Svenska politiker tror på förbud av smaker i e-juice

Endast tobakssmaker – eller ingen smak alls. Det kan vara framtiden för e-juicer och e-cigaretter i Sverige om riksdagen skulle fatta beslut idag.
“Smaker borde förbjudas. Det finns ingen anledning att smaksätta med olika lockande smaker som tilltalar ungdomar” säger Lena Emilsson (s) till Vejpkollen

En majoritet av svenska partier kan tänka sig att, åtmistone delvis, förbjuda smaker i e-cigaretter och e-vätska. Det visar en undersökning som Vejpkollen har gjort. Oron för att e-cigaretter lockar unga är stor. Samtidigt menar flera partier att vejpare borde nöja sig med tobakssmaker. Eller ingen smak alls.

“Är det verkligen så att vejpningen som alternativ är mindre lockande bara för att smaksättning försvinner? Det tror inte jag” säger Lena Emilsson, talesperson för Socialdemokraterna i tobaksfrågor, till Vejpkollen.

CAN: Nyfikenhet viktigare än smaker

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplusning, CAN, genomför regelbundet statistiska undersökningar om tobaksvanor i Sverige. Sedan 2014 ingår även frågor om ungas användning av elektroniska cigaretter i rapporterna. Andelen unga som testat e-cigaretter har stadigt ökat sedan dess. 2018 hade mellan 32 och 41 procent av barnen i klass 9 och andra året på gymnasiet testat en e-cigg. En procent av gymnasieungdomarna var regelbundna användare. Enligt CAN följer unga samma mönster som vuxna när det gäller vejpning. Närmare 200 000 personer över 18 år använder e-cigaretter i Sverige 2021. Runt 70 000 av dessa är dagliganvändare. Majoriteten är tidigare rökare.

“Precis som i den vuxna befolkningen var det vanligare att elever som rökte hade provat e-cigaretter, än att elever som inte rökte hade gjort detsamma. Det framgår att den vanligaste anledningen till unga testar e-cigaretter är nyfikenhet” skriver CAN.

S: “Förbjud smaker”

Men enligt Lena Emilsson är det smakerna som lockar ungdomarna mer än någonting annat. Oavsett vad CAN:s undersökning visar.

“Det finns ingen anledning att smaksätta med olika lockande smaker som tilltalar ungdomar. Smaksättning av e-cigaretter borde förbjudas.” säger hon till Vejpkollen.

Att unga rökare skulle använda e-cigaretter för att sluta röka tror inte Lena Emilsson på.

“Det är inte bra att ungdomar börjar med e-cigaretter överhuvudtaget. Eftersom det oftast inte handlar om rökningsavväjning är det inte bra”, säger hon till Vejpkollen.

KD: “Rimligt att se över smaksättning”

Även partierna i oppositionen ser smaksättning som problematiskt när det gäller e-cigaretter. 

“Risken med smaksatta produkter är att det lockar icke-rökare att testa. Att smaksätta med godisliknande smaker känns som ett marknadsföringsknep för att få framförallt unga och tidigare icke-rökare att tycka att det är gott. För vår del kan det vara rimligt att se över möjligheten till att begränsa smaksättning” säger Michael Anefur (kd) till Vejpkollen.

Michael Anefur menar att rökare borde kunna nöja sig med färre smaker för att hålla sig borta från cigaretterna.

“Den som går från vanlig rökning till e-cigg torde i de flesta fall gilla tobakssmaken” säger Michael Anefur till Vejpkollen

Smaker e-cigaretter avgörande för rökare

Enligt flera brittiska och EU-relaterade studier är smaker viktiga när rökare byter till elektroniska cigaretter. Även om de flesta börjar med tobakssmaker så visar studierna tydligt att fruktsmaker och menthol blir vanligare när de tidigare rökarna vant sig vid att använda e-cigaretter. Enligt brittiska forskare är variationen avgörande för att minska återfall till rökningen.

“Vi ser ett mönster som visar att de som lyckas hålla sig borta från cigaretter gör det genom att gradvis gå över till mer avancerade apparater i kombination med att de går från tobskssmaker till frukt-, godis- och bakverkssmaker” skriver forskarna i Harm Reduction Journal.

C: “Behöver följa utvecklingen”

Samtidigt som diskussionen om smakförbud ytterst är en fråga för riksdagen och det beredande socialutskottet, så efterlyser flera politiker mer forskning på området. Centern menar att det finns många frågetecken kring vejpning.

“Det är fortfarande stor osäkerhet kring effekter av e-cigaretter eftersom det inte finns långtidsstudier. Även e-vätskor utan nikotin innehåller ofta andra skadliga ämnen. Vi behöver följa kunskapsutvecklingen och kan inte utesluta att vi behöver göra mer för att begränsa användningen. Reglering av smaksättningar kan därför vara en möjlighet, men även här behöver vi expertmyndigheternas kompetens” skriver Centerpartiet via pressekreterare Amanda Florin till Vejpkollen.

V: “Kan inte besluta utan mer kunskap”

I samband med reglering av smaksättning, handlar diskussionen lika mycket om att skydda yngre från att exponeras för nikotinprodukter. Karin Rågsjö (v) menar att ett eventuellt exponeringsförbud för tobaksprodukter även skulle gälla e-cigaretter. Samtidigt håller hon med om att mer forskning om ungas användarvanor behövs.

“Vi behöver veta mer om vilka som använder e-cigaretter. Är det ungdomar som lockas? Det är ju trevligare än cigaretter, tänker jag. Men leder det till att de börjar röka?” säger Karin Rågsjö till Vejpkollen.

Karin Rågsjö menar att det inte går att komma vidare i frågan, och än mindre fatta beslut, utan att först titta på forskningen.

“Vi kan inte fatta beslut utan att veta mer. Vi måste utgå från hälsoriskerna. Forskningen borde ingå i samma forskning som för tobak.” säger Karin Rågsjö.

SD: Få tobakslagen att fungera bättre

Sverigedemokraterna, som tidigare har haft en uttalat positiv syn på e-cigaretter som tobaksskadereducering, menar att smakfrågan handlar mer om marknadsföring än om smakerna i sig.

“Marknadsföringen och smaksättningarna får inte rikta sig till unga” säger Christina Östberg, riksdagsledamot i socialutskottet för SD, till Vejpkollen.

Enligt Sverigedemokraterna handlar frågan mer om att få ungdomar att följa de lagar som redan finns.

“Ett problem är att lärare och polis står handfallna när elever röker utanför skolorna. Det är förbjudet att röka på skolgårdarna, men ungdomarna behöver bara gå några extra meter så kan de röka i lugn och ro. Det behövs en åtstramning i tobakslagen som möjliggör att polisen (och rektor) får beslagta tobak när en minderårig brukar. Informera redan i mellanstadiet om hur skadligt det är att röka och inte bara vid ett tillfälle” säger Christina Östberg.

Utredning om e-cigaretter

I slutet av mars kommer regeringens utredning om e-cigarretter och andra tobaksliknande produkter presenteras för riksdagen. I denna ingår även förslag på eventuella skärpningar av lagen om e-cigaretter.

Vejpkollen har sökt företrädare för både Moderaterna, Liberalerna och Miljöpartiet för kommentarer om smaksättning i e-cigaretter, men inväntar fortfarande svar.


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *