De flesta som vejpar är före detta storrökare

Närmare 85 procent av e-cigarettanvändarna i Europa har slutat röka helt. En majoritet av dem, tre fjärdedelar, hade rökt i över 10 år innan de bytte till vejpning. Det visar ETHRA:s undersökning “EU nicotine users survey 2020”

Endast 1,3 procent av EU:s e-cigarettanvändare var icke-rökare innan de började använda e-cigaretter. Resten är före detta rökare (83 procent), periodiska rökare (5 procent) eller dagliga rökare (11 procent). Totalt deltog 35 000 personer i European Tobacco Harm Reduction Advocates (Ethra) undersökning. Det är den hittills största studien om e-cigarettanvändande inom EU.

“Även om underlaget inte är representativt för hela befolkningen så tyder det på att många Europeer använder e-cigaretter för att sluta röka. 35 000 användare tyckte också att det här är så pass viktigt att de lade tid på att svara på frågorna. Det säger mycket” skriver ETHRA i sin analys.

Vill minska risken för skador

Undersökningen riktade sig exklusivt till personer som använder alternativa nikotinprodukter som e-cigaretter, snus och nikotinpåsar. Eftersom tillgången till snus är begränsad inom EU (får endast säljas i Sverige) var 97 procent av deltagarna vejpare. Flest svar kom från Frankrike, Italien och Spanien samt England (som nyligen lämnade unionen). Deltagarna svarade på 44 frågor om sina vanor, varför de använder produkterna och hur de förhåller sig till den lagstiftning som finns på plats inom EU.

“90 procent av deltagarna uppger skadereducering i relation till rökning som det främsta skälet till att de använder e-cigaretter. 98 procent uppger att de fortsätter att använda produkterna av samma skäl. Det tyder på att de upplever en förbättrad hälsa över tid” skriver ETHRA.

Smaksättningar och priser viktiga

Enligt undersökningen har 83 procent av vejparna slutat att röka cigaretter helt och hållet. 17 procent uppger att de fortfarande röker, dagligen eller i perioder. Smaksättningar och pris är de två viktigaste faktorerna till att använda e-cigaretter istället för cigaretter. 

“78 procent uppger att smakerna och variationen var viktigt för att kunna byta över till vejpning. 82 procent menar att möjligheten att ställa in sina apparater och att välja e-vätska med smak och nikotinstyrka efter behag var viktigt” skriver ETHRA.

Reklam spelar mindre roll

Undersökningen visar även att reklam och marknadsföring inte varit avgörande för hur vejpare använder produkterna. 5 procent uppgav att reklam för produkterna var viktigt. Däremot var nyfikenhet och inflytande från vänner och bekanta mer betydande.

“Över en tredjedel svarade att nyfikenhet varit en starkt bidragande orsak till att de testade e-cigaretter. En lika stor del, 30 procent ansåg att möjligheten att vejpa på ställen där man inte får röka som viktig i sammanhanget.” skriver ETHRA.

Forum på nätet hjälper många

Även gemenskap inom olika forum på nätet tog plats som en viktig faktor. Närmare 30 procent av vejparna menade att tillgången till ett så kallat community spelade stor roll när de bytte från rökning till e-cigaretter.

Källor till den här artikeln:
Ethra EU nicotine users survey reportGillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *