Förbud mot nikotin kopplas till svart marknad för e-cigg

Olagliga e-cigaretter flödar på marknaden i Australien, trots att landet har en av världens hårdaste lagstiftningar för just e-cigaretter. Nu manar både aktivister och butiksägare den Australiensiska regeringen att tänka om och öppna marknaden.

“Efterfrågan på e-cigaretter med nikotin är enorm. Men med dagens regler är det olagligt att köpa e-vätska med nikotin utan recept från en läkare. Det är för alldeles för krångligt och har lett till en översvämmande stor svarthandel” säger butiksägaren Peter Thompsson till tidningen The Western Weekend.

Endast nikotin på recept

I oktober förra året införde Australien ett strikt förbud mot att importera nikotinvätska för eget bruk. Det var resultatet av en lång process där slutligen läkare skulle bli ensamma om att få skriva ut recept till rökare som vill sluta röka med hjälp av e-cigaretter. Därefter skulle endast apoteken få lämna ut e-vätskan. Tanken var att minska användandet bland unga och samtidigt styra handeln med nikotin i landet.

“Det har aldrig varit tillåtet att sälja e-vätska med nikotin i Australien. Men det har varit förhållandevis lätt att importera själv. Med det nya systemet stängdes den möjligheten.” konstaterade läkaren och rökavvänjaren Colin Mendelsohn i en artikel om situationen i Australien inför den nya lagen.

90 procent är en svart marknad

Nu har det visat sig att handeln med nikotin och e-cigaretter i Australien inte har minskat, sedan lagen infördes i slutet av 2021. Snarare tvärtom. Utbudet har ökat markant, men närmare 90 procent av försäljningen sker idag på en svart marknad. Och det är främst där ungdomar köper e-cigaretter, menar Peter Thompson, som driver en specialiserad e-cigarettbutik i Sydney. Vejpshoppar i Australien har sedan länge endast tillhandahållit nikotinfri e-vätska och hårdvara, och enligt Peter Thompson är ålderskontrollerna i vejpshopparna stenhårda.

“Men massproducerade engångsmodeller, med väldigt hög nikotinstyrka, dyker nu upp i vanliga närbutiker. De är enkla att beställa och ta hem från fabriker i China och säljs sedan under disk i butikerna. Då är det väldigt lätt för någon under 18 att få tag i dem” säger han till The Western Weekender.

Över en miljon vejpare – trots förbud

Trots att det är i det närmaste olagligt att vejp i Australien, använder i dagsläget 1,1 miljoner Australiensare e-cigaretter. Organisationen Legalise Vaping Australia har sedan flera år drivit kampanjer för att regeringen ska välja en annan linje i frågan om vejpning och skademinimering.

“Vejpprodukter existerar för att minska riskerna med cigarettrökning. Vuxna ska ha möjlighet att köpa produkterna, om de kan uppvisa giltig legitimation.” säger Philip Marlow, som leder organisationen. “Vi vet att det fungerar bra, då i princip hela Europa tillåter det, liksom Nya Zealand och Canada. Istället låter vi kriminella sköta handeln och hoppas att ingen skadar sig i slutändan” säger han till The Western Weekend.

Men enligt Austraiens handelsdepartement fungerar lagen som det är tänkt. Hela idén bygger på att e-cigaretter med nikotin ska vara en del av en läkarledd behandling, inte en fri konsumentprodukt.
”Lagen ska minska bruket av icke medicinklassade vejpprodukter bland unga och samtidigt göra det möjligt för rökare att sluta röka med hjälp av e-cigaretter, under övervakning av läkare. Det finns evidens för att e-cigaretter hjälper vid rökavvänjning, men även evidens som visar att de kan orsaka beroende hos icke-rökare” säger en talesperson för departementet till Western Weekend.

Källor: Calls for better regulation of vapes as black market boomsGillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *