Bøn til EU om at stoppe dansk smagsforbud

Kritikere: "Danskernes nye lov kan påvirke vejpere i hele EU"

Den danske regering vil forbyde næsten alle smagsvarianter i e-cigaretter og e-væsker. Det står klart efter en beslutning i Folketinget i slutningen af 2019. Men først skal loven forbi EU-Kommissionen.
Nu opfordrer organisationen ETHRA vejp'ere fra hele EU til at protestere.

"70.000 danske vejp'ere er i fare for at begynde at ryge igen. Den danske regering kommer til at ignorere en stor gruppe mennesker uden at tænke på konsekvenserne" skriver ETHRA, European Tobacco Harm Reduction Association, i en pressemeddelelse.

Som Vejpkollen tidligere rapporteret Alle smagsstoffer undtagen mentol- og tobakssmag vil blive fjernet fra det danske marked. Og ifølge den danske regering vil smagsforbuddet primært for at forhindre unge mennesker fra at begynde at bruge e-cigaretter.

Men ifølge Dansk Vejtransportforening, DADAFO og ETHRA er lovforslaget et svagt instrument til at ændre danske unges vaner. I hvert fald i nogen større udstrækning.

"De fleste unge, der bruger vejpar, er enten allerede rygere eller tidligere rygere. I bedste fald forhindrer det 1200 unge i at bruge e-cigaretter hvert år. Konsekvensen er, at 70.000 vejpers begynder at ryge igen", skriver organisationen.

Dogmatisk tilgang til rygestop

Samtidig risikerer forbuddet at drive 90 procent af alle danske vejp-butikker ud af markedet, ifølge ETHRA. Det betyder, at mange voksne vejp-brugere vil miste en hjørnesten i deres liv. en vellykket metode til at holde op med at ryge. Tilbage er et ukontrolleret sort marked og myndighedernes egne anbefalinger om rygestop.

"De danske sundhedsmyndigheder har en meget dogmatisk tilgang til rygestop. Det er 'stop eller dø'. De anbefaler kun nikotinmedicin eller receptpligtig medicin som Champix og Zyban. Skadesreducerende alternativer som e-cigaretter er simpelthen i vejen," skriver ETHRA.

Risiko for sort marked for e-cigaretter

E-cigaretbrugere, der fortsat vil bruge forskellige smagsvarianter, bliver nødt til at handle i udlandet eller henvende sig til det sorte marked, siger ETHRA.

"Forslaget vil tvinge mange danske vejp-brugere til at bryde loven i stedet for at begynde at ryge igen," skriver organisationen.

Opfordring til at skrive til Europa-Kommissionen

I maj skal EU diskutere en revision af TPD (Tobacco Products Directive), som regulerer EU-landenes lovgivning om tobak og relaterede produkter. I den forbindelse vil det danske lovforslag også være på dagsordenen.

Spørgsmålet er, om det danske forbud mod aromaer kan forenes med de horisontale direktiver. Selv om EU i øjeblikket ikke behandler aromaer i TPD, mener ETHRA, at det er nok, at nogle lande tager skridtet, så direktivet kan blive ændret i fremtiden.

"Finland, Estland og Ungarn har allerede forbud. Det er afgørende, at organisationer, virksomheder og forbrugere, der ønsker at bevare vejpningen som et alternativ til cigaretter, reagerer og sender deres synspunkter til Europa-Kommissionen," skriver ETHRA.


Alle, der ønsker at indsende en kommentar til det danske lovforslag, kan gøre det her (find knappen "bidrag" og derefter "Indsend dit bidrag" og skriv! Kommentarer til den danske regerings smagsforbud


Links:

Du kan læse hele ETHRAS' pressemeddelelse og opfordring til at protestere her.

Du kan læse mere om den danske vejp-forening DADAFO her.

Den danske regerings lovforslag forbyder smag i e-cigaretter

Læs mere om EU's tobaksproduktdirektiv og e-cigaretter her

Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREONSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *