700 lyssnade när läkare och forskare pratade vejpning

Närmare 700 personer deltog online när THR Summit Spain 2023 sändes live under torsdagskvällen. Läkare mötte forskare, aktivister och hälsovetare i en diskussion om e-cigaretter och teknikens roll inom rökavvänjning och skademinimering.

THR SUMMIT SPAIN. “Du behöver inte vara läkare för att förstå skillnaden på att röka och att använda en elektroniskt cigarett. Rök är rök, ånga är ånga. Det handlar om temperaturer och upphettning. Det råder inga tvivel om att vejpning är ett säkrare sätt att använda nikotin. Frågan är snarare HUR mycket säkrare? Det kan vi inte svara på förrän vi har epidemiologiska studier” sade hjärtläkaren Konstantinos Farsalinos, under diskussionen vid THR Summit Spain.

Oroväckande utveckling för rökare

Temat för konferensen kretasade kring e-cigaretter och relativa skaderisker men även hur läkare kan använda tekniken för att hjälpa rökare sluta röka. Debatten om vejpning har pågått länge inom hela EU, inte minst i Spanien där andelen rökare ligger bland de högsta i Europa. Samtidigt har få officiella institutioner lyft skademinimering som en strategi för att minska skadorna av rökningen.

“Det är väldigt oroväckande. Rökningen skördar många liv årligen. Och trots att vi införde strikta anti-rök lagar för snart 20 år sedan ser ingen nämnvärd minskning av rökningen i Spanien. Det är därför av yttersta vikt att vi diskuterar alternativa sätt att bryta det här mönstret. E-cigaretter är en av flera metoder vi måste diskutera.” konstaterade Dr. Fernández Bueno, kirurg vid universitetssjukhuset i Madrid i sitt öppningstal.

Oacceptabelt att kväva diskussionen

Samtidigt är motståndet mot tekniken enormt, särskilt från anti-tobaksgrupper och läkemedelsföretag, men även från Världshälsoorganisationen, WHO. Konferensen skulle från början ägt rum i Juan Carlo Universitetets aula i Madrid. Men Spanska folkhälsomyndigheten och representanter från WHO uppmanade i sista stund universitet att dra sig ur samarbetet. Tobacco Harm Reduction Summit Spain blev istället ett onlinemöte. Trots kalabaliken deltog närmare 700 personer via webben. Långt fler än som hade anmält intresse tidigare.

“Vi har sett ett helt oacceptabelt beteende från våra myndigheter. Bara för att deras tjänstemän tycker annorlunda i en sakfråga, så är det inte ok att försöka stoppa en vetenskaplig debatt. Ironiskt nog har det här lett till att vi har fler åhörare idag än vi haft om konferensen ägt rum fysiskt” konstaterade Dr. Fernández Bueno.

Anti-tobaks rörelsen attackerar e-cigg

Clive Bates, konsult inom området skademinimering och hållbarhet, menade att debatten om e-cigaretter handlar egentligen handlar om något annat än folkhälsa.

“Det råder inget tvivel om att e-cigaretter har potential att ersätta cigaretterna på marknaden. Vi vet också att skademinimering fungerar, ett “proof of concept” är Sverige där snusandet har trängt undan rökningen i stora delar av befolkningen. Resultatet är betydligt färre döda på grund av rökrelaterade skador. Men det här utmanar de grundläggande idéerna som styrt anti-tobakrörelsen sedan den grundades. En konsumentdriven revolution gynnar varken dem eller deras finansiärer. Vi ser därför hur deras kanontorn numera siktar på e-cigaretter och nikotin istället för på det verkliga problemet: rökningen.” sade Clive Bates, som ledde ett av seminarierna under konferensen.

”Måste se till patientens bästa”

Josep María Ramón Torrell, läkare och professor i medicin konstaterade att den öppna striden om e-cigaretter påverkar både rökare och läkare i Spanien. I dagsläget får han inte som läkare rekommendera produkterna som ett verktyg för rökavvänjning. 

“Som läkare måste jag se till patientens bästa. Om patienten röker, är det min uppgift att förmå honom eller henne att sluta. I dag har vi tillgång till nikotinläkemedel, som fungerar på vissa men långt ifrån för alla. Riktigt inbitna rökare kommer inte att sluta bara för att de får en tablett utskriven och lite samtalsterapi. Rökningen är en del av människors vardag, deras sociala liv. Det är där e-cigaretter kommer in i bilden. Jag har själv sett hur hopplösa fall, storrökare byter till vejpning och håller sig rökfria, utan större problem. Därför är det av yttersta vikt att våra politiker reglerar de här produkterna klokt, på samma sätt som man reglerar nikotinläkemedel, sade Josep María Ramón Torrell, under en diskussion med spanska läkare och hälsovetare.

Fler rökare i Spanien

I dagsläget röker mellan 29 och 32 procent av befolkningen i Spanien. Inom EU ligger snittet på 20 procent. I Sverige ligger andelen rökare på närmare 6 procent – enligt EU Barometer beror detta sannolikt på att snuset ersatt rökningen i gruppen män 26-46 år i Sverige.

Andelen vejpare i Spanien, liksom i resten av EU ligger på 1-2 procent av befolkningen. I Storbritannien, där vejpning rekommenderas som substitut till cigaretter ligger andelen vejpare på dryga 7 procent (rökningen har minskat från 20 till 13 procent sedan 2011).

1 Kommentar till "700 lyssnade när läkare och forskare pratade vejpning"

  1. Samma trend vi ser i Sverige även om vi, tack vare snuset, började på en betydligt lägre nivå.
    Dom siste % rökare är otroligt svårt att göra sig av med om man bara använder restriktioner, straffskatter och hot/skrämselpropaganda som vapen.
    De senaste 10 åren har antalet rökare i Sverige minskat med ganska exakt det antalet e-cigarette användare vi har idag. Man kan säga att harm reduction har trots myndigheters motvilja stått för all minskning dom senaste 10 åren.
    Dags för politiker att vakna upp ur sin hard core förnekelse strategi och inse att e-cigg, snus och nikotinpåsar är enda sättet att utradera tobaksrökningen från vårt samhälle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *