Inför nya EU-regler: Vejpare uppmanas att berätta sin historia

Flera organisationer uppmanar nu vejpare och nikotinanvändare att tycka till om framtidens EU regler för e-cigg och nikotinpåsar.
”Det bästa vejpare och andra nikotinanvändare kan göra är att berätta sin historia. Politiker lyssnar. Hur slutade du röka? Vilka smaker använder du? Det spelar roll!” säger Michael Landl, World Vapers Alliance

Sedan det Europieska Tobaksdirektivet (TPD) började inkludera vejpprodukter 2016 har de gränsöverskridande reglerna blivit implementerade i de flesta EU-länderna. Reglerna har påverkat i princip hela marknaden, för såväl användare som företagare. Tydliga exempel är maxstorleken för e-juiceflaskor som innehåller nikotin (10 ml), storleken på tankar (max 2ml – en regel som faktiskt inte gäller fullt ut i Sverige), ett tak för nikotinkoncentrationen på 20mg/ml samt kraftig begränsning av markadsföring och reklam. Dessutom måste varje del av en e-cigarett (oavsett det är ett paket förångare, e-juice, tank eller mod) ha en tydlig varning för nikotin klistrad på paketet.

Företag och användare anpassade sig

I skuggan av TPD-reglerna har företagen hittat lösningar för att sälja sina produkter på ett mer konsumentvänligt sätt. Större flaskor med e-vätska utan nikotin, så kallade Shortfills, med utrymme för en tillsats av koncentrerad nikotin har blivit standard för de som använder lägre nikotinstyrkor (3-12 mg/ml). Den som vill ha en tank med mer utrymme kan enkelt byta glas på sin tank till ett större. Och så vidare.

TPD har missat målet

Enligt många bedömare har TPD-reglerna därför missat målet – mycket på grund av okunskap om hur e-cigaretter och vejpning fungerar i praktiken. TPD byggde på reglering av rökprodukter. Men vejpning och e-cigg fugerar inte som cigaretter. Det handlar mer om teknik, kokkonst och individuell anpassning. Resultatet blev regler som ingen förstod vitsen med. I Storbritannien, som nyligen lämnade EU, diskuterar hälsopolitiker tillsammans med användare och forskare, möjligheten att slopa stora delar av TPD som blivit en del av lagstiftningen. Syftet är att öka tillgängligheten på alternativa nikotinprodukter och att locka rökare att byta till vejping.

Skademinimering en del av planen

Under den kommande året är det tänkt att TPD ska utvärderas och revideras. Nya nikotinprodukter har dykt upp på marknaden, som nikotinpåsar, och dagens e-cigaretter skiljer sig markant från de som fanns tillgängliga före 2016.

Samtidigt har EU lanserat sin Beating Cancer Plan – ett initiativ för att motverka cancer. En av målsättingarna är ett tobaksfritt EU (där under 5 procent röker) 2040. I dag röker närmare 20 procent av befolkning (i jämförelse med 5 procent i Sverige). När planen klubbades igenom av EU parlamentet ingick ett stycke om skademinimering. Enligt parlamentet är det viktigt att få fler rökare att gå över till mindre skadliga nikotinprodukter. Samtidigt betonar parlamentet att EU bör överväga att begränsa smaksättningarna i skademinimerade produkter som e-cigaretter och nikotinpåsar. Allt för att förhindra unga och icke-rökare att bli beroende av nikotin.

Viktigt att framhäva smakerna

Kritiker menar att EU parlamentet riskerar att måla in sig i ett hörn. Det blir väldigt svårt att hitta en balans där produkter som konkurrerar på marknaden med traditionella cigaretter inte ens får smaka gott. Risken är att rökningen fortsätter att vara det mest populära sättet att använda nikotin, både för minderåriga och vuxna. Michael Landl, generaldirektör för World Vapers Alliance uppmanar därför alla som använder nikotin att berätta för EU-kommissionen hur skademinimerande produkter fungerar i praktiken.

”Berätta din historia. Du kan få hjälp att formulera dig via vår hemsida. Eller skriv kort och tydligt vad exempelvis e-cigaretter betyder för dig, hur du slutade röka och vilka smaker som fungerade för just dig. Vi vet av erfarenhet att politiker är villiga att ta till sig användarnas berättelser – alla kan påverka framtiden” säger Michael Landl.

Länkar:
EU:s konsultationssida för nya nikotinprodukter (du måste registrera dig för att delta – kan göras via Facebook, Google eller manuellt)

World Vapers Alliance kampanjsida (tips, råd och inspirationsmall för text)Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON1 Kommentar till "Inför nya EU-regler: Vejpare uppmanas att berätta sin historia"

  1. Jag baxnade när jag hörde Yasmine Bladelius raljerande förakt för ”Ann-Mari 69år” som har slutat röka ”tack vare e-cigaretter”, som hon påstår inte existerar utan är ngn slags kampanj-robot vid namn ”marknaden”. Enligt hennes retorik är ingen 69-åring vaken klockan halvtre på natten och förmodligen fixar ”Ann-Mari” inte att maila heller. Och, gillar inte bubbelgum såklart!
    Saken är den att jag har skickat åtskilliga mail till politiker angående idiotiska förslag när det handlat om e-cigaretter. Jag är inte 69 längre utan 71, har vejpat sedan 2014. Som pensionär o nattuggla kan jag ägna mej åt läsning, surfande och mailande med gott samvete o sova så länge jag har lust. Jag har rökt sedan tonåren, med kortare uppehåll vid graviditeter. (1 pak./dag) Fick en koldiagnos för mer än 10 år sedan. Intensifierade mina sluta-röka-projekt med alla tänkbara metoder. Nikotinprodukter, medicin, sluta röka-kurser, terapi etc. Sista gången jag rökte tobak var 14 oktober 2014. Jag använde portions-snus och ilsket knutna nävar, alternativt rastlöst stickande lååånga halsdukar. Efter två månader med konstant hög nikotinhalt och sur mage råkade en e-cig dyka upp när snusdosan var på avvägar. (Som min dotter hade köp i U-sala o ”glömt” hos mej)
    Jag blev häpen över hur bra det funkade. Jag kunde se klart hela filmen utan känslan av rastlöshet och inre tomhet. Sen var det färdigsnusat. Satte genast igång att utforska ”marknaden” på nätet, bor i Gävle, men hittade LYF i Uddevalla. Många mods o tankar har passerat sedan dess. Började med 36mg nikotinstyrka på juicen. Är sedan länge nere på 3mg. Min Astma o kol-sjuksköterska tyckte att mina lungor blivit så fantastiskt mkt bättre sedan jag slutat röka. Efter två år berättade jag att jag vejpade, hon blev förvånad och gratulerade mej. Men tillade; att hon inte fick rekommendera e-cig, officiellt alltså. (Fniss..) Predikade även lite om Storbritanniens folkhälsomyndigheters inställning till saken och hur vi kan spara både liv och pengar.
    Ps. Den beskäftige Bladelius förmodan om att tanter/gummor/kärringar inte gillar bubbelgumssmak är korrekt. Det ska va Hallon-lakrits eller senare svala frukt-smaker.
    Anna H. Gävle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *