”Unga väljer vapes – rökningen på väg att försvinna”

Engångsvapes har blivit en fluga, inte minst bland ungdomar. Samtidigt minskar rökningen kraftigt i samma grupp.
”Det gäller att hålla huvudet kallt när det gäller engångsmodeller. Det är så här det ser ut när cigaretterna som produkt försvinner från marknaden.” menar Clive Bates, internationell konsult i hållbarhet- och skadereduceringsfrågor.

Vejpkollen rapporterar från E-cigarette summit 2022 i London. Uppdaterad maj 2023.

Reporter: Stefan Mathisson

Engångsmodeller, disposables. Du kan inte gå många meter på en gata idag utan att passera en butik som säljer dem. E-cigaretter med hög nikotinhalt och låg effekt som fungerar en dag eller två innan de måste slängas. Enkelt, lockande och ja, ganska gott. Engångsvapes representerar det senaste uttrycket för den disruptiva teknik som under ett decennium utmanat cigaretterna som det coola och hippa sättet att bruka nikotin.

”Det handlar om väldigt konkurenskraftiga och behändiga produkter som översvämmar marknaden. Tillsammans med de mer avancerade modellerna tränger de undan cigaretterna. Inom kort kommer vi sannolikt inte se så många rökare som är under 25. Så även om det är stökigt och skapar mycket oro så orsakar det här ingen större skada. Snarare tvärtom”, säger Clive Bates när Vejpkollen träffar honom under E-cigarette summit London, 2022.

Ökar kraftigt bland unga

Andelen unga som vejpar har hittills varit förhållandevis liten. Men under de senaste åren, sedan engångsmodeller tog plats på marknaden, har andelen ökat markant. Detta gäller såväl England, Sverige som resten av Europa.
”Vi ser två tydliga mönster här.” säger Clive Bates. ”Dels ser vi det sporadiska användandet. Det handlar om ungdomar som puffar på festerna, spexar, blåser ringar och så vidare. Det är en ganska stor grupp, med ett typiskt tonårsbeteende som kommer att gå över när de blir äldre”

Rökningen konkurreras ut

Enligt Clive Bates bör vi inte oroa oss överdrivet mycket för det sporadiska festvejpandet. Istället bör vi fokusera på det regelbunda användandet. Det är där det händer saker som får hälsokonsekvener på riktigt, menar han.
”Här har vi den grupp ungdomar som av olika anledningar, antingen psykologiska, rekreationella eller mer hedonistiska skäl, gärna använder nikotin. Det är den grupp där andelen rökare traditionellt varit stor. Här ersätter vejpningen cigarettrökningen. Och det spelar väldigt stor roll för framtiden, i synnerhet för hälsan” säger han.

Myndigheter uppmuntrar vejpning

I Storbritannien uppmuntrar myndigheterna aktivt landets 6.6 miljoner rökare att antingen sluta helt eller byta till e-cigaretter, ett betydligt mindre farligt sätt att bruka nikotin. Sedan 2011 har andelen rökare i landet minskat från 20 procent till 14 procent. I dagsläget finns 4 miljoner vejpare i Storbritannien och enligt folkhälsomyndighetens senaste rapport har e-cigaretter har haft stor för betydelse för den minskande andelen rökare.

”Rökningen försvinner en generation i taget. Vi ser inte många rökare bland de som är under 25 idag. Den generationen kommer att vejpa eller byta från rökning till e-cigaretter innan de fyller 35. Ytterst få som är under 30 idag kommer att dö av en rökrelaterad sjukdom.” säger Clive Bates.

Svårare för äldre att byta

Men det kommer att ta längre tid för de äldre generationerna, befarar han. Kunskapen om de relativa riskerna mellan att röka respektiv vejpa nikotin är väldigt låg, i synnerhet bland äldre rökare.

”För någon som rökt i flera decennier, och är lite mer teknikfientlig är det svårare att byta till e-cigaretter givetvis. Men om vi från alla håll, myndigheter, media och hälsoorganisationer sluter upp och lyfter värdet av skadereducering, så skulle det gå snabbare med den övergången också” säger Clive Bates.

”Oundvikligt oavsett motstånd”

Enligt Clive Bates spelar det i slutändan ingen roll hur stort motsåndet mot e-cigaretter och andra säkrare nikotinprodukter är. Oavsett ome det rör sig om engångsmodeller eller något annat så kommer utvecklingen på marknaden att tvinga fram en förändring även i lagstiftning och attityd i allmänhet.

”Vi ser en teknisk disruption som är både lockande och mer logisk än cigaretterna. Folk vill använda nikotin, men vill inte ha cancer, hjärt-kärsjukdomar och allt annat som rökningen för med sig. De väljer bort cigaretterna till förmån för något bättre, på samma sätt som man väljer bort fosila bränslen till förmån för förnyabara energikällor. Det är konsumenterna som väljer och företagen som anpassar sig. Den utvecklingen kan ingen stoppa i längden, men vi kan underlätta den och se till att det går snabbare än idag”

Länderna i väst har stort ansvar

Clive Bates menar att länderna i Europa och USA har ett stort ansvar.
”Om vi lyckas reglera de här produkterna rätt och se till att de blir så säkra som möjligt så kan vi visa vägen. Utvecklingen i andra länder som Kina och Indien kommer att följa i samma spår. Det är oundvilkigt” säger Clive Bates till Vejpkollen.

I mars 2023 meddelade brittiska regeringen att man satsar 3 miljoner pund på att stävja försäljnngen av engångsmodeller till minderåriga. Samtidigt satsar man på att dela ut gratis e-cigaretter till en miljon brittiska rökare – med målet att minska rökningen i Storbritannien.

Se hela Vejpkollens intervju med Clive Bates vid E-cigarette summit här:


Källor i den här artikeln: Adult smoking habits in the UK: 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *