“Utan smaker fungerar inte e-cigaretter”

“Jag vill inte bli rökare igen. Varför vill ni att att jag blir det?”

Den frågan ställer användare, engagerade vejpare och företagare i en film som riktar sig till politikerna i Socialutskottet inför beslutet om smakförbud.

Bakom filmen står Linus “Koyuki” Gustafsson, före detta rökare och numera e-juicetillverkare och vejpshopsägare. Filmen är tänkt att slå an en ton hos de politiker, som har möjlighet att påverka beslutet om smakförbud. Men också för att ge en bild av hur det vejpande Sverige ser ut.

“Jag bad alla som hade möjlighet att spela in en kort film. Jag bad dem berätta om varför e-cigaretter fungerar för dem och vilken smak de använder för att hålla sig rökfria” säger Linus Gustafsson till Vejpkollen.

”Persika, kiwi, jordgubb, äpplepaj”

Av filmklippen sammanställde Linus Gustafsson ett kollage av berättelser den från den svenska vejpmyllan. Resultatet blev en kortare film om varför olika smaksättningar är viktiga när rökare blir vejpare.

“För mig var det en smak av persika som gjorde tricket. Då hade jag försökt sluta 20 gånger med andra metoder. Det var e-cigg med fruktsmak som fungerade. Jag hör samma historia från de flesta som vejpar och är rökfria idag. Det handlar om kiwi, jordgubb, äpplepaj, banan, milkshake” säger Linus Gustafsson

Regeringen vill bara ha tobakssmak

Filmen blir nu en del av en kampanj för att motverka Socialdemokraternas föreslagna smakförbud. Förbudet är en del av regereringens proposition “Hårdare regler för nya nikotinprodukter”. Den nya lagen föreslår bland annat ett nytt regelverk för nikotinpåsar, produkter som hittills varit oreglerade. Men i samma proposition föreslår även regeringen att alla smaksättningar som “Inte ger en tydlig smak och doft av tobak” ska bli förbjudna i e-cigaretter och e-vätskor.

“85 procent av alla svenskar som använder e-cigaretter väljer andra smaker än tobak” säger Linus Gustafsson. ”Väldigt många vill komma bort från just tobakssmaken, de vill inte bli påminda om rökningen hela tiden. Regeringens förslag är ett slag i ansiktet på dem”

Diskussion i Socialutskottet

Filmen ligger nu på YouTube och börjar sprida sig på Sociala Medier. Riksdagen röstar om smakförbudet den 21 juni. Innan dess kommer propositionen beredas i Socialutskottet fram till den 31 maj.

Se filmen här:Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *