Olagliga engångs e-cigaretter en ny marknad för kriminella

Den Tyska tullen har beslagtagit närmare 50 000 olagliga e-cigaretter av engångsmodell i Stuttgart. Det är det största beslaget hittills i Tyskland. Nu fruktar tullpolisen en ny våg av organiserad brottslighet med fokus på engångsvapes.

(Uppdaterad mars 2023)

48100 engångsecigg, utan korrekta tyska märkningar, var på väg över gränsen mellan Frankrike och Tyskland. Chauffören i den skåpbil som transporterade varorna var drogpåverkad och hävdade att han transporterade varorna ”åt en vän”. Han är nu misstänkt för både olovlig körning och planerat skattebrott, rapporterar branschtidningen eGarage.

Ny skatt på nikotinvätska

Det är inte första gången tullpolisen i Tyskland beslagtar så kallade engångsvapes, eller ”disposables” på väg över gränsen. Senast i augusti i år fastnade 28 000 enheter i tullens garn i Nähe van Göttingen. Både tullpolisen och branschföreningar i Tyskland misstänker att den nyligen införda skatten på nikotinvätska, tillsammans med de nya engångsmodellernas popularitet, bidrar till den ökande smugglingen.

Lockar kriminella

Polisen beslagtog engångs e-cigg redan i våras, redan innan skatten Men då rörde det sig om betydligt mindre mängder.
”Nu blir e-cigaretter en lätt ”startup” inom kriminella kretsar”, säger Frank Buckenhofer, ordförande i tyska tullpolisfacket till eGarage.

Skatter leder till farliga prisskillnader

Andelen rökare i Tyskland är hög, närmare 28 procent. 2 procent av befolkningen är vejpare och e-cigaretter är reglerade enligt TPD, det Europeiska Tobaksdirektivet. TPD är tänkt att harmonisera marknaden för e-cigaretter inom EU, men i dagsläget ingår inget ramverk för beskattning. Det betyder att priset på e-vätska skiljer sig enormt mellan länderna. Och det oroar tyska tullfackets ordförande.

”Ju större prisskillnaden är mellan lagliga varor och illegala varor, desto större avkastning för brottslingar. Detta gör det desto mer attraktivt för organiserad brottslighet att inrätta lämpliga strukturer. Det är tio gånger lättare och mer givande, samtidigt som det är säkrare, att ägna sig åt smuggling än att råna en bank. De som redan är på den svarta marknaden utökar nu sitt utbud vad gäller modeller och kvantitet. Och det leder stora problem.” säger Frank Buckenhofer till eGarage.

Liknande utveckling i Sverige

Skatten på e-vätska i Tyskland ligger sedan 1 juli 2022 på 0,16 euro per milliliter. Det motsvarar 1.7 svenska kronor per ml. I Sverige finns två skatter på e-vätska med nikotin: 2 kr per ml om koncentrationen är under 15 mg/ml. Mer koncentrerade e-juicer på upp till 20 mg/ml beskattas med det dubbla – 4 kr per ml. Även i Sverige finns tecken på att försäljningen av olagliga engångsmodeller ofta sker på en svart marknad, dels via fysiska butiker men även via sociala medier, där ungdomar är den främsta målgruppen.

Källor till den här artikeln:
Riesiger Disposable-Schmuggel aufgeflogen

HZA-S: 48.100 Stück E-Zigaretten sichergestellt

“Die Politik denkt nicht über die Konsequenzen nach”Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *