Unga testar oftare e-cigg – för att hantera stress och ångest

Smaker spelar mindre roll när tonåringar lockas till e-cigg. Nyfikenhet, kompisar och ett sätt att hantera stress och ångest är viktigare faktorer, enligt en större studie.

Nyfikenhet och kompisinflytande är de största orsakerna till att ungdomar testar e-cigaretter. O kombination med stress och ångesthantering. Det visar flera analyser från olika länder. Inför ett planerat smakförbud publicerade Kanadensiska forskare en omfattande rapport om ungdormars vejpanor.

Mer komplicerat än smaker

Andelen tonåringar som testar e-cigaretter har ökat sedan forskare börjat följa utvecklingen 2014. Och trots att lagstiftning i stora delar av världen fokuserar på smaker som den stora orsaken till att ungdomar provar vejpprodukter, så pekar den kanadensiska forskningen på mer komplicerade faktorer. Enligt forskarna handlar det om allt ifrån grupptryck och tillgänglighet till ett sätt att hantera stress och ångest. Även gruppidentitet och riskbeteende spelar en viktig roll, enligt samma mönster som för vanlig rökning.

“Ungdomar är medvetna om att det innebär risker att använda produkterna men det verkar spela mindre roll för beslutet att testa” säger Sarah Dow-Fleisner som lett studien till webbtidningen EurekaAlert.

Riktade restriktioner fungerar

Rapporten bygger på analyser av över 800 studier och fokuserar delvis på den kanadensiska marknaden, där lagstiftningen kring e-cigaretter är under utveckling. I länder där lagstiftning varit på plats längre, som i Storbritannien, visar liknande undersökningar att ytterst få ungdomar som är tidigare icke-rökare använder e-cigaretter regelbundet. Och enligt Brittiska hälsomyndigheter så har riktade restriktioner av marknadsföring mot unga, tydlig information om vad e-cigaretter är och vad tekniken används till, fungerat bra. Enligt Brittisk forskning ligger andelen icke-rökande ungdomar som använder e-cigaretter regelbundet på under en procent. Däremot är antalet ungdomar testar e-cigaretter i betydlgt fler.

Rökande ungdomar testar e-cigg oftare

I sverige visar statistik från CAN att majoriteten av gymnasieungdomar som använt e-cigaretter, endast har provat det någon gång. En procent av eleverna i årskurser 1 och 2 på gymnasiet gör det dagligen eller nästan dagligen. Närmare hälften av de ungdomar som testar e-cigaretter regelbundet använder sedan tidigare vanliga cigaretter. 

Svenska återförsäljare dagsläget får enligt lag inte marknadsföra elektroniska cigaretter utanför sina egna hemsidor. Undantag gäller för oreglerade produkter som exempelvis nikotinfri e-juice.

Nyligen röstade sveriges riksdag emot regeringens förslag att förbjuda smaksättningar i e-vätska och engångsmodeller. Motiveringen var att ett svepande förbud skulle motverka skademinimering.

Källor:

UBCO researchers link advertising to uptick in youth vaping / EurekaAlert

Use of e-cigarettes among young people in Great Britain – ASH (Action on smoking and Health)


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *