Myndighet anklagas för att mörka siffror om vejpning

Hälsomyndigheten i Danmark mörkade information för att regeringen skulle förbjuda smaker i e-juice. Det menar den Danska branschorganisationen för e-cigaretter, som nu går till EU-kommissionen för att häva det kommande danska förbudet mot smaker i e-vätska.
“De förhalade sin egen rapport, som visade att både rökning och e-cigarettanvändande har minskat drastiskt de senaste åren” skriver BECIG

Den 1 april 2022 blir det förbjudet att sälja e-vätskor med annan smak än tobak och mentol i Danmark. Orsaken: oro för att e-cigaretter lockar icke-rökande ungdomar in i ett nikotinberoende. Lagen klubbades redan 2019, men fastställdes i slutet av 2020. Under året som gått har bland andra EU-kommissionen kritiserat lagen, som man menar strider mot EU-fördraget om den inre marknaden. Danska företag skulle missgynnas kraftigt när endast import av smaksatt e-juice bli möjlig, menar EU-kommissionen.

“Det kommande förbudet kommer att få stora konsekvenser för e-cigaretthandlare i Danmark” skriver Danska branschorganisationen för e-cigaretter, BECIG i ett pressmeddelande “. Smak i vätskor för e-cigaretter, med undantag av tobak och mentol, blir förbjudna, samtidigt som tobaksindustrins produkter som tuggtobak, nikotinpåsar, vattenpipetobak med olika smaker kan fortsätta att säljas. Många återförsäljare kommer att kommer att stänga när det här träder i kraft.”

Rökning och vejpning minskar

Nu visar det sig att det kommande förbudet vilar på skakig grund. Rökningen i Danmark har minskat kraftigt under de senaste åren. Detsamma gäller för vejpningen. Och störst är minskningen bland unga, visar Sundhetsstyrelsens senaste rapport om tobaksvanor i Danmark. Detta har fått Branschföreningen för e-cigaretter att gå på krigsstigen. 

“Rapporten skulle publicerats före beslutet om den nya lagen fattades. Men den blev försenad. Samtidigt visste folkhälsomyndigheten vad som skulle komma fram i rapporten. Rökningen minskar. Trots att e-cigaretter med smaker finns på marknaden. Det är som att de ville driva igenom den här lagen, oavsett om den var onödigt hård eller inte.”

Vilseledande om e-cigaretter

Varken den danska Sundhetsstyrelsen eller den danska regeringen har svarat på anklagelserna. Men bland den politiska oppositionen växer kritiken. Danska folkpartiet och Nye Borgerlige har kallat hälsominister Magnus Heunicke till ett speciellt samråd. Frågan är om regeringen visste om vad som stod i rapporten, och om myndigheten medvetet vilselett beslutsfattarna.

“Vi var oroliga för att rökningen ökat i Danmark. Men vi fick inte veta att siffrorna nu visade något helt annat än vad vi hade förhandlingar om inför den nya lagen, säger Liselott Blixt, Dansk Folkeparti, till Danska TV 2.

E-cigarettföretag kan stämma staten

Samtidigt som debatten rasar och BECIG vädjar till EU-kommissionen, förbereder åtminstone ett danskt e-cigarettföretag rättsliga åtgärder mot staten.

“Vi tittar på möjligheten och vår advokat kommer att göra en bedömning om det är finns skäl att gå vidare” skriver Jeanett Andersen,  kommunikationskonsult på företaget SMOKE-IT, som har butiker på flera platser i Danmark.

Källor till den här artikeln:
Partier: Sundhedsstyrelsen skjulte centrale oplysninger for os
Heunicke kaldt i samråd: Løj Sundhedsstyrelsen for at snige lov igennem?
Brancheforeningen for e-cigaretforhandlere i Danmark har klaget til EU-Kommissionen og SMOKE-IT overvejer nu søgsmål mod staten


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
1 Kommentar till "Myndighet anklagas för att mörka siffror om vejpning"

  1. Jag har för mig att jag läste någonstans om att smaksatta nikotinprillor, typ ZYN och Lyft också skulle förbjudas från att säljas i Danmark? Men jag kanske har fel. Om man vet vad man gör är det ganska enkelt att själv smaksätta sin e-juice. Men naturligtvis är det idiotiskt och kontraproduktivt att förbjuda smaksättningar. Det är oerhört märkligt och frustrerande att lösningen på rökproblematiken, vejpning, snus, nikotinprillor, hnb och liknande motarbetas så mycket av diverse politiker och organisationer. Vi vet ju att det inte är nikotinet som orsakar dem allvarliga sjukdomarna, lungcancer, KOL och hjärtinfarkt utan förbränningsprodukterna, tjära, kolmonoxid m.m. från cigaretter. Mycket tyder också på att nikotin i den rena formen, från e-cigg och snus inte är mer skadligt och beroendeframkallande än koffeinet i kaffe.
    Däremot hittade jag inget om något vejpförbud på barer och caféer och liknande. Det är i alla fall ett plus. Jag vet att man fortfarande kan röka cigg inomhus på barer som är 40 kvm eller mindre i Danmark.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *