Uppmanar socialministern: driv frågan om skademinimering hårt

“Kommer Socialdepartementet och Folkhälsomyndigheten att genomföra riksdagens beslut att införa skademinimering i tobakspolitiken? Hur ska de utreda skillnaderna mellan olika nikotinprodukter när det gäller skaderisker på rätt sätt?”
Det frågar sig Karl-Åke Johansson, ordförande i NNA Sweden, när Jakob Forssmed (kd) tar över jobbet som socialminister och chef över Socialdepartementet.

Nu står det klart att Kristdemokraten Jakob Forssmed blir Sveriges nya socialminister. Han blir även chef över Socialdepartementet. Utöver frågor som rör civilsamhället och idrott kommer Jacob Forssmed även att ha ansvar för folkhälsofrågor. 

”Jag hoppas att han kommer att driva frågan om skademinimering vidare. Det är viktigt att han fötydligar riksdagens beslut om att tobaks- och nikotinpolitiken i framtiden ska präglas av ett evidensbaserat skademinimeringsperspektiv.” säger Karl-Åke Johansson, ordförande i användarföreningen NNA Sweden.

”Vill få fram en risktrappa”

Den förra regeringen, liksom tidigare socialministern Lena Hallengren, ville behandla snus, nikotinpåsar och e-cigaretter på samma sätt som cigaretter och rökning. Detta var dock något som inte fick stöd i riksdagen. Istället gav riksdagen regeringen uppdraget att utreda skadeverkningarna av olika nikotinprodukter.

”Vi vill kunna bygga lagstiftning utifrån en så kallad risktrappa där det tydligt framgår vilka skadeverkningar produkter som innehåller nikotin har. Det är uppenbart så att det inte är lika farligt att snusa och vejpa som att röka. Det måste vi ta hänsyn till.” sade Johan Hultberg, talesperson för moderaterna i hälsofrågor, i samband med att riksdagen röstade ner regeringens ANDTS strategi 2021.

S-regeringen förhalade utredningen

Uppdraget och utredningen ligger nu hos Socialdepartementet, det vill säga på Jakob Forssmeds bord.
Men enligt Karl-Åke Johansson har den förra regeringen redan försenat ett verkställande av riksdagens beslut. Detta genom att även be departementet utreda om det ens är möjligt att införa ett skademinimeringsperspektiv i tobakspolitiken.

Pekar på WHO:s tobakskonvention

Enligt förra regeringen kan nämligen skademinimering som koncept gå emot Sveriges åtaganden via WHO:s tobakskonvention. WHO:s inställning till produkter som e-cigaretter och snus är omdebatterad, men alltigenom negativ. Samtidigt nämner WHO tydligt ”reducering av rökningens skadeverkningar” som en del av tobakskonventionen.

”Förra regeringen försökte in i det sista förhala utredningen. Det viktiga för oss användare är att utredningen gör det som riksdagen faktiskt beslutade. Det vill säga: jämför skadeverkningar och tar hänsyn till den stora mängd internationell forskning som publicerats om skadereducering för rökare under de senaste 10 åren. En evidensbaserad policy kan rädda liv, och samtidigt spara skattepengar genom att vårdkostnaderna minskar i takt med att fler rökare byter till att snusa, vejpa eller till att använda nikotinpåsar” säger Karl-Åke Johansson.Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *