Myndighet försökte stoppa konferens om skademinimering

Spanska myndigheter har stoppat en konferens om skademinimering som skulle äga rum vid universitetet i Madrid. Åtminstone delvis. Efter påtryckningar från myndigheten valde universitetet att avboka lokalen. Men THR Summit Spain kommer nu att genomföras online, meddelar arrangörerna.
”Det nu viktigare än någonsin att hålla konferensen. Det handlar inte bara om vetenskap och forskning. Det handlar lika mycket om censur och om en fri debatt om vetenskapliga rön” säger vejpaktivisten Julio Ruades.

Tobacco Harm Reduction Summit Spain 2023” skulle bli en fysisk konferens där skademinimering som metod för att minska dödsfallen av rökning, stod i fokus. Men i sista stund stoppade universitetet, som bidrog med lokalen, all medverkan. Anledningen var påtryckningar från Spanska hälsomyndigheten, som tyckte att budskapet gynnade tobaksindustrin och “motverkade myndighetens folkhälsomål”

Brev från hälsoministeriet

Enligt tidningen El Pais ställs konferensen in efter att spanska hälsomyndigheten, men även individuella tjänstemän från WHO, hört av sig till universitetet Juan Carlos rektor i Madrid.

“För några månader sedan fick vi frågan om vi kunde vara värd för en vetenskaplig konferens mot rökning där resultaten av en utredning skulle presenteras. Det verkade inte vara några problem. Men den här veckan har vi fått ett brev från hälsoministeriet som begär att vi inte ska medverka och vi har agerat enligt dess kriterier” berättar en talesperson för El Pais.

”Skandalösa politiska påtryckningar”

Resultatet blev att universitetet, som stod för lokalerna, avbokade konferensen. Enligt tidningen El Pais drog sig även organisationen Fundación España Salud ur evenemanget.

Trots bakslaget kommer evenemanget fortfarande äga rum – online – med ett något begränsat innehåll.

”Det blir nu ännu viktigare att konferensen blir verklighet. Att ett statligt finansierat universitet låter sig styras av politiska påtryckningar när det gäller en vetenskaplig debatt är skandalöst. I synnerhet när det gäller frågan som rökning, något som berör alla människor i samhället” säger vejpaktivisten och vloggaren Julio Ruades i ett uttalande via YouTube.

Känslig debatt om rökfritt nikotin

Bakgrunden till kontroversen är en laddad debatt om rökning i Spanien. I dagsläget röker närmare 32 procent av befolkningen. Det är högt även med Europieska mått, där cirka 20 procent röker. Arrangörena bakom konferensen, gruppen International declaration for a smoke-free Spain, lanserade förra året ett manifest för att förmå den spanska regeringen att byta strategi för att minska rökningen i landet. 

I manifestet föreslår 170 läkare, forskare och hälsovetare skademinimering som en hållbar strategi och hänvisar till utvecklingen i länder som Sverige och Storbritannien. I Sverige, Norge och Storbritannien, där rökfria nikotinprodukter som snus och e-cigaretter är populära, ligger andelen rökare betydligt lägre än i resten av Europa, på närmare fem, nio respektive 14 procent och minskar stadigt.

“Andelen rökare i Spanien har inte minskat sedan 2005 och ligger kvar på 32 procent trots alla åtgärder. Avvänjning och prevention räcker inte för att hjälpa rökare att sluta röka. Det finns nu evidens för att e-cigaretter, snus, upphettad tobak och liknande nikotinprodukter är betydligt mindre skadliga än cigarettrökning, samt att de hjälper rökare att sluta” skriver gruppen i sitt manifest.

Tror inte på skademinimering

Spanska Folkhälsomyndigheten å sin sida vill se hårdare reglering av e-cigaretter och menar att skadereducering som metod inte har stöd i forskningen. Myndigheten hänvisar rökare till nikotinläkemedel och menar att framväxten av andra rökfria nikotinprodukter bör begränsas ytterligare. Man menar att kommersiella intressen felaktigt lanserar produkterna som “ofarliga”.

“Det är inte lämpligt ur hälsosynpunkt att konsumera en skadlig produkt oavsett dess jämförelse med andra produkter. Användningen av dessa apparater som ersättningsterapi skulle i så fall behöva utföras och ordineras av en läkare.” skriver Spanska Hälsomyndigheten i en rapport från 2020.

Men enligt Julio Ruades är det tydligt att myndigheterna inte vill utsätta sin principiella hållning i frågan om skademinimering för kritik.

”Myndigheterna i Spanien går stick i stäv med vad andra hälsomyndigheter runt om i världen säger. I Storbritannien lutar man sig på forskning som visar att skademinimering i form av vejpning är vetenskapligt säkerställd. Det ligger i folkets intresse att jämföra olika strategier och ta ställning efteråt” säger Julio Ruyades.

Fri från företagsponsring – ovanligt

Den svenske beroende- och nikotinforskaren Karl Fagerström är en av forskarna som ska hålla föredrag under konferensen. Han blev lite förvånad att den fysiska konferensen ställts in med så kort varsel.

“Jag har varit med på många konferenser om skademinimering, men det som slog mig med just den här är att den är helt fri från företagssponsring. Vi som talar ställde upp ideellt, med reseresättning bara” säger han till Vejpkollen.

“Religöst motstånd”

Karl Fagerström har arbetat inom fältet för skademinimering och rökavvänjning sedan 1970 talet. Han har främst arbetat inom läkemedelsindustrin och står som upphovsman till den första nikotinpåsen som lanserades i början av 2000-talet. Enligt honom är det inte första gången som myndigheter och olika hälsoorganisationer reagerar negativt när ämnen som e-cigaretter, snus och ett riskreducerat bruk av nikotin, kommer på dagordningen.

“Det här har pågått sedan nikotintuggummit dök upp på 70-talet. Samma med nikotinspray och plåster. Nu har en del läkemedel blivit hyfsat accepterade, även om de inte är särskilt effektiva. Men när man börjar tala om e-cigaretter eller snus, brukar det tända till ordentligt. Reaktionerna är nästan religiöst betonade.” säger Karl Fagerström.

Konferensen “THR Summit Spain 2023” kommer att ske online den 23 februari. Medverkande är bland andra Clive bates, Konstantinos Farsalinos samt en rad spanska forskare och läkare. Julio Ruades kommer även att livesända eventet via Twitch.


Anmälan till THR Summit Spain 2023 är gratis för den som är intresserad. Eventet äger rum torsdagen den 23 februari mellan 16:00 till 21:00: klicka här för webbanmälan här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *