”Religiöst motstånd mot e-cigg och nikotinpåsar”

Nederländerna förbjöd nyligen alla goda smaker i e-vätska och tillåter endast nikotinportioner med samma nikotinhalt som auberginer.

Nu vill man skärpa lagen ytterligare och totalförbjuda alla nikotinpåsar, bara för säkerhets skull.

Vad händer egentligen i landet där cannabis tillåts flöda förhållandevis fritt, men alla alternativ till cigaretter ses som djävulens påfund? Vejpkollen frågade aktivisten Rob de Lange och nikotinpåsens uppfinnare Karl Fagerström.

Sedan regeringen i Nederländerna lagt fram ett förslag att totalförbjuda nikotinpåsar har engagemanget för att uppmärksamma skademinimering i landet ökat markant. Men det sker i ett land där motståndet mot nya nikotinprodukter är djupt rotat, med ett smakförbud för e-cigaretter sedan årsskiftet och en kraftigt medikaliserad syn på nikotin.

“Skadereducering och rökavvänjning handlar bara om läkemedel som nikotintabletter och plåster här. Det är svårt att få någon att lyssna på oss konsumenter. Det har blivit en toxisk miljö kring allt som har med skadereducering att göra.” konstaterar Rob de Lange, engagerad i föreningen Acvoda som sedan 2013 jobbar för att främja skademinimering för de närmare 3.5 miljoner människorna som röker i Nederländerna.

Det går trögt, konstaterar han. Samtidigt som i princip alla smaksättningar nu fasas bort från hyllorna i vejpshopparna, vill regeringen även ge sig på nikotinpåsarna. Alla produkter som har potential att locka bort nikotinister från den dödliga vanan att inhalera rök dag ut och dag in för att få sin fix ska bort. Nästan. För medan nederländerna har blivit en mardröm för vejpare och snusare – är landet samtidigt en våt dröm för de intressen som tycker att nikotin endast ska få säljas som läkemedel.

Nikotinportioner = grönsaker

Nikotinpåsar i Nederländerna är en komplicerad historia. Produkterna finns redan, rent tekniskt, på marknaden. Men med en mycket låg nikotinstyrka, motsvarande nikotinhalten i en aubergine. Anledningen till detta är att påsarna, som består av växtcellulosa, regleras som grönsaker, med allt vad det innebär Eftersom många grönsaker innehåller nikotin naturligt så har lagstiftarna bestämt att auberginen – som innehåller mest naturligt nikotin – ska vara riktmärket för andra produkter inom segmentet. 

“Det är löjeväckande egentligen. Med så låga nikotinhalter blir nikotinpåsar varken attraktiva eller fungerande verktyg för rökare som vill sluta röka” säger Rob de Lange.

Tuggummi inte attraktiva för rökare

Ironiskt nog var det just begränsningar av nikotinhalten som ledde till utvecklingen av den moderna nikotinpåsen. Karl Fagerström, svensk docent i psykologi, beroendeforskare och uppfinnare hade jobbat med rökavvänjningsprodukter sedan mitten av 1970-talet. Han var med om att utveckla både nikotintuggummi och nikotinplåster, men såg samtidigt begränsningarna med produkterna när det kom till just rökavvänjning. 

“Problemet var att många rökare inte riktigt gillade att använda de här produkterna. De fick halsbrännna och andra biverkingar och gick snart tillbaka till cigaretterna igen” säger Karl Fagerström till Vejpkollen när vi pratar om hur nikotinpåsen utvecklades i början av 2000-talet.

Svenskt snus inspirationen

För Karl Fagerström var det erfarenheterna från 80- och 90-talets rökavvänjningsfilosofi som blev inspirationen till att utveckla bättre verktyg för att hjälpa rökare att sluta.

“Jag kommer ju från ett land där många använder snus istället för att röka. Och de gillade det uppenbarligen, för många svenskar slutade röka på det sättet. Men vad skulle hända om man kombinerade det rena nikotinet vi använde i nikotinplåster och tuggummi, paketerade det i en påse och använde det som snus?”

För svagt som läkemedel

Och så föddes den första nikotinpåsen. Problemet var just nikotinhalten. Som läkemedel var den enda referensen nikotintuggummi, där den högsta testade koncentrationen var 4 mg.

”Motsvarande mängd  i snus är närmare 10 mg – och det var en av orsakerna till att det svenska snuset blivit betydligt mer effektivt vid rökavvänjning än andra produkter på marknaden” konstaterar Karl Fagerström.

Men att lägga miljoner på att försöka få en starkare produkt godkänd som läkemedel var inte möjligt, berättar han.

“Så jag fick ge mig. Nikotinpåsar med så låg nikotinhalt fungerade inte så som jag ville. Det var först när produkter som e-cigaretter dök upp på marknaden som det började lossna faktiskt. EU godkände e-vätska som en vanlig konsumentprodukt 2015. Eftersom nikotinhalten fick vara 20 mg/ml i e-juicen så öppnade det även dörren för den nya nikotinpåsen – inte som läkemedel utan som en produkt på öppna marknaden” säger Karl Fagerström.

Ersatt rökningen i Sverige

Den moderna nikotinpåsen har vanligtvis en nikotinhalt på mellan 6 och 12 mg – en koncentration som levererar nikotin motsvarande det svenska snuset. Skillnaden var den stora variation av smaksättningar som gick att kombinera med nikotinet. Produkterna är populära i Sverige och i dagsläget har påsarna, tillsammans med snus och e-cigaretter, ersatt rökningen i många grupper i Sverige. 4 procent av männen röker medan 20 procent snusar (här räknas nikotinpåsar in).

Kvinnor, som sedan länge rökt mer än männen i Sverige har också börjat använda nikotinpåsar – i synnerhet unga kvinnor. Mellan åren 2015 och 2022 har andelen kvinnor 16-29 som röker dagligen minskat från 11 procent till 4 procent. Samtidigt ligger andelen som snusar nikotin i den gruppen på cirka 15 procent. 8 procent använder e-cigaretter.

“Sedan nikotinpåsarna lanserades så har vi sett hur rökningen minskat, och nästan försvunnit, i olika befolkningsgrupper. Och det är konsumenterna som väljer, inte läkare eller rökavvänjare, det är viktigt att påpeka. Samtidigt har kanske ett visst mode uppstått, där ungdomar som inte rökt börjat använda nikotinpåsar. Många av dem hade kanske, annars börjat röka ändå, men det vet vi ju inte.” säger Karl Fagerström.

Tydlig påverkan på rökningen

Nikotinpåsar, tillsammans med snus och e-cigaretter har helt enkelt visat sig fungera som substitut för cigarettröking. Och det gäller inte bara i länder som Sverige och Norge. Liknande utveckling går att se i Storbritannien, USA och Nya Zealand, där rökningen minskar i snabbare takt än i länder som på ett eller annat sätt begränsar tillgången till rökfria nikotinalternativ. Nikotinläkemedel som enda rökfria nikotinkälla har helt enkelt visat sig vara mindre effektiv än andra produkter på den öppna marknaden. Åtminstone när det gäller att minska andelen rökare, något som många menar är hela poängen med produkterna.

Konsumenter blir ignorerade

Men förhoppningen att den Nederländska regeringen skulle vända i frågan om skademinimering är liten. Åtminstone enligt aktivisten Rob de Lange. Han och organisationen Acvoda har vid upprepade tillfällen försökt förmå regeringen att ta med ett konsumentperspektiv i nikotinpolitiken.

“Det har hänt att vi får vara med i medierna för att ge vår syn på saken. Men vi får alltid mindre tid och uppmärksamhet jämfört med motståndarna. Vi har hittills inte fått delta i några debatter där politiker är närvarande” säger Rob de Lange.

E-cigaretter ska smaka illa

Det nederländska smakförbudet för e-cigaretter är dessutom ett av de mest genomarbetade i världen. Det innebär i korthet att e-vätska, från 2023, enbart får smaksättas med 11 olika smakämnen. Utmärkande för dessa är att de ger en ton av hö, ruttet trä och aska. Enligt en statlig utredning får dessa 11 ämnen en e-cigarett att “smaka tobaksrök” – något som ska hålla både unga och gamla borta från produkterna. Inför smakförbudet demonstrerade Acvodas medlemmar utanför parlamentet.

“Vi fick en kort pratstund med hälsoministern. Men väl inne i plenisalen sade han att förbudet inte var riktat mot “de trevliga vejparna” som demonsterade utanför. Förbudet var till för att förhindra ungdomar att vejpa. Så de är väl medvetna om att förbudet drabbar oss, men struntar helt enkelt i det” säger Rob de Lange till Vejpkollen. 

20 procent röker i Nederländerna

Oavsett om det handlar om e-cigaretter eller nikotinpåsar så begränsar den Nederländska attityden till alternativa nikotinprodukter landets möjligheter att minska rökningen i landet, menar Karl Fagerström. Målet är att under 5 procent av befolkningen ska röka 2040. I dagsläget röker närmare 20 procent av den vuxna befolkningen. 

Bör tillåta alternativen

Vid sidan av ett 10-tal andra svenska forskare och intresseorganisationer försöker han nu få den nederländska regeringen att tänka om:

“Förbud och begränsningar av produkter som har potential att hjälpa rökare att sluta bör inte genomföras utan eftertanke. När så många röker, borde regeringen istället satsa mer på att få rökare att sluta, eller gå över till mindre skadliga produkter. Om man vill minska rökningen till samma låga nivåer som i Sverige så bör konsumenter ha möjligheten att välja alternativa nikotinkällor.” Skriver Karl Fagerström i ett brev till Nederländska regeringen.

”Reglera nikotin hårt”

Han påpekar samtidigt att regleringen av nya nikotinprodukter ska vara väldigt strikt, som i Sverige.

“Åldersgränser och begränsningar av marknadsföringen, innehållskontroller och en övre gräns för nikotinhalt är grundläggande. Samtidigt bör ännu mer strikta begränsningar av cigaretter och cigarettförsäljningen införas parallellt, skriver Karl Fagerström.

Nästan religiöst motstånd

Rob de Lange menar att situationen för skademinimering i Nederländerna sannolikt inte kommer att förändras i en handvändning. Rationella argument verkar inte bita på politikerna, konstaterar Rob de Lange.

”Det finns nästan religiösa undertoner i motståndet. Lite som att lidande är en del av livet och att det ska vara svårt att sluta röka – absolut inte njutningsbart. Detta tillsammans med en försiktighetsprincip som lyder ”Vi ska inte begå samma misstag som med cigaretterna”. Lägg därtill starkt infytande från partiska ”experter” och anti-tobaks aktivister och det blir svårt att hoppas på för mycket” säger Rob de Lange till Vejpkollen.

För dig som vill läsa mer:
Vuxnas bruk av tobaks- och nikotinprodukter – i Sverige

2 Kommentarer om "”Religiöst motstånd mot e-cigg och nikotinpåsar”"

  1. Ja, i Holland blir det ju extra absurt med tanke på deras liberala inställning till cannabis. Sossarna i Sverige är ju i alla fall ganska konsekventa när det gäller motståndet mot alla former av droger och njutningsmedel oavsett riskerna.

  2. Återigen så är anti-nikotin och tobakslobbyn förbudsfascister, sadister, ”control freaks” och totalitära fanatiker. En del av dom lider förmodligen av psykiska störningar. Det bevisas av att dom inte vill tillåta alternativa metoder att konsumera nikotin som i princip inte är farligare än till exempel kaffedrickande och måttlig vinkonsumtion. Att dom också vill förbjuda tobaksfritt snus visar att det inte ens bara handlar om vejpning eftersom det för dom är ”omoraliskt-eftersom-det-ser-ut-som-att-du-röker”. Sedan finns det också vissa som inte vill sluta röka cigaretter och som har provat olika alternativ och inte gillat dom. Jag känner själv ett par sådan personer. Dem borde förbudsfascisterna bara lämna i fred.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *