Manifestation för vejpning i Stockholm

Tisdagen den 22 mars lämnar regeringen sitt förslag på smakförbud för elektroniska cigaretter till riksdagen. Dagen till ära arrangerar Vejpkollen en manifestation för att uppmärksamma smakernas betydelse för vejpare.

På plats finns, förutom svenska vejpare, företagare och aktivister, även den internationella aktionsgruppen World Vapers Alliance

”Smakförbudet i Sverige riskerar att driva 150 000 e-cigarettanvändare tillbaka till rökningen. Det vill vi uppmärksamma med den här aktionen” säger Michael Landl, som leder World Vapers Alliance.

Vape buss genom Europa

World Vapers Alliance har väckt uppmärksamhet genom återkommande aktioner i Europa det senaste året. Bland annat genom att besöka ett flertal städer med en rosa vape buss under parollen “Back vaping – Beat smoking”. Syftet den gången vara att väcka uppmärksamhet, men även att få vejpare att berätta sina historier och uppmärksamma politiker. Kampanjen nådde dock aldrig Sverige. 

“Nu fokuserar vi på kampanjen “Flavours matter”. Budskapet är att en variation av smaksättningar är avgörande för att vuxna vejpare ska hålla sig rökfria. Vi kräver att politiker slutar att förbjuda smaksättningar och att de som finns förändras eller blir helt upphävda” säger Michael Landl.

Hamnat i blåsväder

World Vapor Alliance grundades och finansieras via Consumer Choice Center – en intresseorganisation som lobbar för fria konsumentval och en fri marknad. Consumer Choice Center tar emot bidrag från olika företag och branschorganisationer. Även några tobaksbolag. Det har gjort att Michael Landl och WVA hamnat i blåsväder. Inte minst när andra intresseorganisationer anklagar WVA för att vara en front för tobaksindustrin.

“Det är som det är och jag förstår att det kan väcka uppseende” säger Michael Landl. “Men vi agerar oberoende, självständigt och fattar våra egna beslut. Jag tycker att målet är det viktiga, och det är att rädda liv. Vejpning som företeelse är under attack från flera håll och vi vill göra allt vi kan för att förvara den. Och då behövs finansiering” säger Michael Landl till Vejpkollen.

”Stärka vejparnas röster”

Organisationen uppmuntrar lokala konsumentorganisationer att ansluta sig till nätverket som WVA bygger upp. I dagsläget har WVA stödorganisationer i flera länder, bland andra Australien (där nikotinhaltig e-vätska är föbjuden att köpa utan recept från läkare), Italien och Tyskland. Syftet är, enligt WVA att “stärka vejparnas röster i världen” och att vara en plattform för att hjälpa e-cigarettanvändare att nå in i politikens korridorer. 

80 miljoner vejpare i världen

Michael Landl har tidigare arbetat med policy och politiska frågor inom det tyska parlamentet. Han skriver regelbundet artiklar för amerikanska tidningen Filter, Vaporound och debatterar ofta frågor om e-cigaretter och vejpning ur ett EU-perspektiv, exempelvis i The Brussels Times.

“Tillsammans är vi över 80 miljoner människor som vejpar världen över. Det är fantastiskt och ett bevis på att tekniken fungerar. Vejpning är 95 procent säkrare än rökning. Men det är smakerna som är avgörande för att lyckas sluta röka, det vet alla före detta rökare som nu vejpar. Smakförbud som det i Sverige riskerar att bli en katastrof för folkhälsan” säger Michael Landl.

Byt några ord med Michael Landl och andra internationella vejpaktivister på Mynttorget i Stockholm den 22 mars. 


Följ manifestationen mot smakförbud via Facebook
World Vaper Alliance event
och
Vejpkollens event på Mynttorget

För dig som vill läsa mer om smakförbudet i Sverige kan du läsa mer i några Vejpkollens artiklar nedan:
Så ska vejparna rädda sina smaker – flera kampanjer igång
Unga politiker vill främja ett mindre skadligt nikotinanvändande
Smakförbud ledde till mer rökning – bland ungdomarGillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *