Fyra miljarder – för att motverka e-cigaretter, nikotin och skademinimering

Stiftelsen Bloomberg Philanthropies satsar ytterligare 4.2 miljarder kronor för att bekämpa rökning, e-cigaretter och annat nikotinbruk i världen.

Enligt stiftelsen kommer 2.8 miljarder att användas i låg- och medelinkomstländer. 1.4 miljarder att gå direkt till kampanjer för att motverka utbredningen av e-cigaretter i USA.

“Jag kan stolt säga att vi gör framsteg, senast i Kalifornien där de flesta smaksatta tobak- och nikotinprodukter nu är förbjudna” säger Kelly Henning, ansvarig för hälsoprogrammet vid Bloomberg Philanthropies i ett pressmeddelande.

Kritik för politisk lobby

Bloombergstiftelsen ligger även bakom en stor del av finansieringen av WHO:s tobakskonvention. Under de senaste åren har stiftelsen fått hård kritik från forskare och hälsovetare för att aktivt driva fram lagstiftning som minskar tillgången till skadereducerande nikotinprodukter.

Enligt Clive Bates, tidigare ordförande i Brittiska Action on Smoking and Health och numera internationell konsult i hållbarhetsfrågor, bidrar stiftelsen till att skydda cigaretthandeln i världen, snarare än att minska den. Bloombergstiftelsen har bland annat finansierat grupper i låginkomstländer där staten äger eller har intressen i tobaksbolag, som i Indien, säger Clive Bates.

“I Indien drev stiftelsestödda organisationer fram ett totalförbud mot e-cigaretter. Detta i ett land där en stor del av befolkningen röker. Vi vet att e-cigaretter bidrar till minskad rökning i andra länder, både via randomiserade kontrollstudier och populationsdata. Att förbjuda produkterna, samtidigt som cigaretterna finns kvar i varje butik är inte bara djupt oetiskt utan bidrar aktivt till att skydda cigaretthandeln” säger Clive Bates i en kommentar till det Indiska förbudet.

Misstänkta mutor

Organisationer med finansiering från Bloomberg har även varit direkt inblandade i att utforma lagstiftningen kring nya nikotinprodukter i Filippinerna, där anklagelser om mutor och nykolonialism skakade landets folkhälsomyndighet under 2022.

I Europa verkar stiftelsen bland annatvia universitetsbidrag och stöd till organisationen Tobacco Tactics vid University of Bath, UK. Tobacco Tactics granskar organisationer och individer som man menar har kopplingar till tobaksindustrin och offentliggör uppgifterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *