Tusentals utan tillstånd att sälja e-cigg – nu backar Kemikalieinspektionen

Tusentals återförsäljare, i synnerhet närbutiker och bensinmackar, står utan tillstånd för att få sälja e-cigaretter. Detta sedan kemikalieinspektionen med kort varsel ändrat reglerna för tillstånden. Nu backar myndigheten efter påtryckningar från både företagare och länstyrelser.

“Vi planerar inte att bedriva tillsyn inom området under innevarande år (2022). Vi vägleder också kommunerna att avvakta med tillsynsarbetet” skriver Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

Tusentals återförsäljare riskerar att stå utan det nya tillståndet för att få sälja e-cigaretter. Tillståndet täcker försäljning av engångsmodeller, förfyllda poddsystem och högkoncentrerad nikotivätska (mellan 18 och 20 mg/ml beroende på sammansättning) och började gälla 1 juli. Men eftersom informationen om tillståndet kom sent i våras så har långt ifrån alla berörda butiker ansökt. Länsstyrelserna hinner dessutom inte med att med att behandla de ansökningar som de fakto kommer in.

”Vi fick information om Kemikalieinspektionens nya tolkning av tillståndskraven sent så vi har dåligt med personal för just detta, men jobbar så snabbt vi kan” säger Cecilia Niklasson Wrande, länsmiljöingenjör och handläggare vid Länstyrelsen i Västra Götaland.

Gäller alla butiker

De nya reglerna gäller från och med halvårskiftet 2022 och ansökan om tillstånd ska skickas till respektive länsstyrelse där butiken verkar. Företag med flera fysiska butiker kan ansöka för samtliga butiker i respektive län. 

“Alla butiker som säljer produkterna måste ha ett eget tillstånd. Det spelar ingen roll om man bara säljer en engångsecigg per år” säger Cecilia Niklasson Wrande.

Tusentals återförsäljare berörs

Enligt Cecilia Niklasson Wrande fick länsstyrelserna besked om de nya reglerna väldigt sent (i maj 2022) Något som gjort hela processen mer arbetskrävande och tidspressad än vanligt.

“Det hade väl varit en sak om det här tillståndet bara angick de få specialistbutiker som säljer nikotinvätska. Så såg det kanske ut för några år sedan, när vi tog upp saken med kemikalieinspektionen första gången. Men så ser inte marknaden ut längre. Nu handlar det om tusentals närbutiker och bensinmackar som säljer e-cigg i olika former” konstaterar Cecilia Niklasson Wrande.

Enkla engångsmodeller bakom ökningen

Sedan Kemikalieinspektionen började titta på nikotinvätskor har exemeplvis engångsmodeller (så kallade disposables) blivit ett vanligt inslag på marknaden. Det handlar om enklare e-cigg som är lätta för icke-specialicerade butiker att sälja vid sidan av cigaretter och andra nikotinprodukter. Det har lett till att antalet återförsäljare ökat markant.

“När jag hörde mig för om antalet butiker som säljer e-cigaretter, det vill säga de som behöver enskilda tillstånd, så uppskattar jag att det rör sig om närmare 7000 återförsäljningsställen i hela landet. Det kommer att bli ohanterligt med de resurser länstyrelserna har idag.” säger Cecilia Niklasson Wrande

”Tar tid att få ansökan beviljad”

Att få ett tillstånd beviljat tar mellan fem och åtta veckor.

“Det tar ju tid att bevilja en ansökan. Själva handläggningen är en sak, men sedan ska ansökan remitteras till kommunen som har hand om tillsynen i det område som tillståndet gäller för. Då kan exempelvis en kommun säga nej, beroende på om butiken i fråga misskött sig tidigare när det gäller hantering av farliga substanser” säger Cecilia Niklasson Wrande

Länsstyrelsen i Västra Götaland fick in 30 ansökningar den 30 juni, dagen före lagen skulle börja tillämpas, berättar Cecilia Niklasson Wrange.

“Företagen har tagit ett stort eget ansvar här och hjälper varandra att göra korrekta ansökningar. Men ytterst få har fått sina tillstånd i tid” konstaterar hon.

Riskerar böter

Som Vejpkollen tidigare berättat har situationen lett till både rykten och förvirring för företagen. Större återförsäljare som Circle K, har meddelat både kunder och butiksinnehavare att hålla e-cigaretter borta från försäljning tills alla tillstånd är klara. Men sannolikt kommer många butiker varken veta om att de behöver ett tillstånd eller att de i värsta fall kan bötfällas om det saknas.

Kemikalieinspektionen backar om kontroller

Efter påtryckningar från både Länstyrelserna och företagare har kemikalieinspektionen nyligen meddelat att de inte kommer att genomföra kontroller av tillstånden. 

– Både företag och länsstyrelser har kontaktat oss under de senaste två veckorna. Båda parter bedömer att de fått alltför kort tid på sig för att ansöka om och utfärda tillstånd. Genom att avvakta med tillsyn ger vi både branschen och länsstyrelser mer tid, säger Camilla Zetterberg, enhetschef på Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

Källor:
Kemikalieinspektionen avvaktar med tillsyn av tillstånd för e-cigarettvätskor

Mer läsning:
”Många tror att e-cigg blivit olagliga”Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON2 Kommentarer om "Tusentals utan tillstånd att sälja e-cigg – nu backar Kemikalieinspektionen"

  1. Tänker att detta kanske inte är så himla dumt ändå. Kommer säkert innebära att mindre nogräknade närbutiker inte kommer ansöka och väljer/blir tvingade att sluta sälja e-cigg. Därmed stängs 1 av de vägar kidsen har att få tag i engångs poddar.

  2. Jag är inte så insatt i hur dessa regler fungerar men det ska inte krångligare att sälja vejpprodukter än snus och nikotinprillor. Vanliga cigg finns ju trots allt fortfarande att köpa i varje kiosk, närbutik och mack. Återigen ett exempel på hur puritansk och irrationell politiken på det här området är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *