Forskare och läkare uppmuntrar till skademinimering i EU

”Sverige ligger 17 år före resten av Europa sett till andelen rökare i befolkningen. Hur hamnade vi här?”
Den frågan ställer organisationen Smoke Free Sweden i ett livesänt seminarium om skademinimering och den svenska modellen med snus e-cigaretter och nikotinpåsar.

Forskare och läkare från olika delar av världen samlas under tisdagen för att diskutera skademinimering för rökare och hur bruket av röktobak minskat drastiskt i Sverige de senaste 20 åren.

”Med snart under 5 procent av befolkningen som röker, närmar sig Sverige målet för att bli en rökfri nation. Det sker 17 år före andra EU-länder som vill nå samma mål 2040” skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Den springande punkten är alternativa nikotinprodukter – där Sverige som enda land i EU tillåter försäljningen av snus vid sidan av e-cigaretter, nikotinpåsar och analoga cigaretter. Snuset blev förbjudet i EU strax före Sverige blev medlemmar 1995. Seden inträdet har Sverige ett permanent undantag för att sälja snus.

Få rökare i Sverige – men många snusare

I dagsläget snusar 20 procent av den manliga befolkningen och c:a tio procent av den kvinnliga. Rökningen bland män ligger idag under 5 procent. På bara 10 år har rökningen överlag i Sverige minskat med 55 procent. Det är något för alla hälsopolitiker inom EU att fundera på, menar föreningen Health diplomats, som ligger bakom Smoke Free Sweden.

”Vi anser att vi behöver berätta om den svenska modellens fördelar och nackdelar. Hur har den fungerat för att ”övertala” svenska rökare till att byta från cigaretter till mindre skadliga nikotinprodukter?” Säger Anders Milton, läkare och talesperson för Smoke Free Sweden i samband med att seminariet lanseras.

Upplysa om relativa risker

Anders Milton håller, tillsammans med nikotinforskaren Karl Fagergström, Nya Zealändska beroendeforskaren Marewa Glover, samt läkaren och vejpexperten Konstantinos Farsalinos, föredrag under dagen. Syftet med seminariet är att förmå myndigheter runt om i Europa att lära sig om och att berätta för rökare om relativa risker med nikotinbruk.

”Myndigher bör var tydliga och upplysa konsumenter som inte vill sluta använda eller behöver sitt nikotin om alternativen till cigaretter. Och uppmuntra dem att byta.” säger Anders Milton.

I samband med seminariet släpper organisationen Health Diplomats även rapporten ”Ett rökfritt Sverige – en färdplan för att utrota cigaretter”.

Läs mer om Smoke Free Sweden här:
Smoke Free Sweden 2023
Se hela diskussionen HÄR

3 Kommentarer om "Forskare och läkare uppmuntrar till skademinimering i EU"

 1. Äntligen lite tungt folk som tar ton!
  Vi kan ju blivit lurade av myndigheterna som bestämt hävdar att låga antalet rökare i Sverige har med pappaledigheten att göra. Vem vet?
  Är det lika inom bilolyckor? Beror inte de minskade antalet alvarligt skadade och döda på skademinimerande bilar med säkerhetsbälten och mängder av krockkuddar och deformationszoner, utan helt enkelt på att Sverige har generös pappaledighet?
  Konstigt att skademinimering ses så olika på, beroende på område.

  Inom alkoholen har man bedrivit en medveten framgångsrik kampanj sedan 70-talet med att flytta svenska alkoholkonsumtionen från starksprit till svagare alternativ.
  Inom trafik har vi redan gått igenom hur man arbetar med det inne i bilen men allt i trafiken som övergångsställen, hastighetsbegränsning, cykelhjälmar, trafikljus, gpng och cykelbanor etc är alla skademinimeringsåtgärder.
  På sjön ska vi ha flytvästar och på isen isdubbar, vilket är skademinimering.
  Byggnader uppförs enligt svensk byggnorm och fasta elinstallationer och VA får bara göras av behörig personal, vilket är skademinimering.
  Vi säljer inte farliga läkemedel utan recept, och är restriktiva mot utsktivning av antibiotika av skademinimeringsorsaker.

  Precis ALLT i vårt samhälle fungerar pga skademinimering och trots det så säger våra politiker att just när det gäller tobak så är skademinimering absolut inte en fungerande väg.

  Döm själva men jag tror vi blir duperade

 2. Ja, det bästa skulle ju vara om vejpning inte motarbetades här i Sverige och fler alternativa produkter så som snus skulle kunna säljas och importeras i övriga EU även om jag personligen tror att olika former av e-cigg, både dom vanliga och ”heat-not-burn”, dom med tobak lockar betydligt fler rökare att gå över. Sverige har ju trots allt en 200-årig historia av snusanvändande. Sedan är jag personligen också helt emot den paternalistiska idén om att på olika sätt försöka tvinga människor att leva hälsosammare eller bara bete sig på ett sätt som vissa makthavare finner vara önskvärt.

 3. Människan har ett stort ansvar om sitt liv och hälsa , men det är många som inte förstå det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *