Vänsterpartiets Nooshi Dagdostar vejpar

Frankrikes på resident Macron gör det. Liksom franska premiärministern Elisabeth Born. Nu har det även kommit fram att vänsterpartiledaren Nooshi Dagdostar använder e-cigaretter. 

Det var under en lättsam utfrågning av Nooshi Dadgostar (v) radiokanalen P3 som frågan om rökning dök upp. Enligt källor till P3 skulle vänsterpariets ledare ha rökt en och annan cigarett, särskilt i samband med att dåvarande statsminister Stefan Löfvens regering fälldes vid en misstroendeomröstning hösten 2021. Nooshi Dagdostar ville varken bekräfta eller förneka uppgifterna. Programledarna spekulerade då om inte Nooshi Dagdostar möjligtvis vejpade istället? Något som fick vänsterpartiledaren att ge med sig. Hon visade snabbt sin e-cigg och jubel utbröt. Sedan började intervjun på riktigt.

”Faktiskt ganska stort”

”Det kan verka lite trivialt och fånigt kanske. Men det är faktiskt ganska stort. Till och med jättestort” säger Karl Åke Johansson, ordförande i NNA Sweden, den svenska användarföreningen för elektroniska cigaretter.

När regeringen ville se hårdare tag mot e-cigaretter i form av ett smakförbud var nämligen vänsterpartiet, tillsammans med miljöpartiet, ett av partierna som stödde förslaget. Om smakförbudet hade gått igenom skulle varken Nooshi Dagdostar, eller någon annan, kunna använda en e-cigg för att sluta röka i framtiden, konstaterar Karl Åke Johansson. Nu blev det inte så, utan förslaget röstades ner av oppositionen.

”Men vi anade att vänsterpartiet ändrat inställning i frågan, faktiskt. De var inte lika dömande som tidigare och erkännde till och med att e-cigaretter faktiskt används av vuxna människor som vill sluta röka” säger Karl Åke Johansson.

Vejpande minister kritiserades

När frankrikes premiärminister Elisabeth Born vejpade öppet vid en offentlig sammankomst, reagerade både pressen och politiska aktivister och krävde allt från avgång till avbön till böter. Något liknande har dock inte hänt efter Nooshi Dagdostars avslöjande i Sveriges största radiokanal.

”Men tydligen så tycker centerledaren Annie Lööv (c) att Nooshi Dagdostars rökande är ganska irriterande. De delar ju hiss i riksdagshuset och det luktar ju när man har varit ute och rökt. Då är det ju jättebra om hon kan kan gå över till e-cigaretter – både för hälsan och omgivningen” säger Karl Åke Johansson.

”Fler förstår vad e-cigg handlar om”

Karl Åke Johansson menar att ju fler offentliga personer som vejpar öppet, desto bätttre för folkhälsan överlag.

”Det handlar om att fler förstår vad vejpning handlar om och att det blir accepterat. Då kanske vi slipper en ensidig debatt om ungdomar som tjuvvejpar. Nooshi försöker uppenbarligen sluta röka och det ska hon ha all heder för. Nu måste vi som engagerar oss stötta henne så mycket det går” säger Karl Åke Johansson.Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *