Vädjar till EU att stoppa Danskt smakförbud

Kritiker: ”Danskarnas nya lag kan att påverka vejpare inom hela EU”

Den danska regeringen vill förbjuda nästan alla smaker i e-cigaretter och e-vätskor. Det stod klart efter ett beslut i Folketinget i slutet av 2019. Men först måste lagen passera EU kommissionen.
Nu uppmanar organisationen ETHRA vejpare från hela EU att protestera.

”70 000 danska vejpare riskerar att börja röka igen. Den danska regeringen tänker ignorera en stor grupp människor utan att tänka på konsekvenserna” skriver ETHRA, European Tobacco Harm Reduction Association i ett pressmeddelande.

Som Vejpkollen tidigare berättat kommer alla smaker utom mentol och tobakssmaker att plockas bort från den danska marknaden. Och enligt den Danska regeringen kommer smakförbudet främst att hindra ungdomar från att börja använda e-cigaretter.

Men enligt den Danska Vejpföreningen, DADAFO och ETHRA är lagförslaget ett svagt instrument för att ändra vanorna hos danska ungdomar. Åtminstone i någon större utsträckning.

”De flesta ungdomar som vejpar är antingen redan rökare eller före detta rökare. I bästa fall hindrar det 1200 ungdomar från att använda e-cigaretter varje år. Konsekvensen blir att 70 000 vejpare går tillbaka till röning igen” skriver organisationen.

Dogmatisk syn på rökavvänjning

Samtidigt riskerar förbudet att driva 90 procent av alla danska vejpshoppar i konkurs, menar ETHRA. Därmed förlorar många vuxna vejpare en grundbult för en framgångsrik metod att sluta röka. Det som återstår är en okontrollerad svart marknad och myndigheternas egna rekommendationer för rökavvänjning.

”Danska hälsomyndigheter har en väldigt dogmatisk syn på rökavvänjning. Det är ”sluta eller dö” som gäller. De rekommenderar endast nikotinläkemedel eller receptmedel som Champix och Zyban. Skadereducerande alternativ som e-cigaretter är helt enkelt i vägen” skriver ETHRA.

Riskerar svart marknad för e-cigaretter

E-cigarettanvändare som vill fortsätta använda varierade smaker blir tvungna att handla utomlands eller vända sig till den svarta marknaden, menar ETHRA.

”Förslaget kommer att tvinga många danska vejpare att bryta mot lagen istället för att börja röka igen” skriver organisationen.

Uppmanar att skriva till EU-kommissionen

Under maj månad kommer EU att föra diskussioner om att revidera TPD (Tobaksproduktsdirektivet) som styr EU-ländernas lagstiftning runt tobak och liknande produkter. I samband med detta kommer även det danska lagförslaget att stå upp på agendan.

Frågan är om det danska smakförbudet går att förena med de övergripande direktiven. Även om EU i dagsläget inte tar upp just smaker inom TPD, så räcker det med att några länder tar steget för att direktivet ska ändras i framtiden, menar ETHRA.

”Finland, Estland och Ungern har redan förbud. Det är oerhört viktigt att föreningar, företag och konsumenter, som vill ha kvar vejpningen som alternativ till cigaretter, reagerar och skickar sina synpunkter till EU-kommissionen” skriver ETHRA.


Den som vill lämna en synpunkt på det danska lagförslaget kan göra det här (hitta knappen ”contributions” och sedan ”submit your contribution” och skriv! Synpunkter på danska regeringens smakförbud


Länkar:

Du kan läsa hela ETHRAS pressmeddelande och uppmaning till protester här.

Du kan läsa mer om Danska vejpföreningen DADAFO här.

Danska regeringens lagförslag med smakförbud för e-cigaretter

Läs mer om EU:s tobaksdirektiv och e-cigaretter här

Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *