Socialutskottet: Nej till smakförbud för e-cigaretter

Socialutskottet vill inte förbjuda smaksättningar i e-cigaretter. Istället vill man göra det straffbart att langa nikotinprodukter till minderåriga. Det står klart efter att Socialutskottet lämnat sitt betänkande om regeringens förslag ”Hårdare regler för nya nikotinprodukter”
“Det är ett väldigt glädjande besked. Men jag är inte lugn förrän rösterna i riksdagen är räknade” säger Karl-Åke Johansson, ordförande för NNA Sweden.

Nej till smakförbud för e-cigaretter och e-vätska. Men ja till nya regler för nikotinpåsar och straffansvar för langning av nikotinprodukter till minderåriga. Det är beskedet från Socialutskottet inför omröstningen om propositionen ”Hårdare regler för nya nikotinprodukter”

”Det ser ljust ut för oss vejpare; om politikerna i riksdagen lyssnar på sina representanter får vi ju behålla våra smaker. Samtidigt är jag inte helt lugn förrän omröstningen i riksdagen är klar” säger Karl Åke Johansson, ordförande i organisationen NNA Sweden – en förening som organiserar användare av e-cigaretter, snus och nikotinpåsar i Sverige.

Nikotinpåsar och smakförbud

Hälsopolitikerna i Socialutskottet har behandlat regeringens proposition ”Hårdare regler för nya nikotinprodukter” under större delen av maj och juni. Diskussionerna har främst handlat om ett nytt regelverk för nikotinpåsar men även smakerna i e-cigaretter. För e-cigaretter har regeringen föreslagit ett omfattande smakförbud, något som skulle få stora konsekvenser för både användare och företag i Sverige.

”Smaker är a och o för oss som använder e-cigg för att hålla oss borta från rökning” säger Karl-Åke Johansson. ”Och att, som regeringen föreslår, endast tillåta tobakssmaker är detsamma som att tvinga nyktra alkoholister att dricka vatten som smakar vodka”

Nej till smakförbud

Men nu blev resultatet inte riktigt det som regeringen hoppats på. Trots att stora delar av propositionen får grönt ljus av socialutskottet (det vill säga reglerna för nikotinpåsar), så vill man stryka avsnittet om att e-cigaretter och e-vätska endast ska få ”dofta och smaka tobak”

”Vi vill ha ett skademinimerande perspektiv i tobakspolitiken. Att begränsa smaksättningar i en alternativ produkt, som kan minska andelen rökare ligger inte i linje med detta” säger Johan Hultberg (m) till Vejpkollen i samband med utskottets betänkande.

Lag mot langning istället

Anledningen till ett smakförbud skulle vara att hindra minderåriga från att testa e-cigaretter. Samtidigt konstaterar regeringen olika smaksättningar lockar vuxna rökare att byta från cigaretter till e-cigaretter. Och det är något som en majoritet i socialutskottet ser som positivt. Istället för ett svepande förbud vill socialutskottet därför utreda andra möjligheter för att minska användandet bland unga.

”Regeringen bör se över frågan om att göra det straffbart för privatpersoner att överlåta eller sälja tobaks- och nikotinprodukter till personer under 18 år” skriver socialutskottet i sitt betänkande.

”Kan stävja den svarta marknaden”

I dagsläget är det endast butiker och anställda försäljare som riskerar straff vid försäljning till minderåriga. Samtidigt har närmare 35 procent av landets gymnasieelever någon gång testat en e-cigarett. Karl-Åke Johansson och NNA Sweden tror att en skärpt lagstiftning med en tydlig straffskala ett mer effektivt sätt än ett smakförbud för att komma åt just det problemet.

“Vi tycker det är väldigt bra. En lag mot langning för privatpersoner är ett sätt att exempelvis stävja den enorma svarta marknad av illegalt importerade engångs e-cigaretter som blommat upp de senaste åren. Det är en försäljning som riktar sig enbart till ungdomar och mindreåriga. Ett smakförbud påverkar givetvis inte de som redan säljer svart, men att det blir straffbart kan helt klart göra det” säger Karl-Åke Johansson.

”Bra att reglera nikotinpåsar”

Han är även positiv till det omfattande regelverk som berör nikotinpåsar, produkter som blivit ett populärt alternativ för rökare som försöker sluta.

“Nikoitnpåsarna blir nu jämställda med andra nikotinprodukter och faller under samma 18-årsgräns och produktkontroll. Det tycker vi är positivt. Vi är samtidigt glada att de som använder nikotinpåsar som ett verktyg för att komma bort från cigaretterna även i framtiden kan göra det, på samma sätt som idag.”

Saknar licenser för e-cigaretter

Samtidigt saknar Karl-Åke Johansson, vad han kallar, fördjupande åtgärder för att styra upp marknaden för e-cigaretter i Sverige. Flera remissinstanser, även NNA Sweden, efterlyste någon form av licensiering för att få sälja e-cigaretter och e-vätska. 

“Det skulle öppna dörren för en mer seriös diskussion om vejpning och rökavvänjning i Sverige. Vejpshopparna och dess personal sitter på enorm kunskap om hur en rökare kan byta från rökning till vejpning. Med en licens i botten skulle deras verksamhet få mer legitimitet och samtidigt minska antalet oseriösa aktörer på marknaden” säger Karl Åke Johansson.

Smakförbudet röstas ner

Eftersom mandaten i Socialutskottet är fördelade på samma sätt som i riksdagen så kommer sannolikt riksdagen att rösta i enlighet med utskottets betänkande. Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet har reserverat sig mot delar i betänkandet, bland annat smakförbudet, men det räcker inte för att få en majoritet i riksdagen. 

“Det är ju osannolikt att det blir annorlunda än vad socialutskottet vill, men jag är av naturen orolig ändå. Så innan rösterna i riksdagen är räknade så är jag inte helt lugn” säger Karl Åke Johansson till Vejpkollen.

Den 21 juni ska riksdagen debattera och fatta beslut om propositionen ”Hårdare regler för nya nikotinprodukter”.

Källor:
Hårdare regler för nya nikotinprodukter – Socialutskottets betänkande 2021/22:SoU31


2 Kommentarer om "Socialutskottet: Nej till smakförbud för e-cigaretter"

 1. Har nu vejpat i 6 år utan några som helst märkbara problem. Rökte 20 cigg innan. Började med tobakssmak och 36mg nikotin, tillåtet då. Gick snabbt över till bara fruktsmaker menthol och är nu nere på 2mg nikotin. Bästa jag gjort och nu är det mer en ganska oskyldig vana.
  När det kommer fram undersökningar och förbud om vejpandets skadlighet brukar jag kolla vad Dr Farsalinos säger om det:
  https://www.ecigarette-research.org/research/index.php
  Han har varit upptagen med Covid så inte så mycket uppdateringa rmen sök på namnet.
  Vänligen!
  Lasse

  1. Tack för kommentaren Lasse! Ja, Konstantinos Farsalinos är alltid aktuell – som forskare, läkare, debattör och framför allt – vejpare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *