Vill minska olaglig marknad för snus – med hårdare förbud

Hälsodepartementet i Finland vill förbjuda all import av snus. Det står klart sedan ministeriet lämnat ett förslag till regeringen i veckan. Målet är ett nikotinfritt Finland 2030.
Problemet är att allt fler finnar väljer att snusa och att den svarta marknaden växer.
“Ett löjligt förslag” säger snusaren Jussi Tapio till Sveriges Radio.

Finska hälsoministeriet vill förbjuda all privat import av snus till landet. Förslaget är en del av regeringens mål att Finland ska vara nikotinfritt 2030. Det är redan idag förbjudet att sälja och köpa snus i Finland. Men trots hårda regler använder 6 procent av männen snus regelbundet och 0,6 procent av kvinnorna.

Finlands hårda linje mot nikotin

Finland är känt som det EU land som bedriver den mest restriktiva politiken mot cigaretter, men även alternativa nikotinprodukter. Detta gäller i synnerhet e-cigaretter och olika snusprodukter. 

Snuset förbjöds redan 1995 när Finland gick med i EU. Smaksättningar i e-vätska, förutom det som myndigheter kallar tobakssmaker, är förbjudna sedan 2016, liksom onlineförsäljning och därmed import, av i princip alla vejpprodukter.

Det vita snuset regleras som läkemedel och säljs av läkemedelsföretag. Vanliga nikotinpåsar, utan tobak och med med en nikotinhalt över 4 mg, får bara föras in i landet om brukaren har ett recept från en läkare.

Allt fler snusar trots förbud

Samtidigt ökar bruket av både vitt och traditionellt snus i landet. Inte minst bland ungdomar, som enligt lag inte ens får inneha produkterna före 18-årsdagen. Enligt Finska myndigheter och tillika många anti-tobaksgrupper, sker försäljningen till unga på en stor svart marknad via sociala medier. Detta vill man nu komma åt genom att skärpa förbuden för import.

“Det är ett löjligt förslag. Det är ju via den svarta marknaden ungarna får tag snus det idag, varför skulle det bli mindre av ett förbud?” säger snusbrukaren Jussi Tapio till P4 Norrbotten när Sveriges radio uppmärksammade förslaget vid en gränsbutik i Haparanda.

”Ger kriminella större marknad”

Enligt Jussi Tapio leder kriminalisering bara till att den organiserade smugglingen från Sverige till Finland ökar.

 “Det ger bara kriminella en större marknad. Förutom att det orsakar nya allvarliga problem, så skulle ett importförbud sannolikt öka bruket bland de unga istället. Dessutom förlorar staten alla skatteintäkter som ligger på den legala importen idag” säger Jussi Tapio till Sveriges Radio P4.

Färre rökare med snus och e-cigg

Enligt statistik över rökrelaterade sjukdomar (som lungcancer och hjärt-kärlproblematik) dör närmare 5000 finnar årligen på grund av rökningen. I dagsläget röker närmare 13 procent av Finlands befolkning. Detta jämfört med 6 procent i Sverige och 9 procent i Norge där försäljning av snus (och i Sverige även e-cigaretter och e-vätska med nikotin) är tillåten. I Sverige snusar 26 procent av männen, respektive 9 procent av kvinnorna.


4 Kommentarer om "Vill minska olaglig marknad för snus – med hårdare förbud"

 1. Är det sant att Finland har ”snusförbud” i offentliga lokaler?😅 Ja, kan man ”förbjuda” vejp på olika ställen utomhus som uteserveringar och perronger så kan man givetvis göra snuset verboten också. Vi har som att göra med stenhårda totalitära fanatiker utan någon som helst respekt för personlig frihet och människors kroppsliga autonomi. Rent vetenskapligt är det naturligtvis omöjligt att hävda att det finns något som motsvarar ”Passivrauchen” för vejp eller snus.

  1. Ops, två meningar slogs ihop där :-). Nej, det är inte förbjudet att snusa i offentliga lokaler. Ännu.

   1. Ja, det är väl bara en tidsfråga innan ett sådant ”förbud” införs. 🙂
    ”Puritanismus macht Frei!”

 2. Det är naturligtvis en helt befängd tanke att Finland ska bli ”nikotinfritt”. Människan har brukat tobak och nikotin så långt tillbaka som 12 000 år bland ursprungsbefolkningarna i Nord- och Sydamerika. Intressant nog så var dessa former av tobaksanvändande mer lika snus, pipor och cigarrer. Den moderna cigaretten däremot är den enda riktiga unikt skadliga tobaksprodukten där man avsiktligt inhalerar rök från brinnande tobak. Den uppfanns mot slutet av 1800-talet. Nu finns det en bra ersättning för den, e-cigg. Så det finns ingen anledning att motarbeta det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *