Semesterspecial: Förbud mot e-cigg i 40 länder

Ska du ut och resa? I vilka länder kan du köpa och använda e-cigaretter? Eller kanske viktigare: i vilka länder kan du INTE göra det? Onlinetidningen Vaping360 gjorde en rejäl djupdykning och Vejpkollen har tittat närmare på listan.

Uppdaterad juli 2023

Enligt undersökningen som Vaping360 gjort har 40 länder runt om i världen någon form av förbud mot e-cigaretter. Omfattningen kan dock se annorlunda ut. I vissa länder innebär förbudet allt ifrån försäljning import, innehav eller bruk överhuvud taget. 

“Totalförbud är allra vanligast i Asien, mellanöstern och sydamerika” konstaterar Vaping360. “Samtidigt har Australien ett udda förbud mot försäljning och av e-vätska med nikotin utan recept från läkare. Japan förbjuder också all e-juice med nikotin samtidigt som man tillåter heat-not-burn-system som IQOS”

Cigaretter är alltid lagliga…

Så, för den som ska ut och resa kan det vara klokt att först gå igenom listan och anpassa packningen (och inköpen) därefter. I de länder som inte finns med på listan är det möjligt att sälja, köpa och använda e-cigaretter. Däremot kan reglering av smaker och smaksättningar förekomma. Men det är en historia för sig.

Värt att notera är att traditionella cigaretter är tillåtna att både sälja och konsumera i samtliga länder nedan. Så klart.


E-cigaretter är HELT förbjudna att sälja, importera och använda i följande länder:

Kambodja, Etiopien, Gambia, Laos, Myanmar, Nicaragua, Nordkorea, Qatar, Singapore, Syrien, Thailand (se kommentar nedan), Vatikanstaten och Östtimor.

E-cigaretter är förbjudna att sälja, men tillåtna att använda i följande länder:

Antigua, Barbuda, Bhutan, Brasilien, Brunei Darussalam, Chile, Colombia, Egypten, Ethiopien, Gambia, Hong Kong, Indien, Iran, Jamaica, Kuwait, Libanon, Macao, Mauritius, Mexico, Nepal, Oman, Panama, Seychellerna, Sri Lanka, Surinam, Timor-Leste, Turkiet (se kommentar nedan), Turkmenistan, Uganda, Uruguay, Venezuela.

I följande länder gäller särskilda regler och ganska omfattande förbud för e-cigaretter:

Australien

Det är tillåtet att vejpa i Australien och vejpshoppar får sälja moddar, tankar  och nikotinfri e-vätska. Men, och det här är viktigt att tänka på, det är förbjudet att importera OCH inneha e-vätska med nikotin om du inte har ett recept från en läkare. Att åka fast i tullen kan bli dyrt – upp till 222 000 dollar (närmare 2 miljoner svenska kronor!). Vejpkollen har skrivit om läget i Australien vid upprepade tillfällen. Läs mer här.

Turkiet

Det är tillåtet att vejpa i Turkiet. Men det råder samtidigt förbud mot försäljning samt import av vejpprodukter. Hur landets alla vejpare (det finns ett tämligen stort community) får tag på sina grejor låter vi stå oskrivet…

Thailand

I Thailand är det olagligt att sälja och importera vejpprodukter. Det är även förbjudet att använda e-cigaretter öppet och även turister har drabbats av hårda straff på grund av vejpning. Samtidigt kommer en del rapporter från vejpare med motstridiga uppgifter. Enligt Vaping360 är det oklart om själva handlingen att vejpa egentligen är olaglig. Vejpkollen har vid några tillfällen skrivit om situationen i Thailand. Läs mer om detta här.

USA

Det är lagligt att vejpa och köpa vejpprodukter i de allra flesta delastaterna. Enligt Vaping360 råder det dock lokala förbud mot försäljning av vejpprodukter i San Fransisco samt några mindre städer i Kalifornien.


De nordiska länderna: 

I Sverige och Island råder inga förbud mot varken e-cigaretter, smaker eller användande. Det är föbjudet att vejpa på platser där det råder vanligt rökförbud.

Danmark, Finland och Norge ser det däremot annorlunda ut.  Det är för all del  tillåtet att vejpa i våra nordiska grannländer. Inte desto mindre är det förbjudet att sälja samt importera vissa produkter. 

Danmarks smakförbud och engångsvapes

I Danmark är i praktiken engångsmodeller förbjudna att sälja (de finns lite överallt ändå, hör och häpna). Även smaksättningar förutom tobak och mentol är förbjudna i Danmark. Det är dock tillåtet att föra med sig förbjudna produkter över gränsen. Danskar kan dock inte importera förbjudna produkter via nätet.

Import- och smakförbud i Finland

I Finland råder liknande smakförbud som i Danmark. Dessutom är onlineförsäljning av vejpprodukter olaglig. Finnar som försöker importera allt från moddar, e-juicer och tillbehör stöter ofta på patrull i tullen. 

Norge – ingen juice med nikotin

I Norge är det tillåtet att vejpa och köpa produkter. Men än så länge är det inte tillåtet att sälja e-vätska med nikotin. Förbudet gäller även rena nikotinpåsar. Snus och cigaretter är dock tillåtna på marknaden och tillverkare av nikotinpåsar kommer runt förbudet genom att tillsätta en liten mängd tobak i påsen. Norska vejpare får importera eget nikotin för personligt bruk.

Förbud = svart marknad

Värt att notera är att e-cigaretter och i synnerhet engångsmodeller, faktiskt går att få tag på tämligen enkelt i flera av de nämnda länderna. Den svarta marknaden är omfattande. I vissa länder var vejpning populärt och tekniken accepterad när ett omfattande förbud infördes. Sannolikt möttes efterfrågan där av både etablerade företag och användare som flyttade verksamheten under jorden. Samtidigt har engångsmodellerna fulkomligen exploderat i popularitet och går att hitta överallt även i länder med förbud.

2 Kommentarer om "Semesterspecial: Förbud mot e-cigg i 40 länder"

  1. Låt bli att ändra på skatten för det vita snuset det var min räddning när jag slutade röka efter 70 år rör inte mitt vita snus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *