Gratis e-cigaretter ska locka rökare att fimpa

Vejpning är en strategi för att minska rökningen i Northampton

Myndigheterna i Northamptonshire erbjuder gratis e-cigaretter till rökare som vill prova på vejpning. Förhoppningen är att rökarna ska övertygas att byta cigaretterna mot ett mindre skadligt alternativ.

“E-cigaretter är inte helt riskfria, men betydligt mindre skadliga än cigaretter. Och konsekvenserna av att fortsätta röka överträffar till och med de värsta tänkbara risker som vejpning kan innebära. Vi vet ju att rökning är en vana som dödar varannan brukare” säger Ian Morris ledamot i den lokala Hälsovårdsstyrelsen till tidningen Northampton Chronicle.

Enligt brittiska studier är vejpning dubbelt så effektivt som andra sluta-röka metoder. Metoden är dessutom den mest populära bland rökare som försöker sluta.

Tolv veckors program

Myndigheterna kommer i samband med projektet även att bedriva uppsökande verksamhet. Arbetsplatser med utbredd rökning bland de anställda ska, utan kostnad, få hjälp av olika hälsoorganisationer för att förmå rökarna att byta sina vanor. Erbjudandet om en gratis e-cigarett följs upp genom att rökarna går med på att delta i ett 12-veckors program för rökavvänjning.

Det är först och främst folkhälsan som ligger bakom kampanjen. Men även ekonomi, menar Ian Morris.

Vi har sett en minskning av antalet rökare de senaste 20 åren. Men vi har fortfarande 87 000 rökare i Northamptinshire. Med hundratals dödsfall årligen kostar det det samhället 160 miljoner pund om året” säger han till Northampton Chronicle.

Riktar sig till gravida rökare

En viktig målgrupp för kampanjen är gravida rökare. Northamptonshire har nämligen en högre andel gravida rökare jämfört med resten av Storbritannien.

Det är sedan länge känt att rökning under graviditeten skadar fostret och ökar risken för komplikationer även efter födseln, något som bland annat visar sig genom en betydligt lägre födelsevikt. Men enligt flera studier minskar riskerna betydligt om rökaren byter till e-cigaretter. Nyfödda barn till vejpare har visat sig ha samma födelsevikt som barn till icke-rökare.

Nu hoppas myndigheterna i Northampton att även gravida rökare tar steget och slutar röka, med hjälp av de metoder som Sluta-Röka-Tjänsterna erbjuder.

“Public Health Northamptonshire uppmuntrar alla rökare att utnyttja vår Sluta-Röka-Tjänst. Med råd och stöd hoppas vi att de väljer att sluta för gott. Med hjälp av e-cigaretter, om de passar dem bäst.” säger Ian Morris till Northampton Chronicle.

Källor:
Free e-cigs given out in battle to get 87,000 Northamptonshire smokers to trash the ash (Northampton Chronicle)

Vill du bidra till bättre nyhetsrapprtering om e-cigaretter? Stöd Vejpkollen på Patreon!
KLICKA HÄR! 🙂

Och följ Vejpkollen på Facebook för snabba uppdateringar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *