EU siger ja til e-cigs - men nej til smagsstoffer

MEP'erne går forsigtigt ind for skadesreduktion og e-cigaretter. Men de ønsker også at forbyde visse smagsvarianter. Det er udgangspunktet, når Parlamentet skal stemme om, hvilke foranstaltninger EU skal træffe for at reducere risikoen for kræft i regionen.

Den 14. februar skal Europa-Parlamentet stemme om EU's plan for kræftbekæmpelse. Planen er en ramme, der er kendt som BECA (BEating CAncer). I en omfattende rapport tager parlamentarikere fra hele Europa stilling til spørgsmål, der spænder fra behandling, information og forebyggelse.

Rygning og e-cigaretter

Rapporten indeholder 145 forslag til handling for at tackle kræft i EU med fokus på at reducere rygning, som er en væsentlig årsag til flere typer kræft, sammen med arbejdsmiljø og alkohol. Rapporten omhandler dog også retningslinjer for røgfrie nikotinprodukter, såsom e-cigaretter og nikotin pouches. 

"Europa-Parlamentet opfordrer Europa-Kommissionen til at fortsætte de videnskabelige vurderinger af sundhedsrisikoen ved elektroniske cigaretter, opvarmede tobaksvarer og nye tobaksvarer", skriver Parlamentet. EU-parlamentets efterforsker "Dette omfatter også risikoen ved at bruge disse produkter sammenlignet med at bruge andre tobaksprodukter." 

"Gør det muligt at holde op med at ryge"

Rapporten fremhæver også vejpning som et potentielt værktøj til rygestop. Parlamentet ønsker, at Europa-Kommissionen tager hensyn til dette.

"Vi mener, at elektroniske cigaretter kan gøre det muligt for nogle rygere gradvist at holde op med at ryge." skriver EU-parlamentet.

Anerkendelse af skadesreduktion

Ifølge organisationen ETHRAIfølge de europæiske fortalere for reduktion af tobaksskader er EU-parlamentets rapport et vigtigt skridt i den rigtige retning, når det gælder tilgangen til sikrere nikotinprodukter.

"På den positive side anerkender den endelige rapport tobaksskadereduktion som et koncept og foreslår, at sikrere nikotinprodukter kan spille en rolle i bekæmpelsen af kræft. Det er et stort skridt i den rigtige retning", skriver han. ETHRA i en kommentar.

Risiko for smagsforbud

På samme tid ser vi ETHRA stormskyer i horisonten. Den endelige rapport omhandler også smagsstoffer i e-cigaretter og e-væske. Ifølge rapportens forfattere øger nogle smagsstoffer risikoen for, at unge og ikke-rygere begynder at ryge.

"E-cigaretter bør ikke være attraktive for mindreårige og ikke-rygere. Parlamentet opfordrer derfor Kommissionen til inden for rammerne af tobaksvaredirektivet at evaluere, hvilke smagsstoffer i e-cigaretter der er særligt attraktive for mindreårige og ikke-rygere, og til at foreslå et forbud mod dem samt mod alle karakteristiske smagsstoffer i opvarmede og nye tobaksvarer." skriver EU-parlamentet.

"Smagen er afgørende"

Ifølge ETHRA Et forbud mod smagsstoffer vil have katastrofale konsekvenser. Både for e-cigaretbrugere og rygere.

"Vi ved, at smagsvarianter er afgørende for, at rygere med succes kan holde op med at ryge ved hjælp af sikrere nikotinprodukter", skriver han. ETHRA.

"Fører til flere rygere"

ETHRA henviser til den seneste undersøgelse i Eurobarometer. Ifølge statistikkerne er hele 31 procent der stoppede med at ryge, gjorde det ved hjælp af e-cigaretter med smag eller lignende hjælpemidler. Frugtsmag var langt den mest populære (48 %), efterfulgt af tobak (36 %), mentol eller mynte (30 %), slik (20 %) og alkohol (4 %).

"Smage, der appellerer til unge mennesker, appellerer også til voksne. At begrænse voksnes adgang til produkter, som de bruger til at holde op med at ryge og frem for alt forblive røgfri, vil uundgåeligt føre til en stigning i antallet af rygere. Hvilket ville betyde en fiasko i kampen mod kræft." skriver ETHRA.

Europa-Parlamentet forventes at vedtage sin betænkning den 14. februar. Parlamentet vil derefter forelægge sit forslag til bekæmpelse af kræft for Europa-Kommissionen, EU's udøvende organ.

Kilder til denne artikel:

BECA-rapport vedtaget - positive ting for THR overskygges af truslen om et smagsforbud

Styrkelse af Europa i kampen mod kræft - mod en omfattende og koordineret strategi  

Eurobarometer - Europæernes holdning til tobak og elektroniske cigaretterKan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREONSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *