England: Regeringen delar ut e-cigaretter till 1 miljon rökare

Brittiska regeringen lanserar nu ett omfattande program för att minska rökningen i landet. Som en del av satsningen ska en miljon rökare få gratis e-cigaretter. Först ut är gravida rökare samt rökare i socioekonomiskt utsatta grupper. 

“Vi vill göra det så lätt som möjligt att sluta röka och vi har sett att den här strategin har varit väldigt framgångsrik. Försök har varit lyckade lokalt i flera större städer och visat på bra resultat i efterföljande studier” säger hälsominister Neil O’Brien vid en presskonferens.

Utsatta grupper i fokus

Projektet ska sträcka sig över två år, och koordineras med lokala sluta-röka-center. Satsningen går under namnet Swap to Stop och kommer i första ledet att rikta sig mot gravida och rökare i socioekonomiskt utsatta miljöer. Arbetsförmedlingar, center för hemlösa och särskilda boenden står i fokus.

“Rökning ökar inte bara risken för sjukdomar och bidrar till en sämre ekonomi. Det leder även till ekonomiska förluster för samhället i stort. Rökare blir oftare sjuka och är oftare borta från jobbet. De riskerar även att bli av med jobbet i större utsträckning än icke-rökare och före detta rökare” säger Neil O’Brien. “Vi vet också att rökningen är nästan dubbelt så omfattande bland personer som lider av mental ohälsa. Det bidrar kraftigt till att personer i den här gruppen dör i snitt tio år tidigare jämfört med andra.”

Gravida rökare får mer hjälp

Även gravida rökare ska få mer effektiv hjälp att sluta. Vejpning ska därför lanseras som ett så kallat “first line quit aid” vid lokala sluta-röka-center. 

“9 procent av alla gravida röker under graviditeten, något som kan få ödesdigra konsekvenser för både kvinnan och barnet. Stora studier har visat att vejpning  är betydligt mindre skadligt än rökning. Vi vet också att det är ett av de mest effektiva verktygen vid ett sluta-röka-försök” säger Neil O’Brien.

Han hänvisar till de rapporter som regelbundet publiceras via Oxford University och Cochrane Tobacco Addiction group.

Ekonomiska incitament

Stödet kommer även att inkludera regelbundna lung- och utandningstester för att öka motivationen för den gravida att hålla rökfri. Samtidigt betonar hälsoministerna att även ekonomiska faktorer påverkar valet att sluta röka under graviditeten.

“Om det finns tydliga ekonomiska fördelar med att sluta röka så ökar andelen lyckade försök med det dubbla.” Säger Neil O’Brien. “Även om vi helst ser att ingen varken röker eller vejpar, så är det betydligt mindre skadligt samt billigare att använda e-cigaretter jämfört med att röka. En rökare kan spara uppåt 2000 pund per år genom att bara sluta köpa cigaretter”

Tillsammans med “Swap to stop” initiativet satsar den brittiska regeingen även 3 miljoner pund för att minska den olagliga försäljningen av e-cigaretter till minderåriga.

Källor:
Minister Neil O’Brien speech on achieving a smokefree 2030: cutting smoking and stopping kids vaping

Smokers urged to swap cigarettes for vapes in world first scheme

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *