Utredning av förbud mot langning av cigaretter, e-cigg och snus

Förbud mot langning av nikotin och möjlighet till särskilda regler vid försäljning av lustgas. Det är åtgärder som nu utreds närmare, enligt uppdrag från regeringen.

Uppdaterad artikel: mars 2023

Svenska riksdagen vill göra det straffbart för privatpersoner att langa nikotinprodukter, det vill säga: cigaretter, nikotinpåsar och e-cigaretter, till minderåriga. Regeringen har därför tillsatt utredning för att ta reda på hur det ska gå till i praktiken. Samma utredning ska även titta på möjligheten att reglera försäljningen av lustgas.

Istället för smakförbud

Det var i samband med att riksdagen tog ställning till regeringens proposition om ”hårdare regler för nya nikotinprodukter” som socialutskottet föreslog att förbjuda langning av cigaretter och andra nikotinvaror. Förslaget stod som ett alternativ till att förbjuda smaksättningar i e-cigaretter i syfte att minska bruket bland unga.
”Istället för att driva på en plakatpolitik, ville vi göra det straffbart att langa produkterna. Det täpper till ett hål i lagen och gör mer nytta för att skydda minderåriga” säger Johan Hultberg (m) ledamot i socialutskottet, till Vejpkollen.

”En stark markering”

Moderaternas förslag mot langning vann gehör his samtliga riksdagspartier. Och enligt Liberalernas ledamot Barbro Westerholm är det ett viktigt steg för att minska riskerna att unga blir nikotinberoende.

”Vi var inte redo för ett smakförbud. Men en 18 års gräns och en stark markering mot langning är just nu vad vi behöver för att hantera riskerna med de här produkterna” sade Barbro Westerholm i debatten om smakförbudet i juni 2022.

Olagligt att sälja till minderåriga

Ett förbud mot langning skulle likna det som gäller för alkohol. I dagsläget är det olagligt för butiker att sälja e-vätska och e-cigaretter med nikotin till minderåriga. Lagen gäller även reglerade produkter som moddar och tankar. Produkter som inte kan användas med nikotin ingår inte i förbudet.

I samband med att riksdagen avslog smakförbudet för e-cigaretter införde man även en åldersgräns för nikotinpåsar, 18 år, samt regler för begränsningar inom marknadsföring.

Lustgas – oreglerad försäljning

Debatten om lustgas har blivit aktuell de senaste åren, i synnerhet då allt fler köper och använder lustgas för att berusa sig. Försäljngen av lustgas är idag oreglerad, fullt laglig och bedrivs av både etablerade företag och privatpersoner.

Utredningen skulle ursprungligen vara klar 31 oktober 2023 men har fått förlängd utredningstid till den 31 mars 2024. Utredningen leds av Inga-Lill Askersjö, ledamot i högsta domstolen.

Källor:
Utredning ska bland annat se över användningen av lustgas
Läs mer på Vejpkollen:
Regeringen utreder fler förbud kring nikotinprodukterGillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *