3000 vejpare ville stoppa förbudet – ”De finns inte på riktigt”

Riksdagen röstade som väntat nej till regeringens smakförbud i e-cigaretter och e-vätska. Men debatten hettade till när Yasmine Bladelius (s) påstod att de mejl och brev som kommit in från användare inte skickats från riktiga personer.
“Det är industrin som ligger bakom det här, inte riktiga människor” sade Yasmine Bladelius (s) i ett replikskifte med Clara Aranda (sd).

Även om det mesta var klart inför omröstningen i riksdagen satt en samlad vejprörelse klistrade vid riksdagens webbsända debatt om regeringens förslag att förbjuda smaksättningar i e-cigaretter. Inte minst företagare som riskerade att förlora 90 procent av sina sortiment om regeringens förslag hade gått igenom. Nu blev det inte så. En samlad opposition i riksdagen röstade som väntat ner förslaget.

“Det är som om ett konstant års stress äntligen är över. Vilken enorm lättnad.” konstaterade Linus Gustafsson, e-juicetillverkare från  som driver två vejpshoppar på nätet, när omröstningen var klar och rösterna räknade. 177 ledamöter röstade mot smakförbudet och 122 röstade för regeringens förslag.

Riksdagen röstade ner smakförbudet

Men inte desto mindre blev debatten om förslaget bitvis hetsig. Johan Hultberg (m), Clara Aranda (sd), Pia Steensland (kd) och Anders W Johansson (c) bedyrade sitt stöd för ett skadereducerande perspektiv i tobakspolitiken. De pekade på skillnader mellan e-cigaretter och tobaksrökning och att målet för politiken ska vara att minska skadorna av rökningen – inte göra det svårare för rökare att byta till mindre skadliga alternativ.

“Ett smakförbud för e-cigaretter ligger inte in linje med detta. Det finns tvärtom signaler och studier som pekar på att förbud av den här sorten leder till motsatsen – att fler börjar röka – även ungdomar – efter att förbuden är på plats. Det är därför ett väldigt riskfyllt förslag som regeringen lagt fram.” konstaterade Johan Hultberg (m).

Anklagade ”industrin” för fejkmejl

Yasmine Bladelius (s) företrädde regeringen och var givetvis inte nöjd med utfallet i riksdagen. Hon var heller inte sen att anklaga företagen inom e-cigarettbranchen för att ha påverkat beslutet.

“Medlemmar i Socialutskottet har fått tusentals mail av folk som påstår att de slutat röka med hjälp av smaksatta e-cigaretter. Det finns inga studier som tyder på att det skulle vara så, tvärtom” sade Yasmine Bladelius.

Hon menade att personerna som kontaktat politiker i utskottet sannolikt inte finns i verkliheten.

“Är det verkligen så att Ann-Marie, 69 år, klockan halv tre på natten, skickar ett mail där hon berättar att hon slutat röka med hjälp av en jotdgubbssmak?” undrade Yasmine Bladelius. “Naturligtvis är det industrin som ligger bakom de här mailen. Om det hade funnits riktiga personer bakom, så är det liiiite märkligt att inte ett forskarlag som vill veta mer om det här hittar en enda att intervjua. Det är för att de är så otroligt få, de personer som lyckas sluta röka med bubbelgumsmak, istället för att ta hjälp av de evidensbaserade rökavvänjningsprodukter som finns på marknaden” menade Yasmine Bladelius.

”Lyssnar på användare”

Clara Aranda (sd) svarade Yasmine Bladelius att e-cigaretter bevisligen hjälper folk att sluta röka. Och politiker inte kan leva i en bubbla:

“Jag kan avgöra själv vilka mail som kommer från riktiga individer och de som inte gör det. Det är klart att det kan vara del av en kampanj, men det måste jag som politiker ta ställning till. Och det här kommer inte bara via mail, jag pratar med människor också. Jag träffar dem på stan, på möten, diskuterar det här med dem och lyssnar på vad de har att säga. Jag har dessutom anhöriga som har lyckats sluta röka med hjälp av de här produkterna” sade Clara Aranda.

Kampanjen smakförbudet.se lyckad

Enligt Victor Bryn-Jensen, ordförande i branschorganisationen för elektroniska cigaretter, BELC, tyder Yasmine Bladelius kommentarer på att vejpare i Sverige verkligen lyckats göra sig hörda. Som Vejpkollen tidigare berättat, lanserade BELC hemsidan smakföbudet.se redan under hösten 2021.

“Tanken med sidan var att göra det enkelt för svenska e-cigarettanvändare att kontakta rätt politiker angående smakförbudet. Det är ingen automatiserad kanal, utan information om smakförbudet, hur det skulle påverka företag och användare samt en tydlig lista över politiker i socialutskottet och deras mailadresser” säger Vikcor Bryn-Jensen

Enligt BELC:s statistik har totalt 2929 vejpare använt sidan för att skicka mail till olika ledamöter. 

“De kunde välja att skriva helt fritt, eller utgå ifrån en mall där de fyllde i ålder, hur länge de rökt, när de slutade och vilka smaker de använde för att hålla sig rökfria” säger Victor Bryn-Jensen

Texten överfördes sedan till ett färdigt mail som exporterades till ett mailprogram, olika beroende på användarens inställningar. 

“Sen klickade de på “send” – om de var nöjda.” säger Victor Bryn-Jensen.

”Det är ingen som gömmer sig”

Enligt BELC:s statistik valde 348 att använda den förenklade texten. 10 laddade hem sin text i pdf-format. 343 personer valde att endast kopiera mailadressen till en politiker eller två.

“Om Yasmine Bladelius inte tror att vejpare som håller sig rökfria med godissmaker finns på riktigt, så är väl nästa steg att göra ett besök i en vejpshop. Det är inte så att någon gömmer sig – varken för henne eller forskare” säger Victor Bryn-Jensen till Vejpkollen.

Vill bjuda Bladelius på fika

Ett liknande budskap gav e-cigarettanvändaren Therese Ström, 38. Via sin Tik Tok-kanal taggade hon Yasmine Bladelius och bjöd in henne på fika.

“Om du vill träffa en väljare, en som “finns på riktigt” och som vejpar godissmaker, så är du välkommen när som helst. Jag har varit rökfri i fem år nu, liksom min man. Vi är numera en rökfri familj, som har många vänner runt om i Sverige som gjort samma resa. Men vi har två barn, jobbar skift och har svårt att komma ifrån. Jag skickar mail när jag kan, om det så är tre på natten. Hör av dig så kan vi ta en vänlig diskussion om det här med smaker” sade Therese Ström via sin kanal CloudFamily_Official på Tik Tok.

Kopplingar till intresseorganisationer

Yasmine Bladelius är förutom ledamot i Socialutskottet även ordförande i Centralförbudndet för Alkohol- och Narkotikaupplysning (CAN), en organisation med syftet att sprida information om droger och drogförebuggande åtgärder. CAN har har starka kopplingar till nykterhetsrörelsen och riksförbundet ett narkotikafritt samhälle (RNS) samt ett flertal föreningar som på olika sätt verkar för ett tobaksfritt Sverige (bland andra Yrkesföreningar mot tobak och VISIR.). Föreningens ordförande och vice ordförande utses av regeringen. Föreningens rapporter används ofta av Folkhälsomyndigheten, intresseorganisationer samt regeringen för att motivera beslut eller visa statistik.

Vilket forskarlag som förgäves sökt vejpare för intevjuer framgick inte i riksdagsdebatten. Vejpkollen har sökt Yasmine Bladelius för en kommentar.

Har du en historia att berätta? Kommentera nedan (så dyker den upp efter att Vejpkollens ansvarige utgivare tittat på den)Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON8 Kommentarer om "3000 vejpare ville stoppa förbudet – ”De finns inte på riktigt”"

 1. Kvalificerat (S)kitsnack och lögn, jag är en av dom som varit med och kämpat för att vi ska få behålla vår rätt att vägra cigg! Var även med i början av filmen (Elvislook) som Linus gjorde. Fellow Vapers är inga lögnare, utan ÄKTA och i allra högsta grad levande människor. Alla har det gemensamt att dom (VI=Fellow Vapers) insett att rökandet dödar oss, ett bloss i taget. Därför blev vi vejpare, och att gå tillbaks till tobaksbolagens LÖGNER är inget för oss som verkligen blivit pålästa med åren. 2015 var det min tur att besegra röksuget, och jag har klarat mig med Blåbärsvejp och Menthol sen dess. Precis som mina Fellow Vapers. Vi är alla stolta Ambassadörer för vejp, låt oss få fortsätta vara det!

 2. Blir så trött! Finns ju forskning men ändå står hon och ljuger sig blå om att denna forskningen skulle visa tvärtom att fler börjar röka?? Att man inte skäms och har någon yrkesstolthet övh som politiker i dessa frågor. Stå inte heller och bedyra att ni bryr er om folks hälsa när ni försöker införa förbud som tvingar tillbaka folk till cigaretter och tobak! Hyckleri kallas det🙃 sen stå och påstå att människor som utövar sin demokratiska rätt för fejk….. pinsamt är ju bara förnamnet. Dessutom är det inte tal om någon jätteindustri med en världsagenda… jösses!

  Jag har rökt sedan jag var 14, idag 28, och försökt slutat flera gånger med och utan olika hjälpmedel, läkemedel, snus etc, men först nu med vejpningen jag är rökfri, slipper lukta skit och förpesta min omgivning samt slipper mina barn se mig förstöra mina lungor och gå en förtidig död till mötes. Att detta betyder noll för vissa politiker skrämmer mig. Faktaresistensen skrämmer mig. De borde uppmana alla rökare till att vejpa istället för att stjälpa rökfriheten och utvecklingen av ett så pass mycket mindre skadligt alternativ!

  1. Det handlar dessvärre inte om hälsa längre i ordets egentliga bemärkelse utan om en puritansk ideologi som handlar om att man inte får använda någon form av drog eller njutningsmedel överhuvudtaget även om den är tämligen harmlös. Vissa var emot rökning långt innan dom stora hälsofarorna med lungcancer och hjärt- kärlsjukdomar blev kända på 1960-talet. Idag kan man använda nikotin utan några större hälsorisker men ändå så finns det fanatiker som är mot det eftersom det är nikotin i ”njutbar” dos och att det ”liknar” rökning. Trots att det inte finns några som helst indikationer eller bevis på att vejpning skulle vara skadlig för andra så ”förbjuder” man det på olika ställen utomhus. Gabriel Wikström ville t.o.m. ha ”vejpförbud” på stränder och i parker:))

 3. Är det inte lite skrämmande att vi har politiker i riksdagen som hänger sig åt konspirationsteorier?
  Problemet är att hon inte pratar om att vara rökfri när hon säger att någon slutat. Hon menar helt nikotinfri.
  Att vår hälsa har förbättrats, att läkare rekommenderar vejpning, det spelar ingen roll för vi är inte nikotinfria.
  Min onkolog sa efter min avslutade cancerbehandling att jag kunde vejpa hur mycket jag ville, bara jag höll mig ifrån cigaretterna.

 4. Jag reagerade starkt över påståendet att forskare inte fått tag i en enda som slutat röka med hjälp av e-cigg. Jag ställer gärna upp för dem om det finns någon forskning i Göteborg. Jag är uppvuxen i en familj med rökande föräldrar, mormor, morfar, morbröder med fruar var alla rökare. Så kanske inte så konstigt att jag själv blev rökare. Började röka när jag var tolv och ett halvt år. Då jag fick ett intresse för pardans 1997 och väldigt få är rökare bland dansare och man är väldigt nära sin danspartner så vill man inte lukta rök. Fick därför ägna mycket tid av danskvällar med att tvätta av mig och fräscha upp andedräkten för att inte stinka. Därför försökte flera gånger att sluta de senare åren och det med hjälp av allt apoteket och receptbelagda läkemedel hade att erbjuda utan att lyckas. Men så i slutet på oktober 2013 fick jag hem min första e-cigg och juice med 36mg nikotin och den 1/11 var jag fri från stinkpinnarna. Idag är jag sextiofem och ett halvt år, fortfarande vejpare med juice innehållande 1.5 mg nikotin som jag blandar själv. Då jag har vuxna barn och en lillasyster som också har rökt har jag fått även dem att gå över till vejp. Att ta bort smaker skulle vara förödande.

 5. Att hon har kopplingar till RNS, Nykterhetsrörelsen och liknande rörelser säger allt, dessa har organisationer har någon slags religiös anti-drog och anti-njutningsideologi grundad i puritanism och totalitära ideologier. Detta är så långt man kan komma från riktigt folkhälsoarbete och skademinimeringsprincipen. Men det är bra att ”smakförbudet” blev nerröstat i riksdagen och jag fortsätter att vejpa på uteserveringarna:))

 6. Ja, om dom bara letat efter rökare som slutar med hjälp av just bubblegum smak, så förstår jag väl delvis att dom haft det svårt. 🤣😂🤣
  Man ska ha klart för sig att Yasmine Bladelius sitter på flera stolar här.
  Dels företräder hon S i Socialutskottet, men sedan är hon också ordförande i Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), en organisation som finansieras av regeringen för att stärka arbetet med regeringens ANDTS (tobaksstrategi). Dom har alltså betalt för att arbeta MOT skademinimerande alternativ.

 7. Intressant nog så verkar det som att Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar använder en vejp istället för att röka🙂I’m listening to Val 2022 | Annie Lööf (C) intervjuas i Morgonpasset i P3 on Podbean, check it out! (edit: ändrade till rätt länk: https://www.podbean.com/media/share/dir-mf3xk-14eab8c9?utm_campaign=w_share_ep&utm_medium=dlink&utm_source=w_share – tid: från 2:30 – reds adm :-)) Ändå så är hennes parti mot skademinimering och för puritanism och paternalism genom att rösta för löjliga och symboliska ”vejpförbud” på olika ställen utomhus och smakförbud i e-juicer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *