Rökare undviker e-cigg – av rädsla för risker

Myndigheter: ”Vejpning är betydligt mindre skadligt än rökning”

E-cigaretter är mindre skadliga än cigaretter och en av de mest effektiva metoderna för att sluta röka. Det konstaterar Brittiska hälsomyndigheten i sin årliga rapport om vejpning. Samtidigt visar rapporten att rökare i allt större utsträckning tror att e-cigaretter är mer skadliga än cigaretter.

För sjätte året i rad uppdaterar Public Health of England rapporten “Vaping in England – an evidence update”. I rapporten analyserar myndigheten risker och möjligheter med e-cigaretter för att minska skadorna av rökning i Storbritannien.

“Rökningen dödar 220 personer varje dag. E-cigaretter är betydligt mindre skadliga. Vårt råd är att rökare ska sluta röka och att e-cigaretter är en effektiv metod för att lyckas” säger John Newton, Public Health of England (Brittiska hälsomyndigheten).

Utbildar läkare om e-cigg

Den återkommande rapporten har haft stor betydelse för lagstiftning kring e-cigaretter i Storbritannien. Analyserna påverkar även vården i landet. Läkare, sköterskor och barnmorskor får numera utbildning i hur e-cigaretter fungerar och hur de kan hjälpa patienter att sluta röka. 

Det allmänna rådet från Brittiska hälsomyndigheten är att rökare bör byta till e-cigaretter. Men att icke-rökare inte ska börja använda dem.

Rapporten innehåller även analyser om hur vejpning fungerar för gravida samt strategier för att minska rökningen bland psykiskt sjuka. Gravida rökare kan med fördel använda e-cigaretter, gärna tillsammans med andra nikotinpreparat, menar Public Health England. Syftet att hålla dem borta från analoga cigaretter, då röken, men inte ångan, allvarligt skadar fostret.

Rökare tvekar – av rädsla

Men trots att Public Health of England tydlligt poänterar den relativt låga risken med e-cigaretter, så har den allmänna uppfattningen gått åt motsatt håll. 

Enligt rapporten tror var tredje rökare att e-cigaretter är lika skadliga som vanliga cigaretter. En starkt bidragande orsak till detta är medierapporteringen om de lungskador som drabbade vejpare i USA under hösten 2019, menar John Newton.

Lungskadorna, varav två fall upptäcktes i Sverige, blev spårade till ämnet e-acetat. E-acetat används ibland vid illegal tillverkning för att späda ut cannabis-olja (THC) i e-vätska. De aktuella e-juicerna såldes olagligt i USA under 2019. Under hösten orsakade e-vätskan flera dödsfall efter att e-acetat täppt till porerna i användarnas lungor. E-acetat finns inte vanliga e-juicer. Men nyhetsrapporteringen kring händelserna blandade ofta ihop vanliga e-cigaretter med den skadliga varianten.
Vanliga e-cigaretter med nikotin kunde i slutändan inte kopplas till en enda lungskada, konstaterar John Newton.

“Det är oroväckande att så många rökare i Storbritannien blivit negativt påverkade av det som hänt i USA. En ogrundad rädsla för e-cigaretter kan hindra dem att ta steget och byta ut cigaretten mot en vejp. Det är ett val som kommer att leda till en för tidig död”, säger John Newton till the Times.

Hjälper tusentals att sluta röka

Han får medhåll av brittiska anti-rök-organisationen Action on Smoking and Health (ASH).

“Vejpning har redan hjälpt tusentals rökare att sluta röka. Ytterligare tusentals skulle kunna göra det. Men just nu tvekar rökare på grund av en rädsla för risker som inte har vetenskapligt stöd. Förhoppningsvis kan den här tydliga rapporten öka förtoendet för vår lagstiftning. Budskapet är att e-cigaretter är ett säkrare alternativ än cigaretter” säger Deborah Arnott, VD för ASH.

Källor:

Public Health England: Vaping in England – An evidence update 2020

Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON1 Kommentar till "Rökare undviker e-cigg – av rädsla för risker"

  1. Det hade varit spännande om man gjorde liknande studier här i Sverige. Jag tror det skulle kunna vara ett avgörande för hur man ser på ecigg vs analoga cigg. Kan inte vejpkollen göra en studie om det hela?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *