”E-cigg kommer att smaka ruttet trä” – Hård kritik mot smakförbud

Det planerade Nederländska smakförbudet får hård kritik från från konsumentföreningar i hela EU. Inte minst från Svenska NNA Sweden och paraplyorganisationen ETHRA, European Tobacco Harm Reduction Advocates.
“Efterfrågan på andra smaker än tobak försvinner inte bara för att man förbjuder det. Utvecklingen i länder som Estland och Danmark visar att smakförbud bara leder till en enorm svart marknad” skriver ETHRA.

Den Nederländska regeringen ville egentligen införa sitt omfattande smakförbud för e-cigaretter redan förra året. Men tveksamheter kring vilka smaktillsatser som skulle förbli tillåtna samt ett byte av hälsominister försenade införandet. Nu har regeringen bett om en sista remissrunda innan förbudet vinner laga kraft. Totalt har närmare 1000 privatpersoner och organisationer hört av sig till regeringen.
Och kritiken har blivit hård. ETHRA, som representerar närmare 27 miljoner Europeiska vejpare, organiserade genom 25 organisationer i 17 länder menar att smakförbudet kommer att få förödande konsekvenser.

“Att ta bort vuxnas tillgång till det mest populära och  effektiva rökavvänjningsverktyget kommer att vara negativt för folkhälsan. Rökningen kommer att öka, särskilt i medelåldern och bland äldre – bland de människor som löper störst risk för hälsan skador i samband med rökningen. Det kommer även att slå undan fötterna på den lagliga e-cigarettindustrin i Nederländerna och vi förutspår att den svarta marknaden kommer att blomstra” skriver ETHRA.

Smakförbud stoppar inte ungdomarna

Även Svenska NNA Sweden befarar att den svarta marknaden kommer att ta över e-cigaretterna helt i Nederländerna.

“Vi som följer utvecklingen ser att ungdomar inte skaffar e-cigaretter på den öppna marknaden. De skaffar dem via sociala medier, men även oseriösa handlare i närbutiker. Och det är inte vi som säger det här, utan polisen. Organiserade brottslingar och langare bryr sig varken om smakförbud eller åldersgränser.”, säger Karl-Åke Johansson till Vejpkollen.

Ska smaka ruttet trä

Det Nederländska smakförbudet skiljer sig från liknande förslag, som dykt upp tidigare i olika delar av världen. Istället för förbjuda allt förutom så kallade tobakssmaker, vill regeringen endast tillåta några få smakämnen. Dessa får varken vara för söta eller “tilltalande” och ska påminna användaren om någon slags tobak. En stalig utredning har namngett 16 smaktillsatser som lämpliga. De allra flesta ger toner av “blött hö” “ruttnande trä” och “bränd karamell” i e-vätskan och några av dem används redan i vissa så kallade “tobakssmaker”. Niklas Linder, e-juicetillverkare och aktiv Branschorganisationen för elektroniska cigaretter menar att analysen som utredarna gjort är helt korrekt.

“Om jag skulle göra en e-juice som absolut INGEN skulle köpa, så skulle jag använda just de där ingredienserna” konstaterar Niklas Linder. ”Men å andra sidan, det är ju det som poängen med smakförbudet”.

Kan få konsekvenser för hela EU

Vejpkollens chefredaktör Stefan Mathisson har även kommenterat det Nederländska smakförbudet i tidningen Snusforumet.

“Risken med det här förbudet, om det blir verklighet, är att det göder de krafter som även vill förbjuda smaksättningar på EU-nivå. Det Europeiska Tobaksdirektivet, TPD, revideras inom en snar framtid och frågan om smaksättningar kommer att finnas med på agendan. Om EU:s politiker går på samma linje som den Nederländska regeringen skulle det få enorma konsekvenser, inte bara för användare och företag, utan för skademinimering som koncept. Utan varierande smaksättningar kommer inte bara rökare utan även blivande rökare , unga som gamla, att välja cigaretter framför e-cigaretter. Vill vi verkligen ha det så?” säger Vejpkollen i Snusforumet.

Remissperioden för det föreslagna smakförbudet i Nederländerna är öppen fram till den 28 septeber. Även privatpersoner kan gå in och kommentera (tips: använd google translate)
Regeling reguleren smaken e-sigaretGillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON1 Kommentar till "”E-cigg kommer att smaka ruttet trä” – Hård kritik mot smakförbud"

  1. Er det ikke tobakksmaken vi skal og vil bort ifra. Om forskjellige smaker forsvinner er jeg redd for at mage går tilbake til tobakken, noe som vil koste samfunnet mye mer enn om man beholder smakene, men det bør jo vere et rent produkt hvor alle ingredienser står og at man avviker fra tilsettninger som er farlige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *