Vejpning mer effektivt än läkemedel visar ny rapport

Vejpning vid rökavvänjning är betydligt mer effektivt än andra metoder. Det visar en större sammanställning av 16 oberoende studier i Australien.

Ny forskning från Queensland university i Australien visar att e-cigaretter är långt mer effektiva vid rökavvänjning än traditionella nikotinläkemedel. Forskarna jämförde resultaten i 16 studier med totalt 12 700 deltagare. 

“Resultatet visar att e-cigaretter är upp till 50 procent mer effektiva än nikotinläkemedel. Och 100 procent mer effektiva jämfört med placebo” säger Dr. Gary Chant, som sammanställt rapporten.

Rapporten bekräftar tidigare forskning där rökavvänjning med hjälp av vejpning ställts mot andra etablerade produkter som nikotintuggummi, plåster, mun- och nässpray samt tabletter och inhalatorer. 

“Elektroniska cigaretter fungerar bättre än andra metoder. Förmodligen eftersom de inte bara ger användaren en mindre mängd nikotin som motverkar abstinens. De bejakar även samma beteende och känsla som cigarettrökning” säger Gary Chant.

Förbjuden nikotinvätska på recept

Forskarna valde bland studier som mätte långsiktiga resultat. Syftet var att utvärdera Australiens nuvarande policy för läkare som råder patienter om rökavvänjning. I dagsläget är e-vätska med nikotin förbjudet att sälja i landet. Läkare har dock möjlighet att skriva ut nikotin på recept åt rökare som redan testat andra metoder för att sluta röka.

“Läkarsamfundet rekommenderar e-cigaretter som en lösning först i andra hand” säger Gary Chan. “Vår sammanställning visar att det kan vara läge att ändra den rekommendationen”

”E-cigaretter har potential att minska rökningen”

Australien är ett av få i-länder som inte tillåter att nikotinhaltig e-vätska säljes över disk. Flera organisationer driver kampanjer för att detta ska bli möjligt i framtiden. Motsåndet från både läkarsamfund och regering är dock stort. Forskarna vid univeristetet i Queensland hoppas nu att deras rapport kan ändra förutsättningarna för rökare  landet att sluta med cigaretter.

“E-cigaretter har potential att påskynda minskningen av antalet rökare. Vår forskning visar att e-cigaretterna, om vi utnyttjar dem maximalt, kan sätta stopp för den väldigt utbredda rökningen vi ser i dag” säger Gary Chan.

Inte rökavvänjning i Sverige

Svenska folkhälsomyndigheten menar att e-cigaretter inte är ett medel för rökavvänjning och Läkemedelsverket har tidigare försökt klassa nikotinhaltig e-vätska utan framgång. Svenska regeringens senaste utredning om e-cigaretter har även som förslag att begränsa smaksättning och tillgänglighet för produkterna i Sverige. 

Den Australiensiska rapporten publicerades i tidskriften Addictive Behaviors.


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *