Norge: Smakförbud för e-cigg – men inte för nikotinpåsar och snus

E-cigaretter, e-vätska och nikotinpåsar kommer att bli lagliga i Norge. Det står klart sedan regeringens utredare sagt sitt och lämnat sitt förslag till regeringen. Men trots att nikotinpåsar sannolikt får behålla sina smaksättningar tvingar regeringen vejpare att endast välja tobakssmaker i sin e-juice.
”Det är absurt” säger Frank Tinmannsvik, Norsk Dampselskap.

Efter en process som varat i närmare åtta år, ska vejpare i Norge snart kunna köpa nikotinvätska i lokala vejpshoppar. Men den norska regeringens förväntade lagförslag innebär även ett omfattande smakförbud. Endast så kallade ”tobakssmaker” ska vara tillåtna i smaksatt nikotinvätska. Frank Tinmannsvik, vejpare, bussförare och engagerad i intresseföreningen Norsk Dampselskap, menar att det efterlängtade förslaget lämnar många vuxna användare utan vettiga alternativ till cigaretterna.

“Vi har kämpat för att få köpa vårt nikotin i våra norska butiker sedan 2016. Vi har motat bort förslag om extrema åldersgränser och läkemedelsklassning och nu måste vi även kämpa in i det sista för att alla smaker ska vara tillåtna för vuxna vejpare” säger han till Vejpkollen.

Kritik från tobaksforskare

Förslaget om smakförbud får även hård kritik från tobaksforskare i Norge. Enligt norska regeringen ska förbudet göra e-cigaretter mindre lockande för ungdomar och barn. Samtidigt medger man att hela 80 procent av alla e-cigarettanvändare använder frukt och godissmaker i sina vapes. Enligt Karl-Erik Lund, forskare vid Norska hälsomyndigheten, är förbudet kontraproduktivt. 

– De här smakerna har funnits på marknaden sedan 2014, men det är rökarna som använder dem, inte barn. Jag tycker att hänsynen till äldre rökare borde tillmätas större vikt än hänsynen till barn och unga i det här fallet. När barn och unga använder e-cigaretter är det tillfälligt bruk då och då. Vuxna rökare använder det som en viktig väg bort från rökningen, säger Karl-Erik Lund till tidningen Nettavisen.

Varnar för ökad rökning

Karl Erik Lund har forskat på tobaksbruk i Norge i över 35 år och har tidigare konstaterat att andelen rökare bland unga är rekordlåg i Norge. Han menar att därför att förbudet är onödigt och sannolikt bara leder till att rökningen ökar i Norge, i synnerhet bland äldre. Han varnar även för en annan utveckling, där hemmablandningen av e-vätska riskerar att öka.

”Vi inför ju samtidigt ett förbud mot nätförsäljning och nätimport. De vejpare som inte börjar röka igen eller accepterar tobaksmaker kommer att börja experimentera med hemmgjorda smaksättningar. Det kan bli farligt om de inte vet vilka ämnen som är säkra att använda” säger Karl-Erik Lund.

Bra med reglering

Enligt Frank Timmansvik är det bra att försäljningen av nikotin blir reglerad. Åtminstone i den mån som det 70-tal vejpshoppar, som nu finns i Norge, kan sälja kontrollerade produkter framtiden.

“I dag köper vi vår e-vätska nikotinfri i Norge och så importerar vi nikotinet privat, i första hand från Sverige. Sen blandar vi själva till den styrka vi vill ha i e-vätskan” säger Frank Tinmannsvik.

Rätt att kunna välja

Det är inte ovanligt att vejpare importerar riktigt stark nikotin, 100 mg/ml är den högsta tillåtna koncentrationen. Maxgränsen för EU-reglerad e-vätska är 20 mg/ml.

“Att kunna köpa nikotin med kontrollerad nikotinhalt över disk är ju helt klart en förbättring av säkerhetsskäl. Men att jag som vuxen inte ska få köpa den smak jag vill ha, med nikotin, i en butik är bara tokigt.

Endast snuset försvaras

Han konstaterar samtidigt att det politiska motståndet mot smakförbud i e-cigaretter är svagt, jämfört med ett liknande förbud mot smaker i snus och nikotnpåsar.  Enligt flera uttalanden i medierna kommer sig en majoritet av ledamöterna i stortinget att säga nej till den delen av förslaget. Smakerna kommer därför sannolikt att få vara kvar i snuset och i nikotinpåsar (som tidigare, med viss modifikation, varit helt förbjudna i Norge).

“Snuset är viktigare att värna om, viktigare än att värna vejpares rättigheter” säger Frank Tinmannsvik. “Men, det är förståeligt då snuset är sedan länge etablerat och e-cigaretter ses fortfarande som något nytt och farligt. För mig handlar det om en mänsklig rättighet att ha tillgång till så många alternativ som möjligt till cigaretterna. För folkhälsomyndigheten handlar det istället om att begränsa den möjligheten”

”Okunniga byråkrater styr”

Det är i dagsläget inte helt fastställt om även nikotinfria e-vätskor påverkas av smakbegränsningen. Det framgår inte tydligt i den föreslagna lagtexten men enligt Frank Tinmannsvik kan det mycket väl bli aktuellt det också. 

“Problemet är att det här förslaget är framtaget av byråkrater som har väldigt dålig koll på hur e-vätska och e-cigaretter fungerar i verkligheten. Jag tror nämligen att de inte har en blekaste aning om vad en shortfill är för något. Detsamma gäller för politikerna som fattar besluten, tyvärr” säger han till Vejpkollen.

”Ologiskt resonemang”

Förslaget om en ny lag för nikotinprodukter i Norge kommer sannolikt att ligga hos stortinget före sommaruppehållet. Frank Tinmannsvik och Norsk Dampsellskap hoppas att få med sig oppositionen i Norska stortinget till att motverka smakflöbudet.

”Vi hoppas att tillräckligt många förstår att förbudet är både oetiskt och ologiskt. Resonemanget kring smaksättningar i nikotinpåsar och snus borde även gälla e-cigaretter” menar han.

Hoppas på Framskrittpartiet

“Vi kommer att jobba hårt med att informera politiker om det här. Det största oppositionspartiet, Framskrittspartiet, har alltid varit vänligt inställda till skademinimering och vejpning. Men som det ser ut nu är det lång väg till att en majoritet ändrar sig i frågan. Men vi ger inte upp i första taget” konstaterar Frank Tinmannsvik.

1 Kommentar till "Norge: Smakförbud för e-cigg – men inte för nikotinpåsar och snus"

  1. Intressant att dom vill ”förbjuda” smaker i e-juicer men inte i vitt snus. Antagligen är det för att vejpen anses som mer ”omoralisk” än snuset. Norge toppar ju förresten redan ”Nanny state index” över Europas länder. Andra länder som Belgien vill istället ”förbjuda” vitt snus. Inte någon konsekvent och logisk faktabaserad reglering i alla fall som gynnar konsumenterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *