Oppositionen samlar sig mot smakförbudet – ”Optimistisk för majoritet”

Den borgerliga oppositionen samlar sig nu för att avvisa förslaget om smakförbud i e-cigaretter. Något som i praktiken skulle betyda att förslaget faller i Riksdagen.
“Jag är optimistisk att vi ska lyckas samla en majoritet och därmed stoppa regeringens dåliga och klåfingriga förslag.” säger Johan Hultberg, talesperson i hälsofrågor för Moderaterna i Socialutskottet.

Som Vejpkollen tidigare rapporterat kommer Moderaterna tillsammans med Sverigedemokraterna och Centern att rösta mot ett smakförbud för e-cigaretter och e-vätska. Förhandlingarna i Socialutskottet, som har pågått under maj månad, avslutades förra veckan. De som tidigare inte tydligt tagit ställning i frågan via motioner var Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Men efter tre möten i Socialutskottet är Johan Hultberg (m) försiktigt positiv till att Moderaternas linje vinner gehör.

“Jag är optimistisk till att vi ska lyckas samla en majoritet och därmed stoppa regeringens dåliga och klåfingriga förslag.” säger Johan Hultberg till Vejpkollen.

Oficiellt uttalande väntar

Just nu väntar ett gemensamt uttalande från Socialutskottet i frågan. Detta kommer då att gälla hela propositionen “Hårdare regler för nya nikotinprodukter”. I denna ingår även ett begränsande regelverk för nikotinpåsar, något som samtliga riksdagspartier har efterlyst. Det officiella uttalandet från utskottet förväntas ligga färdigt den 14 juni. Sedan väntar omröstning i riksdagen den 21 juni.

Smakförbud del av en större debatt

Propositionen om smakförbud och nikotinpåsar är en del av en större debatt: en ny strategi för att hantera alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel i Sverige. Senast förra året avvisade Socialutskottet regeringens strategi (den så kallade ANDTS-strategin). 

Förutom en avsaknad av tydliga mål, kritiserade utskottet även narkotikapolitiken och tobakspolitiken. Utskottet krävde en utredning av narkotikapolitiken – där frågan om avkriminalisering av personligt bruk skulle vara central. Regeringen svarade med att tillsätta en utredning som uttryckligen INTE ska titta på möjligheten att avkriminalisera personligt bruk. Något som väckt ilska hos bland andra Vänsterpartiet.

Att göra skillnad mellan nikotinprodukter

När det gällde tobakspolitiken låg tyngdpunkten på att regeringen vill jämställa alla nikotinprodukter och minska bruket överlag i samhället. Detta ska ske utan att göra tydlig skillnad mellan röktobak och rökfria produkter som snus, nikotinpåsar och e-cigaretter. Det var något som bland andra Moderaterna, Centern och Sverigedemokraterna vände sig tvärt emot.

Regeringen tilsatte ny utredning

Socialutskottet föreslog istället en statlig utredning om olika nikotinprodukter och dess skadeverkningar – innan åtgärder sätts in. En sådan utredning ska nu bli verklighet och bör ligga klar i juni 2023.

Den kommande utredningen blev aktuell när frågan om smakförbud väcktes i samband med regeringens proposition om hårdare regler för nikotinprodukter:

“Att redan nu förbjuda smaker på all e-cigarettvätska, även vätskor som inte innehåller nikotin, framstår ovetenskapligt och prematurt”. Skriver Centerpartiet i sitt svar till regeringens proposition om smakföbud.

Smakförbudet ligger löst

Centern vill invänta resultatet från utredningen, och som det ser ut nu delas Centerns invändning även av stora delar av oppositionen. Något som kan leda till att smakföbudet inte går igenom när riksdagen röstar den 21 juni. Och även om ingenting är klart ännu, menar Johan Hultberg (m) är det viktigt att värna alternativen som hjälper rökare att fimpa, oavsett det gäller snus eller e-cigaretter.

“Vi behöver ha ett ökat fokus på skadereduktion. För oss moderater betyder det fokus på att minska den traditionella rökningen. För många kan e-cigg och snus vara vägen att sluta röka” säger Johan Hultberg till Vejpkollen.Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *