikke kommer til at ske. Men vi skal ikke lægge skjul på, at det faktisk kan blive gennemført. Og så er spørgsmålet, hvor hårdt det bliver?" siger Viktor Bryn-Jensensom også arbejder i virksomheden vejp Cigar.

Smag allerede på forbud i nabolandene

Han minder om, at vores nabolande Finland og Danmark allerede har indført smagsforbud, og at Nederlandene er godt på vej. Finland tillader kun tobakssmag, mens Danmark også tillader mentol i e-væske. Det danske smagsforbud risikerer dog at overtræde EU's frihandelsloveselvom dette ikke er blevet testet juridisk på EU-niveau.

"Vi ved endnu ikke, hvordan det svenske forslag ser ud. I det første udkast ville regeringen forbyde smagsstoffer selv i nikotinfri e-juice. Det vil sige shortfills. Og det er produkter, som ikke er reguleret af TPD, det europæiske tobaksvaredirektiv. Vil det overhovedet være muligt, og er der nogen fortilfælde? Det vil vi se på til forårets debatter. " siger Victor Bryn-Jensen.

Opfordrer vejpare til at engagere sig

I løbet af efteråret og vinteren har BELC og flere vejpshoppere opfordret deres kunder til at kontakte socialministeren og medlemmerne af socialudvalget. 

"Vi har bedt dem om at spørge socialudvalget, hvordan de har tænkt sig at forblive røgfri, hvis deres erstatning bliver mindre attraktiv. Det er vigtigt, at vejp'erne hæver deres stemme i dette spørgsmål", siger Victor Bryn-Jensen.

Positiv til regler om nikotin pouches

I forbindelse med smagsforbuddet vil regeringen også indføre love, der regulerer produktion, markedsføring og salg af nikotin pouches. Nikotin pouches sælges også i nogle vejp-butikker, men er i øjeblikket helt ureguleret. Og det er her, lovgivningen er velkommen, siger Victor Bryn-Jensen.

"Det virker som en indlysende udvikling. I dag er nikotin pouches ikke engang underlagt en 18-års grænse. Vi har brug for en god lovgivning her, ikke kun for at beskytte unge mennesker mod unødvendig afhængighed, men også for at legitimere produktet. Så vil det ikke længere være en mærkelig gråzone, hvor virksomhederne regulerer sig selv lidt, som de vil." Viktor Bryn-Jensen.

Håber på det bedste

Regeringen forventes at offentliggøre forslaget til en ny ANDTS-strategi inden for et par uger. Det er svært at sige, hvornår forslaget om smagsforbud og regulering af nikotinposer vil blive offentliggjort. Hvordan det kommer til at se ud, afhænger af, hvordan debatten og beslutningerne om ANDTS-strategien falder ud, tror vi. Victor Bryn-Jensen.

"Det er nok en forudsætning, at ANDTS-strategien først åbner op for en strammere regulering af alle nikotinprodukter. Hvis den ikke gør det, men i stedet har et element af skadesminimering, så bliver smagsforbuddet helt ulogisk. Så vi må håbe på det bedste", siger han. Victor Bryn-Jensen.Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREONSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *