”Vi jobbar för att komma bort från engångsmodeller”

“Engångsmodellerna är inte framtiden”
Det menar Fritte Vanecek, som var först i Sverige med att distribuera enångånsvapes i större skala. Nu satsar han och Eciggkedjan, tillsammans flera andra företag som säljer engångsmodeller, på mer hållbara system som kan ersätta engångsvapes i framtiden.

Engångsmodeller, eller engångsvapes som de brukar kallas på svengelska, finns nu att köpa i var och varannan närbutik. Sedan de introducerades på marknaden för snart fyra år sedan har försäljningen skjutit i höjden. Samtidigt har produkterna fört med sig en allt hårdare debatt om både tillgänglighet och hållbarhet. En engångsecigg innehåller både nikotin och lithiumbatterier – två kompnenter som inte bör hamna i den vanliga sopkorgen. Men en lösning på den problematiken har varit svår att lansera bland återförsäljarna.

“Redan när vi förhandlade de första kontrakten för fyra år sedan så låg frågan om återvinning på bordet. Men intresset för att göra det var extremt lågt. De flesta var ointresserade av att ens prata om det, i synnerhet som de inte visste om produkterna skulle sälja eller inte” säger Fritte Vanecek, produktansvarig på E-ciggkedjan som levererar märken som N-One och Frunk Bar till många återförsäljare i Sverige.

Har blivit ”mainstream”

Men från att ha varit i princip ensam på marknaden för engångeecigaretter konstaterar Fritte Vanecek att konceptet har rotat sig ordentligt i Sverige. Idag, 2023, har flera företag, från lokala distrubutörer till större tobaksbolag, tagit plats på marknaden. Fritte Vanecek konsterar att visionen om att göra e-cigaretter ”mainstream” har blivit verklighet.

“Engångsmodellerna är en väldigt bra instegsprodukt för de rökare som inte har haft en aning om vad e-cigaretter innebär. Det är samtidigt en produkt som går att sälja i alla butiker där cigaretter finns. Det var ju det som var utmaningen för bara några år sedan, att få närbutiker och bensinmackar att förstå konceptet. Och nu fungerar det” säger Fritte Vanecek.

Engångsvapes inte framtiden

Han är samtidigt medveten om att miljöaspekten oundvikligen kommer att bli en del av hela diskussionen om vejpning, vid sidan av debatten om ungdomar som vejpar.

“Jag tror egentligen inte att engångsmodellerna har någon lysande framtid. Men de har tjänat sitt syfte väl, genom att det etablerat e-cigaretter som en del av dagligvaruhandeln. De visar att det går att tjäna pengar på e-cigg och att väldigt många är intresserade av att testa alternativ till cigaretterna”

Nya poddsystem istället

Istället tror han att det enklare poddsystemet kommer tillbaka. Ett mindre laddbart batteri och förfyllda tankar, en blandning mellan en fyllbar e-cigg och ett slutet system.

”Vi har redan en sån produkt på marknaden. Vi får se om det är acceptabelt för kunderna” säger Fritte Vanecek.

Funnits länge

De förfyllda poddsystemen har redan funnits länge på marknaden. De blev kända över hela världen när amerikanska vejpföretaget Juul tog över en stor del av e-cigarettförsäljnngen i USA 2018 med sitt minimalistiska poddsystem. Begreppet ”att vejpa” blev ofta synonymt med ”att juula”, i synnerhet i mediala sammanhang.

Svalt intresse tidigare

I Sverige blev mottagandet av förfyllda poddar inte lika varmt. Liknande poddsystem såldes främst i dedikerade vejpshoppar där svenska tillverkaren Vont var tidigt ute. Vont är i dag mest inriktade på engångsmodeller, men kommer sannolikt att återlansera poddsystemet, i takt med att förutsättningarna på marknaden förändras. Hållbarheten står i centrum, menar Vonts vd Ramin Warda.

“Vi jobbar också för att kunna gå bort från engångseciggen. Just nu tar vi fram ett nytt poddsystem, som ska bygga på hur våra våra engångssystem ser ut.” säger Ramin Warda till Vejpkollen.

Dyr återvinning en dödsstöt

Fritte Vanecek och Ramin Warda får medhåll från ytterligare en konkurrenterna på marknaden för engångsmodeller i Sverige. Marius Arnesen är vd för Norse Impact, som liksom E-ciggkedjan, levererar engångsvapes till bland andra Direkten. Han menar att återvinning av engångsmodeller riskerar att bli för dyrt i slutändan. Norse själva jobbar för att införa ett hållbarhetssystem tillsammans med företaget Bower, ett nätbaserat företag som även samarbetar med svenska Vont för att förenkla återvinning av engångsmodeller. Marius Arnesen gör en liknande analys av marknaden som Fritte Vanecek och Ramin Warda.

“Med tiden tror jag att poddsystemen tar över mer och mer. De är både billigare och smartare ur ett hållbarhetsperspektiv. I dag är engångsmodellerna populära, men som det ser ut idag så riskerar de att bli förbjudna, om inte problemen med återvinning får en lösning” säger Marius Arnesen till Vejpkollen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *