Allt fler rökare väljer e-cigaretter före nikotinläkemedel

Franska rökare föredrar att använda e-cigaretter för att sluta röka. Istället för läkemedel. Det visar en ny undersökning från Ipsos institutet och franska hälsomyndigheten.

E-cigaretter är en populär metod för att sluta röka i Frankrike. Det rapporterar tidningen El Espaniol. Enligt franska Ipsos institutet väljer 15 procent av rökarna vejpning för att bli rökfria. 12 procent använder nikotinläkemedel och 3 procent en kombination av båda. Den stora majoriteten, 70 procent, väljer dock att försöka sluta röka utan hjälpmedel. Endast 1,6 procent väljer läkemedel på recept som zyban eller champix.

E-cigaretter vanligare i bland yngre som försöker sluta röka. Enligt franska hälsomyndigheten är det främst rökare i åldern 25 till 49 som föredrar e-cigaretter, medan äldre lutar mer åt traditionella nikotinläkemedel. 

E-cigg är kontroversiella

E-cigaretter har, sedan de etablerade sig på marknaden för närmare 10 år sedan, blivit kontroversiella. Tekniken innebär att rökare inhalerar nikotin via ånga istället för rök, något som kan minska mängden skadliga ämnen radikalt, med upp till 95 procent. Studier visar att rökare förbättrar sin hjärt-kärlhälsa redan efter en månad och att effekten på lungfunktioner är densamma som för användare av nikotinläkemedel. Samtidigt är tekniken ny och långtidseffekterna är än så länge inte helt kända. 

Konkurrerar med läkemedel och tobak

E-cigaretter dök upp på en marknad som tidigare dominerats av tobaks- och läkemedelsbolag och utmanar traditionella metoder för rökavänjning. Det har lett till svårigheter att nå ut med oberoende information om tekniken. Enligt en undersökning i Storbritannien tror en stor del av rökarna att e-cigaretter är lika skadliga som analoga cigaretter, något som oroar brittiska hälsovetare.

”Det är väldigt viktigt att rökare får korrekt information om e-cigaretter och den relativt lägre risk de innebär jämfört med rökning” sade John Newton, ansvarig för tobak och hälsofrågor vid Brittiska hälsomyndigheten i samband med att rapporten ”E-cigarettes – an evidence update” uppdaterades förra året.

E-cigaretter mest effetiva

Brittiska hälsomyndigheter, liksom flera andra hälsoinstitutioner i England, uppmuntrar rökare att åtminstone testa reglerade e-cigaretter för att sluta röka. Förhoppningen är att ju fler rökare som testar, desto större är chansen att de slutar röka. Enligt brittiska studier hjälper e-cigaretter 50 000 britter att fimpa varje år.

”Vejpning är idag det mest effektiva sättet och ökar chanserna att sluta röka med 20 procent jämfört med inga hjälpmedel alls. E-cigaretter är dubbelt så effektiva jämfört med enbart nikotinläkemedel” säger Jamie Hartmann-Boyce som lett arbetet med rapporten ”Electronic cigarettes for smoking cessation” som publicerades i Cochrane Library under hösten 2020.

Strategi för att minska rökning 

Den aktuella franska studien bygger på enkäter bland 25 000 rökare från 2017. E-cigaretter är sedan några år en del av franska myndigheters strategi för att minska rökningen i Frankrike. Franska vejpshoppar /som enbart säljer e-cigaretter och tillbehör) stängdes inledningsvis vid landets första lockdown på grund av Covid-19. Men de fick öppna igen då myndigheterna ansåg att de hade en samhälssviktig funktion.

Källor till den här artikeln:

Francia establece el vapeo como primer método para dejar de fumar: sólo el 1% usa prescripción médica

Vapear es menos nocivo que fumar y ayuda a dejar el tabaco: estas 24 instituciones lo respaldan


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *