Rykten: ”Många tror att e-cigg blivit olagliga”

Rykten om smakförbud, otydliga riktlinjer för nya tillstånd och felaktig information från kommuner och myndigheter. Det har lett till att många, även företagare, tror att e-cigaretter blivit olagliga.

”Det är många kunder som kommit in till vår butik i Göteborg och säger att det ’är synd att vi kommer få lägga ner’ på grund av de de nya lagarna. Så är det ju verkligen inte” säger Daniel Leis, som driver vapes.se

”Från och med 1 augusti gäller smakförbud för e-cigaretter”

 Det budskapet spred flera kommuner till återförsäljare under våren. Syftet var att informera om att regeringen föreslagit ett smakförbud och att förvarna försäljare.  Riksdagen röstade dock ner förslaget och smaker är i allra högsta grad fortfarande tillåtna. Men någon uppdaterad information från kommunerna har inte kommit.

”Tyvärr så är en del handlare, främst kiosker och bensinstationer, oinformerade om vad som hänt. De går därför runt och säger att det från 1 augusti är olagligt att sälja smaksatta e-cigg” säger Victor Bryn-Jensen, ordförande i Branschorganisationen för elektroniska cigaretter, BELC.

Regler för nikotinpåsar – men inte smakförbud

Även om själva smakförbudet röstades ner, så gick stora delar av regeringens proposition, ”Hårdare regler för nya nikotinprodukter”, igenom. Från och med 1 augusti gäller exempelvis 18-årsgräns för nikotinpåsar samt anmälningsplikt till kommunen för att få sälja dem i butik. Den nya lagen liknar den som redan finns för e-cigaretter och e-vätska.

Nya tillstånd spär på ryktet

Ytterligare en faktor som spätt på missuppfattningarna är att kemikalieinspektionen sedan 1 juli kräver tillstånd för att sälja nikotinhaltiga e-vätskor, engångs e-cigaretter och slutna podsystem. Tillståndet gäller vätskor med den så kallade “dödskallemärkningen”. Det rör sig alltså om produkter med en nikotinvolym som överstiger 18 mg/ml i nikotinstyrka – eller 1.66% av viktvolymen.

”Svårt att hänga med”

Information om tillståndet kom sent under våren och berör tusentals återförsäljare i hela landet, i synnerhet bensinmackar, butikskedjor och mindre närbutiker. Den korta fristen har lett till att varken företag, eller för den delen länstyrelserna, hunnit med att lämna in ansökningar och få dem prövade. Flera stora återförsäljare har därför tillfälligt stoppat försäljningen av e-cigg i väntan på att länstyrelserna utfärdar tillstånden för de enskilda butikerna.

”De nya reglerna om tillstånd från kemiinspektionen kom i samma veva som diskussionen om smakförbudet. För dedikerade vejpshoppar var det krångligt, men görbart, att hantera det. Tyvärr är många andra återförsäljare inte lika insatta i alla turer. Det har lett till ryktesspridning och att många tror att de är olagligt att sälja e-cigg nu. Det är olyckligt”, säger Victor Bryn-Jensen.

Kemiinspektionen skippar kontroller

Kemikalieinspektionen gick under måndagen ut och meddelade att man inte kommer att kontrollera tillstånden under 2022. Detta eftersom informationen om de nya reglerna kom för sent inpå införandet och att detta i sin tur har orsakat bekymmer för både företagen och länsstyrelserna, som är satta att utfärda tillstånden.

Källor:
Hårdare regler för nya nikotinprodukter – Socialutskottets betänkande 2021/22:SoU31
Kemikalieinspektionen avvaktar med tillsyn av tillstånd för e-cigarettvätskor
Handlare måste ha tillstånd för att sälja dödskallemärkta e-cigarettvätskor

Läs mer i Vejpkollen:
Riksdagen röstade nej till smakförbud
Socialutskottet motsätter sig förbud mot smaker i e-cigaretter och e-vätskaGillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *